Podráždenie pleti verzus alergia. Aký je v tom rozdiel?

  • Inzercia
  • 24. mája 2024, 10:52

Výber správnej kozmetiky a aj zvolenie správnej starostlivosti o pleť záleží od správneho diagnostikovanie problému. Zistiť, aký kožný problém vás trápi je pre laika náročné. Existujú ale znaky, podľa ktorých môžete zistiť či ide o podráždenie kože alebo alergickú reakciu.

(Autor: bioderma-sk.com)

Koža každého človeka je jedinečná. To čo zaberie na jazvy po akné u vašej kamarátky nemusí zabrať u vás a čo je horšie, môže spôsobiť problémy, ktorým by ste sa radšej vyhli. Podráždenie kože alebo alergická reakcia sú najčastejšími kožnými problémami, s ktorými sa pri používaní rôznej kozmetiky môžete stretnúť.

Alergická reakcia

O alergickej reakcii hovoríme v momente, keď sa aktivuje imunitný systém. Ten sa aktivuje vždy, keď prídete do kontaktu s látkou, ktorú považuje za patogén. Napríklad, ak siahnete po kozmetike s účinnou látkou s ktorou ste doteraz neprišli do kontaktu imunitný systém ju preverí a vytvorí proti nej protilátky. Pri ďalšom kontakte s touto látkou sa už spúšťa imunitná reakcia a pre ňu typické príznaky.

Alergia sa prejavuje najčastejšie svrbením, môže sa objaviť vyrážka alebo vodnatý pľuzgieropuch. Prejavy alergie sa môžu rozšíriť aj na miesta, ktoré do kontaktu s alergénom neprišli.

Medzi najčastejšie alergény patria extrakty z rastlín, farbivá, konzervanty alebo parfumy, ktoré sa do kozmetiky pridávajú. Ak niektorá zložka kozmetiky spúšťa u vás alergickú reakciu vyhnite sa jej.

Podráždenie kože

Na rozdiel od alergie dochádza k podráždeniu kože keď sa naruší ochranná bariéra pokožky. Schopnosť kože brániť sa pred patogénmi je tak narušená. Ochrannú bariéru kože môžete narušiť kedykoľvek, stačí ak napríklad pri liečbe akné používate kozmetiku s alkoholom, ktorý pleť dehydratuje a narúša jej ochrannú bariéru. Častý peeling pleti ale aj kozmetika so silnými kyselinami alebo zásadami môže viesť k podráždeniu pleti.

Podráždenie sa prejavuje začervenaním a pocitom pnutia. Postihnuté miesto kože môže bolieť a môžu sa objaviť aj pupienky. Výhodou podráždenia je, že sa nerozširuje.

Ak vás práve trápi podráždená pleť stačí ak znížite koncentráciu látky, ktorá ho spôsobila a aj frekvenciu používania kozmetiky.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof