Dom umenia pozýva na orieškové výstavy

  • Kultúra a spoločnosť
  • 29. mája 2024, 00:01

Dom umenia Slovenskej filharmónie a Mestská knižnica v Piešťanoch pozývajú na májové výstavy inštalované v galerijných priestoroch a v interiéri Domu umenia.

Retrospektívna výstava sa venuje pohľadu do histórie Československa (Autor: archív DU SF)

Výstava Knihy, ilustrácie a iné obrázky ponúka prezentáciu tvorby študentov Ateliéru ilustrácie a grafiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorí predstavujú svoje diela z posledného obdobia. Prezentovaná kolekcia artefaktov reflektuje široké spektrum podôb súčasnej ilustrácie. Na výstave sú zastúpené ilustrácie z kníh pre deti, ale aj autorské projekty komunikujúce aktuálne problémy súčasnosti. Pestrú mozaiku výtvarných motívov a osobitého autorského štýlu reprezentuje rovnako pestrá dielňa použitých techník – tradičná kresba, maľba, grafika, koláž, digitálna ilustrácia. Pod kuratelou pedagógov Ľuboslava Paľa a Zuzany Šebelovej z VŠVU vystavujú študenti: Monika Žideková, Katarína Šoltísová, Duyen Pham Thimy, Veronika Papierniková, Alexandra Poláčková, Veronika Mudráková, Charlota Horáková, Sára Paldanová, Viktória Bálintová, Julia Matsvejko, Yuka Konishi, Nina Bialová, Namiko Uchnárová, Johanka Janošíková, Dávid Pogran, Natálie Štěpáníková.

Tematicky príbuznou inštaláciou je výstava Dejiny farebných dobrodružstiev, ktorá zachytáva výtvarné motívy publikačnej histórie časopisu Slniečko v autorskom výbere z výtvarného ateliéru ilustrátora Dávida Soboňu. Výstava ponúka priestor na hlbší prienik do magického sveta detskej ilustrácie aj formou interaktívnej tvorivej dielne. Výtvarný workshop v Dome umenia za účasti autora a Kristíny Soboňovej privíta v stredu 22. mája o 9.00 h tvorivých návštevníkov v atmosfére prebiehajúcej umeleckej vernisáže.

Zo sveta detskej literatúry vyviera prameň, ktorý napája aj literárnu tvorbu prvej modernej českej spisovateľky Boženy Němcovej. Práve jej je venovaná ďalšia kriticko-retrospektívna výstava Božena Němcová: osobnosť – dielo – mýtus, ktorá sprístupňuje nielen život a dielo legendárnej spisovateľky, ale významný priestor venuje aj skúmaniu mýtu, ktorý sa sedimentami času okolo slávnej autorky vytvoril. Výstava, ktorá vznikla v spolupráci s Památníkem národního písemníctví v Prahe, pozýva na výlet do kultúrnej krajiny v údolí Babičky a jej vnúčat. Príďte sa poprechádzať literárnymi chodníkmi dramatického života slávnej spisovateľky.

Retrospektíve sa venuje aj ďalšia expozícia inštalovaná v Dome umenia. Prostredníctvom unikátnych archívnych fotografií ponúka pohľad do minulého i súčasného života Československého a neskôr Českého rozhlasu. Sto rokov rozhlasového vysielania v Československu osloví nielen záujemcov o rozhlasovú tvorbu, ale aj milovníkov histórie 20. storočia. Dom umenia v spolupráci s mestskou knižnicou zároveň pozýva 22. mája o 10.15 h na spoločnú vernisáž výstav spojenú s hudobným programom, v ktorom vystúpia študenti Divadelnej fakulty Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.

Výstavy, realizované v spolupráci s mestskou knižnicou, sú súčasťou 13. ročníka festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe.

DU SF

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof