V Trebaticiach putovali cez rozkvitnuté makové polia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júna 2024, 00:01

Veriaci farnosti Borovce sa v nedeľu 19. mája vybrali do poľa, aby prosili o dobrú úrodu. Procesia so Sviatosťou oltárnou sa začala pri Agro-družstve v Trebaticiach a viedla až ku kaplnke v Hornom poli.

(Autor: Juraj Jankech )

Albert Einstein, najvýznamnejší vedec 20. storočia, ktorý skúmal začiatok a koniec vesmíru, vyhlásil, že Boh pri stvorení sveta nehral kocky. Stvoriteľ si svoje dielo do detailu premyslel, stanovil presné pravidlá, nič nenechal na náhodu. Vo vesmíre vládne zákonná harmónia, všetko je Bohom určené.

Človek však stratil pokoru, cíti sa na svete neobmedzeným pánom a začal ho pretvárať podľa svojich predstáv. Neustále drancovanie prírodného bohatstva a znečisťovanie životného prostredia spôsobilo, že príroda už nie je taká ako voľakedy – Vianoce bývajú zelené a Veľká noc biela, dejú sa prírodné katastrofy nevídaných dôsledkov.

V slnečnú Svätodušnú nedeľu 19. mája sa veriaci z Boroviec a Trebatíc vybrali do polí prosiť za dobrú úrodu, o Božie požehnanie. Zvlášť tento rok, keď rozkvitnuté makové polia pri Trebaticiach vyvolali vlnu úžasu a obdivu. Autá spontánne zastavovali, aby si ľudia odfotili purpurové more maku v plnom rozkvete.

Pútnici sa vydali na cestu s Oltárnou sviatosťou. Od Agro-družstva šli so spevom a modlitbou mladí, starší, rodiny s deťmi, ale aj statoční s chodítkami a paličkami ku kaplnke v Hornom poli. Zdá sa, že aj stavitelia milého pomníka Panny Márie si dôkladne premysleli svoj zámer. Kaplnku pred 120 rokmi postavili na mieste, ktoré poskytuje pohľad na široký kraj od malebného pohoria Malých Karpát až po Považský Inovec.

Vkusne vyzdobená kaplnka vďaka Jarmile, Vierke a Jarinke už očakávala procesiu. Farár Marián Díreš na oltárik položil monštranciu s Oltárnou sviatosťou a začala sa prosebná pobožnosť a svätenie. Organistka Inka so speváčkami Danielou a Miškou spievali a zapojili všetok ľud do nábožného spevu. Matka Tereza svojho času povedala, že najväčší odborníci na svete sú deti, to sa pri tejto príležitosti potvrdilo. Terezka, Henka, Marienka, Dávid, Niko, Andrej a Martin pohotovo a správne zorientovali farára, kde je východ, západ, sever a juh, a tak mohol požehnať polia, sady, záhrady a vinice na všetky svetové strany. Oslavnou piesňou Stotisíc ráz Ťa tu pozdravujeme, nebeská Kráľovná, patrónka zeme spevák Milan poďakoval Panne Márii za ochranu.

Slnkom zaliaty kraj doslova pozýval ešte chvíľu pobudnúť na tomto mieste, nuž nečudo, že pripravené agapé všetkých prilákalo. Markine pagáčiky, Evkina štrúdľa, Miladkine sviatočné rezy, Kajkina štrúdľa a ovocné zákusky, Terezkine medovníky, Terkine čokoládové srdiečka, Tonkin orechový závin a Zdenkine orechové taštičky boli ihneď rozchytané. Rozšantené deti sa zase najviac tešili zmrzline.

Turičná prosebná púť farnosti Borovce pripomenula, že bez Božieho požehnania sú márne naše namáhania, preto je dobré prosiť o dobrú úrodu.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof