Čierna fontána na Námestí slobody je nefunkčná, mesto na opravu nemá peniaze

Čierna fontána na Námestí slobody v Piešťanoch s názvom Príbeh Váhu pochádza z roku 2007. Pod jej súčasný stav sa podpísali takmer dve desaťročia prevádzky a podľa vyjadrení radnice i nedodržanie predpísaných stavebných postupov pri jej realizácii. Fontána bola tiež terčom vandalizmu, keď ju ako ihrisko využívali mladí cyklisti či kolobežkári. Podľa vyjadrení radnice je zrejmé, že tento rok opravená ani nebude.

Čierna fontána s názvom Príbeh Váhu ostane tento rok bez vody. (Autor: pror)

O jej zlom technickom stave sme písali už v závere leta minulého roka. Uviedli sme i to, že si vyžaduje rozsiahlejšiu rekonštrukciu a finančné prostriedky Služieb mesta Piešťany určené na bežnú údržbu fontán na to nepostačujú. Napriek tomu poslanci v mestskom rozpočte pre rok 2024 na opravu Čiernej fontány nevyčlenili ani euro.

Služby mesta Piešťany (SMP) prevádzkujú dvanásť fontán a štyri pitné fontánky. Bežná údržba a prevádzkové náklady na energie a úpravy vody podľa slov riaditeľky SMP Hany Dupkaničovej tvoria sumu približne 26-tisíc eur. V prípade, ak sú na fontánach potrebné rozsiahlejšie rekonštrukčné práce, vyčleňuje na ne zastupiteľstvo financie priamo z mestského rozpočtu. Na základe vyjadrení pracovníkov SMP pôsobením počasia, upravovanej vody vo fontáne, ale aj zlým konštrukčným riešením spojov sa odtrhla väčšia časť obkladu a dlažby od betónovej konštrukcie spolu s hydroizoláciou a v súčasnom stave nie je možné tieto prvky znovu osadiť.

Pracovníci ďalej evidujú prasknuté a poškodené prívodné rúrky s vodou, ktoré spôsobovali trvalé podtekanie dna a podesty fontány. Otázny je aj stav odpadového potrubia pod fontánou. Z týchto dôvodov je potrebné naplánovať a zrealizovať rekonštrukciu, súčasťou ktorej by mala byť výmena celej obehovej sústavy potrubí, výmena žulovej dlažby a obkladu, ako aj zmena filtrácie vody a zmena v zložení chémie na úpravu vody. Rekonštrukciu by malo podstúpiť tiež drevené pódium, ktoré je súčasťou fontány, jeho životnosť sa pomaly končí.

Fontána bola tiež terčom vandalizmu, keď ju ako ihrisko využívali cyklisti či kolobežkári.

„Áno, vieme o tom a nezatvárame pred týmto problémom oči. Na zlom stave fontány sa podpísal zub času a podľa vyjadrenia SMP, ktoré majú fontány v správe, aj nedodržanie stavebných postupov pri výstavbe fontány. Komplexná obnova by podľa prvotných odhadov stála približne 300-tisíc eur. To je ale suma, ktorá do tohtoročného rozpočtu zahrnutá nebola,“ informuje na sociálnej sieti radnica.

Ako sa ďalej v stanovisku radnice píše, v najbližších dňoch SMP opravia obklad fontány, tá však bude až do jej komplexnej rekonštrukcie bez vody. Zvolané bude aj ďalšie stretnutie, tentoraz s architektom Bohuslavom Perneckým, ktorý je autorom návrhu fontány. „Zároveň hľadáme finančné zdroje, ktoré by mohli rekonštrukciu fontány zabezpečiť. Pripravuje sa výber zhotoviteľa na vypracovanie projektovej dokumentácie v rozsahu realizačného projektu,“ dopĺňa informácie mestský úrad.

Čierna fontána na Námestí slobody s názvom Príbeh Váhu pochádza z roku 2007. Autormi jej návrhu sú Bohuslav Pernecký, Anna Pernecká, Marianna Bogyová a Denisa Krupová. Výtvarným dotvorením tejto fontány je dielo Dušana Králika Vtáčí ostrov, ktoré je integrálnou súčasťou celkového výtvarného konceptu.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof