Magický 69. ročník vážnej hudby prinesie i novinky, napríklad v podobe swingového koncertu

Pri príležitosti 69. ročníka music festivalu Piešťany prinášame exkluzívny rozhovor s dlhoročnou riaditeľkou Domu umenia Editou Bjeloševičovou, ktorá poodhalila tajomstvá prípravy, programu a dramaturgie druhého najstaršieho festivalu na Slovensku. V rozhovore sa dozviete, čo bude ústredným motívom tohto festivalu i aké novinky sú tento rok v programe.

(Autor: dan/(am)/archív DU SF)

Festival sa začína 29. mája o 19.00 h v Dome umenia v Piešťanoch otváracím koncertom v podaní Slovenskej filharmónie a potrvá do 10. júla. Edita Bjeloševičová všetkých srdečne pozýva užiť si prepojenie vážnej a aj nie až tak vážnej hudby spolu s výtvarným umením výstav v jedinečnej architektúre Domu umenia: „Všetkých návštevníkov srdečne pozývam, budeme sa ich ako vždy snažiť privítať profesionalitou a úsmevom. Dúfam, že ich budeme vítať hlavne krásnym a profesionálnym hudobno-výtvarným umením počas celého festivalu.“

music festival Piešťany tradične otvoria Corni di Bratislava.

Šesťdesiaty deviaty ročník festivalu sa bude niesť práve v znamení českej hudby, prečo?

Existuje pomôcka ohľadne českej vážnej hudby, a to roky, ktoré končia štvorkami. V týchto rokoch sú výročia narodenia alebo úmrtia veľmi významných autorov českej vážnej hudby. Rešpektujeme fakt, že rok 2024 bol vyhlásený ako Rok českej hudby, čomu je prispôsobený celý dramaturgický plán festivalu. Medzi významnými jubilujúcimi autormi je i majster Bedřich Smetana a je pre nás cťou, že práve symfonickým dielom Má vlast, ktoré uvedie český dirigent Petr Altrichter v spolupráci s Orchestrom Slovenskej filharmónie, môžeme otvoriť hudobný festival. Pridaná hodnota slávnostného večera je skutočnosť, že toto ikonické dielo hudobnej literatúry diriguje práve renomovaný český dirigent. Záštitu nad celým festivalom prevzal český veľvyslanec na Slovensku, Rudolf Jindrák, ktorý poctí slávnostné otvorenie osobnou prítomnosťou.

Otvárací koncert sa už tradične začína fanfárami Corni di Bratislava. Viete nám priblížiť toto hudobné zoskupenie?

Corni di Bratislava každoročne otvárajú náš music festival Piešťany na schodisku Domu umenia. Sú to členovia dychovej sekcie Orchestra Slovenskej filharmónie, ktorí zostávajú verní festivalovej tradícii.

Novinkou na festivale budú Melody Makers s koncertom Swing nylonového veku.

Akým spôsobom ste pripravovali festivalovú dramaturgiu a na čo kladiete dôraz?

Za dramaturgický plán festivalu som 30 rokov až do jeho 60. ročníka bola zodpovedná ja. Od 61. ročníka, keď sa stal naslovovzatým garantom a dramaturgom festivalu magister umenia Marián Turner, súčasný generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie, prešiel jeho zásluhou aj festivalový dizajn významnou úpravou. Je skvelým manažérom, znalcom hudby a operného umenia a v minulosti výkonným umelcom, čiže festivalový program je v tých najlepších rukách.

Som veľmi šťastná, že som to pomyselné portfólio dramaturgie mohla posunúť do povolanejších rúk. Spolupracujeme tak, že štruktúru celého festivalu skladá generálny riaditeľ a my ho následne dopĺňame v oblasti organizačného a propagačného zabezpečenia až po realizáciu. Je to krásna spolupráca a ja si ju veľmi vážim, lebo sa môžeme absolútne spoľahnúť, že každý festivalový večer má svoju vnútornú logiku a konzistentnú spojitosť s celým dramaturgickým plánom.

Čo považujete za klenot tejto sezóny?

Pre mňa je celý festival klenotom, neviem sa rozhodnúť. Veľmi sa teším na začiatok, pretože bude veľkolepý. Tento rok ponúkame v programe aj koncerty iných hudobných žánrov ako po iné roky, budeme môcť privítať hostí aj na koncerte swingovej hudby, kde sa predstaví renomovaný svetoznámy orchester Melody Makers s jeho koncertom Swing nylonového veku. Toto hudobné umenie je novinkou vo festivalovom programe.

V rámci festivalu nás čaká i koncert klasickej filmovej a populárnej hudby, ktorý prinesie komorný orchester Felixa Slováčka ml. a jeho sestry Anny Slováčkovej. Aj to je nový prvok vo festivalovej ponuke. Rada pripomeniem, že naša spolupráca s Metropolitnou operou v New Yorku sa pretaví aj do festivalového diania, konkrétne v zázname legendárneho predstavenia Dvořákovej opery Rusalka.

V čom je tento festival odlišný od iných festivalov vážnej hudby?

V krásnom priestore Domu umenia sa snažíme tvoriť každé predstavenie alebo festival ako kompletný zážitok všetkých umeleckých druhov a žánrov pomocou nadčasovej architektúry. Keďže Dom umenia je architektonickým skvostom, koncerty situujeme do nevšedných priestorov, ktoré absolútne menia atmosféru celého zážitku. Na festivale bude totiž znieť aj kráľovský nástroj – harfa v podaní prvej harfistky Slovenskej filharmónie Kataríny Turnerovej, čo je kúzelný zážitok pre každého, pretože harfa s touto interpretkou absolútne súzvučí. A práve tento nevšedný nástroj bude znieť vo foyeri Domu umenia na druhom poschodí v spolupráci s Trnavským komorným orchestrom. V tomto otvorenom priestore budeme mať možnosť počúvať a vnímať neopakovateľnú koncertnú atmosféru.

Letné obdobie nám navyše ponúka priaznivé počasie, keď budeme môcť prepojiť interiér Domu umenia s krásnym prostredím letného parku, riekou a nadčasovou hudbou. Architekt Ferdinand Milučký, z ktorého ateliéru vyšla táto nádherná budova, by mal veľkú radosť, keby toto zažil, pretože som si istá, že sa mu ani nesnívalo, že takto využijeme úžasný potenciál divadelného foyeru s neopakovateľnou atmosférou. Veď práve motívom celej jeho architektonickej tvorby bolo prepojenie exteriéru s interiérom pomocou umenia a my sa snažíme tento jeho odkaz napĺňať.

Už 69. ročník je dôkazom, ktorý prezrádza dlhé kontinuálne trvanie festivalu…

Ako som spomínala, sme druhým najstarším festivalom na Slovensku založeným v roku 1956. Dlhé obdobie mám tú časť byť jeho súčasťou. Mám obrovskú radosť, že sme ani jeden jediný ročník nevynechali. Akokoľvek sme mali ťažké etapy a čo všetko sme museli prekonať, nuž považujem trvanie tohto festivalu za malý zázrak.

Na budúci rok nás čaká jubilejný 70. ročník festivalu, bude to veľkolepé?

Mám pocit, že veľkolepé je to každý rok, pretože zbor aj filharmónia sú skutočne najlepší z najlepších, keďže účinkujúce telesá, ktorými sú Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor a ďalšie sú zárukou vysokej umeleckej kvality. V nastávajúcom ročníku máme predpripravený koncert českej svetoznámej divy, nebudem však viac prezrádzať… Takisto máme predrokované hosťovanie Baletu Slovenského národného divadla a plánujeme uviesť aj operné dielo. Myslím si, že sedemdesiatka by mala byť väčšia ako veľká… (úsmev) Rozmýšľame aj o technologických inováciách, kde by návštevníci festivalu mohli z exteriéru pred budovou sledovať dianie v sále. Nechajte sa prekvapiť, ale už teraz viem, že jubilejný ročník bude stáť za to.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof