Projekt mladých džezmenov podporila Lucia Lužinská

  • Spravodajstvo
  • 21. júna 2009, 12:52
  • Autor:ip

Zoskupenie All Time Jazz spoločne s Luciou Lužinskou sa zapojili do projektu Young Jazz 2009 v Piešťanoch. Kapela spoločne so speváčkou už druhý rok podporuje mladých hudobníkov aj prostredníctvom vlastného projektu Jazz go to school.

Speváčka Lucia Lužinská, ktorá postupne už od roku 1993 začala budovať svoju kariéru profesionálnej speváčky, sa zúčastnila na projekte Young Jazz Piešťany 2009. Po koncerte sme mali možnosť sa s ňou krátko porozprávať o džezovej hudbe, jej tvorbe a práci. 
Zapojili ste sa do projektu Young Jazz 2009. Mali ste možnosť vypočuť si niektorú z kapiel, ktoré tu vystupovali? 
Všimla som si, počula som kapelu, ktorá hrala pred nami. No musím povedať, že chalanov, ktorí tu boli, nejaký čas už poznám. Slovensko je malá krajina, a keď sa tu objaví nová skupina, ostatní hudobníci, ľudia z našej brandže, sa o nej za krátko dozvedia.
Podľa mňa, tento projekt podporuje mladých. Slovíčko „Young“ nie je metafora, že džez je u nás stále „mladá“ hudba. Má svoju históriu a myslím si, že stále má čo povedať, stále sa vyvíja a môže osloviť aj mladých aj starších poslucháčov.
Svojim krátkym vystúpením ste uzavreli dnešné podujatie. Ako sa vám hralo v Piešťanoch? 
Spievalo sa mi veľmi dobre, ale bolo mi strašne zima. Mali sme čo robiť, aby sme to vydržali.
V Piešťanoch sme hrali skôr tradičné veci. Tak je postavená aj kapela, no sme mladí a hrávame aj modernejšie skladby.
Prezradíte nám, ako ste sa dostali k džezu? Kedy vás tento hudobný žáner oslovil, že ste sa mu začali profesionálne venovať? 
Nedá sa povedať, že by u mňa nastal zlom, že som si povedala, „idem robiť džez“. Hudbu a spev som začala vedome vnímať približne, keď som mala osem rokov. Už vtedy som sa snažila improvizovať a do spevu dávať „špinavé“ tóny. Najprv to boli pesničky v rádiu a dokonca som experimentovala aj s ľudovkami.
Neskôr som začala pátrať po hudbe, ktorá by mi vyhovovala a objavila som tvorbu Elly Fitzgerald a Billie Holiday. Hudba v podaní Billie Holiday ma fascinovala zo všetkých najviac.
Začala som sa viac stretávať s hudobníkmi a získavať množstvo praktických skúseností a informácií. Zoznámila som sa s Borisom a kapelou All Time Jazz a úplne som prepadla džezovej hudbe.
Piešťany sa postupom času stali jedným z centier džezovej hudby na Slovensku. Svoju zásluhu na tom má hlavne Dodo Šošoka. Mali ste možnosť s ním niekedy spolupracovať?
Ja osobne som nemala možnosť spolupracovať s Dodom Šošokom. Niekoľkokrát sme hrali v Bratislave, v klube jeho syna.
Je dobré, že vďaka takýmto ľuďom sa dostala džezová hudba aj medzi mladých. Nesmierne ma teší, že na Slovensku sa ďalej sa šíri prostredníctvom odkazu skúsených džezových hudobníkov, ale aj cez mladých, ktorých oslovila táto hudba.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela