Ocenenie Kultúrny počin roka si osobne prevzali Ego aj Anys, Rytmus sa podujatia nezúčastnil

Na slávnostnom podujatí v kine Fontána vo štvrtok 16. mája ocenili ľudí, ktorí sa výnimočným spôsobom pričinili k dobru a blahu nášho mesta. Ceny primátora mesta Piešťany za rok 2023 si prevzali osobnosti, ale aj inštitúcie, ktoré vlani výrazne prispeli k rozvoju v sociálnej, kultúrnej či environmentálnej oblasti. Prvú časť slávnosti moderoval a obecenstvo svojím spevom zabával slovenský herec Juraj Bača.

Ocenenie Kultúrny počin roka si odnieslo za vypredaný koncert v pražskej O2 Aréne hudobné zoskupenie Kontrafakt. (Autor: pror)

Ocenenie Kultúrna osobnosť roka a Cenu primátora mesta Piešťany za celoživotný prínos v oblasti kultúry získala Drahomíra Moretová. Bola redaktorkou viacerých miestnych a regionálnych médií, podieľala sa na organizovaní významných prezentácií mesta a regiónu. Moderovala niekoľko medzinárodných podujatí, je autorkou viacerých publikácií a propagačných materiálov o Piešťanoch. Organizovala oslavy 900. a 910. výročia mesta, pripravila niekoľko výstav, vytvorila reprezentačné kalendáre, spracovala databázu osobností Piešťan. Dodnes sa každoročne realizuje jej projekt vlajkovej výzdoby mesta „Leto v Piešťanoch“. Je autorkou a realizátorkou myšlienky elektronizácie mestskej kroniky.

Ocenenie Kultúrna osobnosť roka a Cenu primátora mesta Piešťany za celoživotný prínos v oblasti kultúry získala Drahomíra Moretová.

Cenu Kultúrna osobnosť roka a Cenu primátora mesta Piešťany za celoživotný prínos v oblasti kultúry si z rúk primátora Petra Jančoviča prevzal aj riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch Vladimír Krupa. Vlani uplynulo 30 rokov, čo sa stal riaditeľom Balneologického múzea, a túto inštitúciu vedie nepretržite dodnes. Dokázal povzniesť múzeum na kultúrnu inštitúciu, ktorá má pre mesto Piešťany veľký kultúrny a spoločenský význam.

Ocenenie Kultúrna osobnosť roka a Cenu primátora mesta Piešťany za celoživotný prínos v oblasti kultúry získal aj Vladimír Krupa, riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera v Piešťanoch.

Za 50 odpracovaných rokov v mestskej knižnici ocenenie získala Zuzana Kusovská.

Titul Kultúrna osobnosť roka získala i dlhoročná pracovníčka mestskej knižnice Zuzana Kusovská.

Legendárna piešťanská skupina Kontrafakt si ocenenie Kultúrny počin roka odniesla za vypredaný koncert v pražskej O2 Aréne. Skupina v zložení Patrik Vrbovský, Michal Straka a Ondrej Beňačka, známi tiež pod menami Rytmus, Ego a Anys, ocenenie získala aj za propagáciu mesta v zahraničí. „Paťo pre pracovnú zaneprázdnenosť si nemohol prísť ocenenie osobne prevziať,“ ospravedlnil neúčasť Rytmusa člen zoskupenia Ego.

Ocenenie Kultúrny počin roka si odnieslo za vypredaný koncert v pražskej O2 Aréne hudobné zoskupenie Kontrafakt.

V rovnakej kategórii sa z ocenenia teší aj skupina Slniečko alebo Punto & Rybacé hlavy. V roku 2023 táto kapela oslávila 40. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj slávnostný koncert vo vypredanom Prírodnom kine v Piešťanoch a krst nového albumu Majte nás radi.

Ocenenie Kultúrny počin roka získala aj kapela Slniečko.

Mimoriadnu Cenu primátora za celoživotný prínos v oblasti rozvoja kultúry v Piešťanoch, za významnú publikačnú činnosť a za šírenie dobrého mena mesta Piešťany získal in memoriam Ján Šintál, ktorý bol populárnym slovenským spisovateľom, neúnavným propagátorom života na Čachtickom hrade a urputným bádateľom osudov jeho majiteľky – grófky Alžbety Bátoriovej. Ocenenie prevzal jeho syn a manželka zosnulého spisovateľa.

Mimoriadnu Cenu primátora za celoživotný prínos v oblasti rozvoja kultúry v Piešťanoch získal in memoriam Ján Šintál. Ocenenie prevzal syn a manželka zosnulého spisovateľa.

Cenu primátora za aktivity v oblasti sociálnej, zdravotníckej, charitatívnej a humanitárnej získala Jarmila Staneková. Jej život je spojený s aktivitami, ktoré vymýšľa a organizuje hlavne pre seniorov. Je jej blízke všetko, čo pomáha spoločnosti a aj jednotlivcom.

Cenu za dlhoročnú činnosť v Charite sociálnej starostlivosti a služieb pre zrakovo postihnutých občanov v Piešťanoch získal in memoriam Ján Pastorek. Bol dušou tohto zariadenia, roky neúnavne spolupracoval na tom, aby sa vytvorilo hniezdo pre zrakovo postihnutých zo širokého okolia. Charite dával prednosť pred rodinou, považoval to za povinnosť. Ocenenie prevzala jeho manželka.

Cenu za dlhoročnú činnosť v Charite sociálnej starostlivosti a služieb pre zrakovo postihnutých občanov v Piešťanoch získal in memoriam Ján Pastorek. Ocenenie prevzala jeho manželka.

Cenu primátora mesta Piešťany za rok 2023 za aktivity v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia získala Základná škola F. E. Scherera v Piešťanoch. Žiaci a učitelia školy sa zapájajú do mnohých ekologických aktivít počas celého roka. Už 14 rokov medzi ne patrí aj prenášanie putujúcich ropúch cez asfaltovú cestu z lesa do vodnej nádrže Striebornica v Moravanoch nad Váhom. Ocenenie za školu prevzala jej riaditeľka Sidónia Podhradská.

Cenu primátora mesta Piešťany za aktivity v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia získala Základná škola F. E. Scherera. Ocenenie za školu prevzala jej riaditeľka Sidónia Podhradská.

Najúspešnejšími športovcami mesta Piešťany pre rok 2023 v kategórii dorastencov sa stali Romana Švecová (kajak), Soňa Dpešová (tenis), Eliška Drahovská (atletika), Jakub Marek (futbal), Tobias Munk (golf), Soňa Schuster (vodné lyžovanie), Lucia Slámová (plávanie), Peter Strečanský (veslovanie), Nataša Taušová (basketbal) a Karolína Valko (plávanie).

Najúspešnejšími dospelými športovcami minulého roka sú Ondrej Kubo (triatlon), Michael Ďurina (futbal), Max Ferkodič (hokej), Alexandra Hubinská-Buchancová (silový trojboj), Ke‘Shunan James (basketbal), Peter Kizek (kanoe), Adam Kusý (futbal), Zuzana Oravcová (vodné lyžovanie) a Daniel Rybanský (kajak).

Najúspešnejším športovým kolektívom sa stali basketbalistky Piešťanských Čajok, Klub vodného póla Kúpele Piešťany a štafetové družstvo Atletického oddielu TJ Družba Piešťany. Trénerom roka 2023 je Pavol Kucharovič (vodné lyžovanie).

V kategórii najúspešnejších športovcov bolo ocenených viac ako dvadsať športovcov, kolektívov a osobností.

V kategórii Pedagógovia, na ktorých sa nezabúda…, boli ocenení: Irena Gábrišová, Jozefína Galandáková, Marián Hanšut, Jaroslav Heler, Zlata Holíková, Miriam Janečková, Martin Jankech, Lenka Kaffelová, Monika Košařová, Miroslava Kovalinková, Eva Kuchtová, Anna Melicherová, Roman Nedorost, Anna Noskovičová, Helena Pavelková, Adriana Sokolová, Iveta Ševcová, Elena Šugrová, Gabriela Urbanová a Renáta Vavrová.

V kategórii Pedagógovia, na ktorých sa nezabúda…, boli ocenené dve desiatky pedagógov piešťanských základných a materských škôl.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof