Ako premeniť sychravú jeseň na najsladší pôžitok?
Ach, tá jeseň. Kým vonku padá lístie, sychravé počasie láka pod deku s horúcim nápojom. A čo urobí túto sezónu naozaj kúzelnou? Sladká vôňa jedál z jabĺk, gaštanov a tekvice, ktorá sa bude šíriť z vašej kuchyne a dokonale opantá zmysly vašej rodiny.
Jablká – bohatá úroda plná možností
Jablká – symbol jesene a esencia sladkej kuchyne, tak univerzálne, že by ich bola škoda len hrýzť. Na jeseň sú ich plné sady. Majú veľa šťavy a skvele si rozumejú so škoricou, orechmi, medom či vanilkou. Chcete rýchlo a efektívne využiť staré pečivo (rožky, vianočku) a vrátiť sa do detstva? Urobte voňavú žemľovku s tvarohom a so šťavnatými vrstvami jabĺk, hrozienok a škorice.
Ak hľadáte niečo elegantnejšie a stále nostalgické, vyskúšajte tradičné jablká v župane – krehké cesto obklopujúce horúce, mäkké jablko ako ideálna bodka za jesenným obedom. Zaručene nájdete i netradičné recepty, ako využiť bohatú úrodu jabĺk.
Gaštany – luxusná chuť v teple domova
Možno sú pre vás gaštany symbolom vianočných trhov. Ich jemne sladká a oriešková chuť ich však predurčuje k príprave zaujímavých sladkých pokrmov. Preto by gaštanové pyré malo byť súčasťou vašej špajze na jeseň. Klasické palacinky môžete premeniť na gurmánsky zážitok, keď ich naplníte gaštanovým krémom a pridáte glazované pomaranče. Aj vaše tiramisu dostane príchuť jesene, keď časť mascarpone nahradíte gaštanovým pyré. Pre odvážnych fajnšmekrov je ideálna krémová polievka z pečených gaštanov, ktorá prekvapí netradičnou chuťou aj zahreje.

Tekvica chutí od raňajok po kávu
Tekvica, ďalšia stálica jesennej kuchyne, sa väčšinou pripravuje ako lahodná krémová polievka. No je fantastická aj na sladko. Má prirodzene málo kalórií, veľa vlákniny a jej chuť sa dokonale snúbi so sladkými koreninami. Začnite hneď raňajkami. Namiesto nudného jogurtu si pripravte horúce tekvicové smoothie alebo si pečivo natrite tekvicovým džemom. Lievance na víkend? Potom určite tekvicové – sýte a krásne oranžové lievance s javorovým sirupom sa stanú vaším hitom. K popoludňajšej káve môžete podávať dvojfarebnú tekvicovú bábovku alebo korenistý tekvicový koláč.
Preneste jeseň na váš stôl
Využite dary prírody, ktoré vám jeseň ponúka. Vôňa škorice, gaštanov, tekvice a pečúcich sa jabĺk vám dokonale pripomenie, ako sladko chutí i vonia jeseň.
(inz.)