Sťahovacie pásky – praktický pomocník do každej domácnosti

  • Inzercia
  • 24. mája 2024, 10:07

Využitie sťahovacích pások je univerzálne. Či už potrebujete vzájomne zviazať viac káblov, uzavrieť tašky, zviazať balíky a podobne. Dokážu vytvoriť pevný spoj, pričom k tomu nepotrebujete žiadne ďalšie náradie. Práca s nimi je jednoduchá a rýchla. Kde všade sa dajú využiť a aké typy poznáme?

(Autor: Zigmunds / Adobestock.com)

Využitie sťahovacích pások

Väčšina z nás už aspoň raz v živote použila sťahovaciu pásku. Vynájdená bola už v 50. rokoch 20. storočia za účelom rýchleho a bezpečného upevnenia káblov v lietadlách. Dnes sa vo veľkej miere využívajú pri elektroinštaláciách, v automobilovom priemysle, v stavebníctve, logistike, no obľúbené sú aj v domácnostiach, kde sa používajú napríklad na organizáciu, dočasnú opravu, upevňovanie a podobne.

Elektrikárske sťahovacie pásky z nylonu

V elektrotechnickom priemysle sa používajú špeciálne elektrikárske sťahovacie pásky (ozn. aj binder) na upevnenie a viazanie káblov a vodičov. Väčšina z nich je vyrobená z nylonu, ktorý sa vyznačuje vysokou pevnosťou, odolnosťou voči oderu, teplu či ohňu. Sú k dispozícii v rôznych farbách, čo uľahčuje označovanie káblových zväzkov, ako aj dĺžkach a šírkach, aby vyhoveli rôznym požiadavkám. Odlišovať sa môžu aj pevnosťou v ťahu.

Plastové sťahovacie pásky

V domácnostiach stačia aj bežné sťahovacie pásky z plastu – zúbky na vnútornej strane zaistia pevné upevnenie. Zvoliť môžete farebné alebo priehľadné alternatívy. Použiť sa dajú napríklad na viazanie balíkov, dočasné opravy, napr. pokazený zips, uzatváranie vrecúšok, zaisťovanie predmetov pri preprave a podobne.

Sťahovacie pásky pre viacnásobné použitie

Sťahovacie pásky sú častokrát len na jedno použitie. Po zatiahnutí vytvárajú nerozoberateľný spoj a uvoľniť sa dajú iba prerezaním alebo prestrihnutím. Existujú však aj také, ktoré je možné používať opakovane, a to vďaka špeciálnemu mechanizmu uzatvárania, ktorý je možné uvoľniť a opätovne zatiahnuť podľa potreby. Eliminuje sa tým množstvo odpadu a tiež nutnosť opakovaného nákupu.

Textilné sťahovacie pásky

Do kategórie opakovane používaných sťahovacích pások patria aj tie textilné. Sú totiž na suchý zips. Dostupné sú  v rôznych farbách a vzoroch, takže ich môžete použiť aj na dekoratívne účely. Nepoškriabu ani inak nepoškodia povrch nábytku, domácej elektroniky (pri usporiadaní kabeláže) a podobne.

Gumové sťahovacie pásky

Na trhu nájdete aj gumové alternatívy, ktoré sa dajú ľahšie tvarovať a ohýbať. Nevýhodou je však ich nižšia schopnosť zvládať záťaž.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof