Vzácne diela Ctibora Krčmára vystavujú v Starej lekárni

V štvrtkový slnečný podvečer 30. mája sa v priestoroch Starej lekárne na Winterovej ulici v Piešťanoch konala vernisáž významného slovenského maliara Ctibora Krčmára, ktorý väčšinu svojho života až do smrti v roku 1990 žil a tvoril v Piešťanoch.

Výstavu obrazov Ctibora Krčmára si môžete pozrieť do 30. júna. (Autor: dan)

Kurátor výstavy Martin Valo prítomných previedol životom a tvorbou maliara. Ctibor Krčmár po skončení Akadémie výtvarných umení v Prahe žil a tvoril v Piešťanoch. Témy jeho impresionistických diel čerpal z prostredia okolo seba, z Piešťan či rodných Kysúc, a veľkou múzou mu bol tiež motív ženy. V jeho tvorbe nájdeme i veľké množstvo krajiniek a zátiší. Umelecké uplatnenie nachádzal v grafikách, maľbách, ale aj v modelovaní.

Riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera, Vladimír Krupa, potom prítomným osvetlil cestu malieb piešťanského velikána do majetku múzea. Po nástupe do funkcie riaditeľa múzea bolo jeho snažením zhromaždiť i diela piešťanských umelcov do zbierok na domovskej pôde, jednou bola zbierka Ctibora Krčmára. Múzeu sa v roku 2002 podarilo získať veľký súbor maliarových diel prevodom z Galérie Jána Koniarka v Trnave. Ďalšie diela, štúdie, linoryty a kresby z jeho bratislavských aj pražských štúdií venovala múzeu maliarova sestra Helena Hrubcová.

Mestské kultúrne stredisko v spolupráci s Balneologickým múzeom tak mohlo zorganizovať spomienkovú výstavu na maliarskeho génia, ktorá aj vďaka jeho dielam z počiatkov kariéry dýcha celoživotným odkazom.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof