Voľby do europarlamentu vyhralo Progresívne Slovensko v Piešťanoch získalo PS až 35,26 % hlasov

Voľby do Európskeho parlamentu vyhralo hnutie Progresívne Slovensko (PS) so ziskom 27,81 % hlasov (v Piešťanoch získalo PS až 35,26 % hlasov). Do europarlamentu sa na základe oficiálnych výsledkov volieb prebojovalo celkovo päť politických subjektov.

Výsledok eurovolieb celé Slovensko. (Autor: volbysr.sk)

Na druhom mieste skončil Smer-SD so ziskom 24,76 % hlasov (v Piešťanoch volilo Smer-SD 23,47 % voličov) a tretia skončila Republika, ktorá získala 12,53  % (v Piešťanoch 11,36 %). Kvórum potrebné na účasť v europarlamente ešte prekročili Hlas-SD s 7,18 % hlasov (Piešťany 5,23 %) a KDH s 7,14 % hlasov (Piešťany 6,46 %).

Výsledok eurovolieb v Piešťanoch.

Slovensko teda v Európskom parlamente budú reprezentovať Ľudovít Ódor, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Martin Hojsík, Ľubica Karvašová, Michal Wiezik a Lucia Yar za Progresívne Slovensko. Europoslancami zvolenými za Smer-SD sú Ľuboš Blaha, Erik Kaliňák, Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová. Za Republiku budú v europarlamente sedieť Milan Uhrík a Milan Mazurek. Hlas-SD bude zastupovať Branislav Ondruš a KDH Miriam Lexmann.

Tesne pred bránami europarlamentu ostali strany Sloboda a Solidarita (4,92  %) a Demokrati (4,68  %). Z parlamentných strán sa eurovoľby stali prepadákom pre Matovičovú koalíciu Slovensko, Zaľudí so ziskom 1,98 %, ale aj Danková SNS s 1,90 % hlasmi.

Účasť vo voľbách dosiahla 34,38  % oprávnených voličov. Podľa predsedu Štatistického úradu SR Martina Nemkyho ide v tomto prípade o najvyššiu účasť v histórii eurovolieb na Slovensku. „Hlasovania sa zúčastnilo viac ako 1,5 milióna voličov, čo je o takmer 500-tisíc voličov viac, ako v roku 2019,“ povedal Nemky. Najvyššiu volebnú účasť podľa neho zaznamenal Bratislavský kraj. „Zúčastnilo sa tam 44,53  % voličov. Najnižšiu mal Košický kraj, 28,33  %,“ informoval Nemky.

Policajný prezident Ľubomír Solák v súvislosti s voľbami konštatoval, že ich priebeh bol z pohľadu polície bezproblémový. „V rámci incidentov registrujeme 16 udalostí, v jednej bolo začaté trestné stíhanie, a to pre ten prášok v Palárikove,“ uviedol Solák.

zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof