Študenti vystavujú v ARTE predmety dennej potreby

Fotografie plesnivej kávy, obalov na iphony, koláže zo stavby či pečiatky činiek. Aj toto bola vernisáž výstavy bežných vecí pod názvom Ateliér 518 / Deň čo deň, ktorá sa uskutočnila v piešťanskom Kultúrno-kreatívnom centre ARTA v piatok 17. mája a prilákala množstvo mladých ľudí.

(Autor: dan)

Ateliér 518 je skupina mladých študentov a študentiek výtvarného odboru i reálny priestor v budove Pedagogickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Tu vznikli grafické aj obrazové umelecké diela študentov, ktorí spoločne tvorili pod taktovkou pedagóga.

Myšlienkou výstavy je nahliadnutie do života mladého človeka, ktorý je denne bombardovaný množstvom vecí. Kurátor výstavy Ľubomír Zabadal prináša šesť pohľadov do vnútra autorov zobrazených prostredníctvom praobyčajných vecí, ktoré denne používame. Samostatným vesmírom sú prázdne šálky od kávy a čaju s plesňou na dne, ktoré pripomínajú vzdialené svety, či pohľad do vnútra vyhorenej sviečky od Markéty Foltánovej.

Nekonečný konzum podporovaný všadeprítomnou reklamou až sarkasticky zvečnila Martina Kukučková v dielach veľkých obalov na mobilný telefón. Svoju sekciu dokonale podčiarkla aj oblečením a zovňajškom, naschvál nastajlovaná do až ironickej instagramovej pózy. Ich spolužiak Matúš Jurčík zase našiel realizáciu v linorytoch a gélových tlačiach, prostredníctvom ktorých zobrazuje ťažkú prácu stavebného robotníka. Kristína Krišková a Lenka Richvalská vo svojich grafikách a fotografiách poukazujú na vnútornú traumu a osobné problémy, pričom s odstupom sa pozerá na veci Virág Csillagová. Na dnešný obraz módneho denného chodenia do posilňovne poukazuje Petra Urbanová, ktorá do galérie prináša nielen otlačené činky, ale aj svoju malú posilňovňu.

Výstavu si môžete pozrieť do 1. júna vždy vo štvrtok, piatok a v sobotu od 14.00 do 18.00 h v Galérii na treťom.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof