Opatrovateľkám a opatrovateľom vyjadrili úprimné poďakovanie

Slzy dojatia sprevádzali minulotýždňové podujatie v Elektrárni Piešťany, ktoré bolo poďakovaním všetkým piešťanským opatrovateľkám a opatrovateľom. To ony kladú svoj čas i schopnosť dávať lásku na misky váh. Jedna patrí rodine, deťom, manželovi, druhá starenke či nemohúcemu starčekovi, ktorí potrebujú ich opateru, zhovievavosť, láskavosť. Dokážu žiť v rovnováhe a nemyslieť na seba? Nielen o veličine času, ale ešte mnohých iných momentoch ľudského bytia v opatrovateľstve sa hovorilo i spievalo v réžii občianskeho združenia Maressa.

Spoločná snímka opatrovateliek s Marcelou Sedlákovou (v ružových šatách) zo združenia Maressa a predstaviteľmi mesta i kraja na pódiu Elektrárne Piešťany. (Autor: vd)

Veľká sála elektrárne bola plná žien, len pri oficiálnom stole oproti javisku sedeli predstavitelia kraja i mesta – muži v slávnostných oblekoch. Moderátorka Bibiana Ondrejková privítala hostí a pozvala na pódium Marcelu Sedlákovú z Maressy, aby sa v mene združenia prihovorila opatrovateľkám: „Počas charitatívnej akcie – darovanie hygienických balíčkov a sviatočného jedla nemajetným seniorom priamo domov – sme si všimli takmer u všetkých jeden rovnaký spoločný moment. Pre každého človeka, väčšinou osamelého, má veľký význam čas, keď k nemu príde mestská opatrovateľka. Postará sa o neho, nakúpi, venuje mu svoj čas, záujem a povzbudivé slová. V prípade ležiaceho človeka vníma opatrovateľku ako poklad aj jeho blízka rodina. Vtedy vznikla myšlienka pre tieto ženy zorganizovať podujatie, na ktorom sa vyzdvihne ich výnimočnosť, práca, ktorú vykonávajú okrem fyzickej námahy hlavne srdcom.“

Verejným poďakovaním chceli organizátori prejaviť vďaku opatrovateľkám a venovať im osobné, ale aj verejné uznanie za ich vykonávanú prácu, ktorú robia často i nad rámec povinností. „Profesia opatrovateľ patrí medzi nedostatkové. Častým faktom je veľký dopyt po opatrovateľoch, ale ťažšie sa darí obsadzovať tieto pracovné miesta, preto si treba uctiť opatrovateľov, ktorých máme, a dúfať, že aj týmto gestom, resp. podujatím na danú profesiu upútame viac pozornosti a vzbudíme o ňu záujem hlavne v meste Piešťany, ktoré má starnúcu populáciu a väčšina obyvateľov sú seniori,“ dodala Sedláková.

Na veľkoplošnej obrazovke sa postupne zobrazovali nielen bannery s menami a mestskými zariadeniami, ktoré poskytujú opatrovateľskú činnosť seniorom, ale za všetkých klientov sociálnych zariadení sa poďakovala i jedna zo známych Piešťaniek, ktorá je aktuálne odkázaná na opatrovateľské služby.

Verejné poďakovanie vyjadrili aj predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a primátor Piešťan Peter Jančovič.

Súčasťou programu boli vystúpenia hudobníka Ľubomíra Konečného, sanitkára z Trnavy, a speváčky Moniky Ližbetin, ktorá je zdravotnou sestrou v nemocnici na Antolskej v Bratislave. Obaja preukázali svojím spevom či slovom, že pojmy ako empatia, ľudskosť a láskavosť, ale aj bolesť či viera sú neoddeliteľnými súčasťami ich profesionálneho i osobného života.

Ako sme už spomenuli, podujatím prítomných sprevádzala Bibiana Ondrejková, ktorá vyzdvihla najviac skloňovanú myšlienku vďačnosti, avšak k slovu „ďakujem“ priradila i ďalšie slová, rezonujúce v príhovoroch: čas, starostlivosť, vzťah, láska, posolstvo či obeta. Pripojila sa i Monika Ližbetin, ktorá sa podelila s prítomnými o vlastné skúsenosti.

Každý, kto stál pred vážnou otázkou, ako sa postarať o svojho rodinného príslušníka, ktorý potrebuje často 24-hodinovú starostlivosť, vie, koľko námahy ho stálo hľadanie opatrovateľky či získanie lôžka v sociálnom zariadení. Aj preto sú opatrovateľky, podobne ako učitelia odborných predmetov či rušňovodiči alebo špecialisti iných odvetví priemyslu a hospodárstva, ba aj lekári či zdravotné sestry a mnohé iné profesie, na Slovensku vážnym „nedostatkovým ľudským artiklom“.

Mesto Piešťany má spolu 72 opatrovateliek, z nich pätnásť pracuje v sociálnych a opatrovateľských zariadeniach: vo Vile Julianna na Kalinčiakovej, v Lumene, a 55 žien a dvaja muži každodenne peši či na bicykli dochádzajú do najrozličnejších kútov mesta do bytov starčekov a stareniek, aby im nakúpili, vybavili, čo treba, poupratovali, zaviedli k lekárovi, navarili, pustili práčku, skontrolovali chladničku, aby v nej nebolo nič staré a skazené, pomohli im s hygienou osobnou i šatstva, ošetrili, pofúkali boľačky – najmä tie na duši. Majú na to čas? A energiu? Majú. Aj preto im patrí veľké verejné poďakovanie!

Pre pozvané opatrovateľky a opatrovateľov organizátori pripravili okrem programu i rôzne milé, chutné a zdravé darčeky, ktoré venovali Jaroslav Rybárik zo spoločnosti Ekospotreba Piešťany, Alena Panáková z Pražiarne kávy Classic coffee, Ľuboš Horváth zo spoločnosti PALM international, Eva Juristová z Zuckmann Villa, Alena Kopúnová a Richard Kopún zo Slovenskej chránenej dielne a tiež Trnavský samosprávny kraj. O pohostenie sa postarala Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. „Rada by som sa týmto poďakovala všetkým dobrodincom, za spoluprácu a podporu aj Mestu Piešťany, Kvetinárstvu Nyitray a ostatným skvelým ľuďom, bez ktorých by to nebolo ono – mojim kolegyniam z občianskeho združenia Maressa Kataríne Badiarovej, Evke Hostinovej, ďalej Edit Karabovej, Beáte Hudcovičovej, Martinovi Cifrovi a Adriane Drahovskej, a tiež Kataríne Hallovej a Tomášovi Bušovi z Elektrárne Piešťany,“ uviedla organizátorka podujatia Marcela Sedláková.

Projekt Poďakovanie opatrovateľkám bol realizovaný s finančnou podporou Trnavského samosprávneho kraja.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof