BERCAJGEL – Inšpirácia pre Piešťancov?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. októbra 2011, 14:53
  • Autor:jk

Piešťany sú síce mestom bicyklov, no práve v Trnave sa zrodila myšlienka, ktorú by iste privítali všetci fanúšikovia dvojkolesových tátošov. Podľa jej autorov stačí vraj tak málo: reflexný prvok, predná a zadná „blikačka“ a cyklonálada. V stredu minulý týždeň sa v malom Ríme konala už štvrtá jazda.

Je pred siedmou hodinou večer, keď sa pred kinom Hviezda začínajú objavovať v hojnejšom počte bicykle spoločne s ich majiteľmi. V jeden z posledných láskavých dní babieho leta si našli čas na Bercajgel. Posledné organizačné pokyny do megafónu, rozdanie vizitiek, určenie trasy a môže sa šliapnuť do pedálov. Do ulíc sa vyhrnie žiariaci, blikajúci a cinkajúci peletón, ktorý nemá žiadne vekové či technické limity. Hoci prevládajú mladšie ročníky, na sedadlá neváhali sadnúť ani tí starší. Niektorí v imidžovo športových dresoch, iní nahodení v tom, čo našli doma v skrini. Duch tolerancie poznačil aj samotné dopravné prostriedky – cestné, horské, pánske, dámske, špičkové i „vykopávky". Veď nejde o žiadne preteky.

Ležérne ťahajúci sa had bicyklov najprv niekoľkokrát obkrúžil súsošie Najsvätejšej Trojice v centre mesta a vydal sa ďalej po svojej trase. Takmer nikoho z náhodných okoloidúcich nenechal ľahostajným. „Jéé, ako na Vianoce," rozplývala sa mladá žena na prechádzke so psíkom. Manželský pár si bicyklový úkaz nevedel vysvetliť: „A to je čo? Tour de France, Tour de Trnava alebo nejaký protest?"

Pohodový rytmus narúšali len vodiči, ktorým v náhlení sa na ceste domov prekážal široký rad jazdcov. Pri klaksóne však nikdy neviete, či je to výraz nesúhlasu alebo uznania. A tak trúbili aj šoféri, ktorí dávali prednosť bez ohľadu na to, že ju mali. Pohodovú náladu nenarušili ani drobné karamboly jazdcov medzi sebou, ani upozornenie postaršej dámy? „Niekomu odpadol pedál, tu leží na zemi." Krátko pred dorazením do cieľa pelotón zastavila privolaná motorizovaná hliadka polície. Bezproblémovo vyriešili situáciu a pred odchodom si možno zobrali k srdcu radu od jedného z účastníkov: „A nabudúce si zoberte cajgle!"

Prvýkrát sa Bercajgel uskutočnil 24. augusta tohto roku. Pri jeho spontánnom zrode stáli dvaja kamaráti a súčasne nadšenci cyklistiky Adam Peciar a Matúš Hlinčík. „Čo keby sme urobili takú jazdu, aby aj mesto videlo, že v Trnave je dosť cyklistov?" objasňuje nám druhý z nich a jeho spoločník dodáva: „Povedali sme si, že za vyskúšanie nič nedáme, keď príde málo ľudí, tak to zabalíme." Obaja priznávajú, že sa nechali uniesť tzv. criminal mass, ktoré vo okolitom svete naberajú na popularite. Takéto akcie sú vlastne protestom cyklistov, Bercajgel však nemá v úmysle ísť militantnou cestou, ale nenásilnou. Nespadá pod žiadnu organizáciu, určuje sa len trasa, miesto a čas.

Premiéru si vychutnalo 45 jazdcov. Potom už čísla utešene narastali na 85, 120. Zatiaľ posledný výlet absolvovalo približne 150 ľudí. „Ešte sme zatiaľ neoslovili tých, ktorí večer sedia pred televízormi. Jazdy nechceme robiť cez víkend a cez pracovnú dobu. Majú byť ako elektráreň, ktorá dobíja, a nie unavuje. Veď trvajú len hodinku," tvrdí Adam Peciar. Kľučkovanie v pelotóne nie je také pohodlné, ako keď sa vyberieme šliapnuť do pedálov osamote či v dvojici. I na to má však Adam s Matúšom odpoveď. Pri Bercajgli je iná atmosféra, cyklisti môžu získať iné kontakty, s niekým novým sa zoznámiť.

Ak počasie bude milosrdné, posledný tohtoročný Bercajgel by sa mal uskutočniť 19. októbra. Zostáva len dúfať, že niekto z Piešťancov zdvihne pomyselnú hodenú rukavicu a budúci rok sa niečoho obdobného dočkáme aj v meste zdravia.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela