Zelené nájomné kolobežky sa z ulíc vytratili

Zelené kolobežky sa na krátku dobu z ulíc kúpeľného mesta vytratili. Ako informoval Boris Husár zo spoločnosti Bolt, dochádza k ich obmene, ktorá bude trvať niekoľko dní. Presný termín, kedy sa kolobežky vrátia späť do piešťanských ulíc, však nespresnil.

(Autor: (vd)/Supa/MsÚ)

Viacerí naši čitatelia nás upozornili, že sa z Piešťan vytratili zelené e-kolobežky. Oslovili sme preto radnicu, ktorá na prevádzkovanie nájomných kolobežiek v kúpeľnom meste vydáva povolenie, či nám vedia vysvetliť dôvod. Odpoveď nám sprostredkovala hovorkyňa Veronika Bardíková.

Boris Husár zo spoločnosti Bolt informoval takto: „Práve prebieha obmena flotily kolobežiek Bolt v Piešťanoch a Trnave, ktorá bude trvať niekoľko dní. Snažíme sa kolobežky vrátiť čo najskôr a mať pripravenú plnú flotilu pred začatím letnej sezóny.“

Bolt v Piešťanoch

Kolobežky Bolt sa v Piešťanoch objavili v úvode leta v roku 2021. Rýchlo si našli svojich užívateľov a v meste bolo v prevádzke sto zelených kolobežiek. V nasledujúcom roku si zdieľanú kolobežku v Piešťanoch požičalo 5900 používateľov 56-tisíckrát a spolu najazdili 93-tisíc kilometrov. Priemerná rýchlosť kolobežiek bola 13 kilometrov za hodinu.

Najviac jázd sa uskutočnilo v oblastiach: Dopravná, Staničná a Teplická ulica, kde sa kolobežky dajú použiť rýchlejšie ako cestná doprava vystavená dopravným zápcham v čase špičky. Najobľúbenejšie východiskové a cieľové body jázd sú v blízkosti gastronomických a zábavných podnikov, peších zón a úradov. Väčšina hľadaní kolobežiek sa uskutočňuje v centre mesta. Je zrejmé, že centrum je hlavnou vyhľadávacou oblasťou, ako aj miestom, kde sa konajú jazdy.

Pravidlá jazdy

Rýchlostný limit vo vybraných oblastiach v Piešťanoch je nastavený na max. 10 kilometrov za hodinu, taktiež sú určené zóny so zákazom parkovania v centre mesta, parkoch a v oblastiach so značným rizikom nehodovosti.

Kolobežku smiete používať len na cestách a cestičkách pre cyklistov, pričom zakázané je jej použitie v červenej zóne. Tú uvidíte vyznačenú v aplikácii, ale upozorní vás počas jazdy aj samotná kolobežka. V praxi to vyzerá tak, že bez problémov idete po Nitrianskej ulici okolo Auparku, no keď prídete na úroveň Námestia slobody, kolobežka zapípa a spomalí. Kým sa nedostanete za zónu, kolobežka nepôjde rýchlejšie, ako je rýchlosť chôdze. Prevádzka je obmedzená na uliciach Winterova, Rázusova, Kukučínova, Poštová, Teplická, Nálepkova a Beethovenova.

Úplne zakázaná je na miestach: pešia zóna, parky okrem vyznačených cyklistických chodníkov (v mestskom parku, v parku na Štúrovej pri gymnáziu a v parku pri Pažickom moste), mosty cez rieku a kanál Váhu (Kolonádový most, Krajinský most, most na Lido, most na Bodonu), Kúpeľný ostrov, nábrežie Váhu od Krajinského mosta po most na Lido a cintoríny na Žilinskej a Bratislavskej ceste.

Na kolobežke do centra i do práce

Z mapy je možnosť vidieť, že v okolí centra majú užívatelia veľký záujem o kolobežky najmä so zámerom dosiahnutia širšieho centra mesta. Užívatelia využívajú kolobežky na dopravu za prácou i na návštevu nákupných centier alebo pamiatok v centre.

Prevencia tandemových jázd

Je síce známe, že na kolobežke môže jazdiť len jedna osoba a prevádzkovateľ to má tak uvedené aj v pravidlách, no prax býva iná. Preto sa kolobežky naučili rozpoznať náhle zmeny hmotnosti, ktoré by mohli naznačiť jazdu viacerých osôb.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof