Piešťanské akvatlonové úspechy v Slovenskom pohári

  • Šport / Ostatné športy
  • 22. mája 2024, 00:01

V Turčianskych Tepliciach sa 5. mája konalo zatiaľ posledné kolo prebiehajúceho Slovenského pohára v triatlone, ktorého súčasťou sú aj akvatlonové preteky. V aktuálnom súťažnom roku sa počet súťažiacich za klub ŠBR Piešťany opäť rozšíril a jeho farby sú zastúpené už v dvoch žiackych kategóriách.

Pretekárky ŠBR Piešťany na akvatlone v Turčianskych Tepliciach: (zľava) Milica Martinkovičová, Aneta Schott a Anna Mária Schott. (Autor: Marcel Martinkovič)

V kategórii mladších žiakov (ročníky 2011, 2012) pokračuje v úspešnej reprezentácií mesta Milica Martinkovičová. Tej sa v doterajšom priebehu akvatlonovej sezóny podarilo nadviazať na vydarenú vlaňajšiu sezónu, v ktorej pri ôsmich štartoch zaznamenala v silnej triatlonovej konkurencii osem pódiových umiestnení (štyrikrát prvé, trikrát druhé a raz tretie miesto) a stala sa vicemajsterkou akvatlonu SR vo svojej kategórií.

V aktuálnom Slovenskom pohári sa jej podarilo zvíťaziť v Zimnom akvatlone v Bratislave (28. 1.), Dolnokubínskom akvatlone (6. 4.) a naposledy v Turčianskych Tepliciach, kde trať dlhú 200 metrov plávania a 1 km behu absolvovala za 6 minút a 56 sekúnd. V aktuálnej sezóne obsadila ešte druhé miesto na pretekoch Akvatlon x-bionic sphere v Šamoríne (13. 1.) a v Leviciach (10. 2.), čo dáva nádej na dobré umiestnenie aj pred blížiacimi sa majstrovstvami Slovenska, ktoré sa budú konať v rámci Cassovia aquatlonu v Košiciach 8. júna.

Pozitívom súčasnej sezóny je aj postupný vzostup záujmu o tento vytrvalostný druh športu zo strany športujúcej mládeže, keďže rady členov ŠBR Piešťany úspešne rozšírili aj ďalší pretekári, z ktorých spomenieme ešte z kategórie mladších žiačok Anetu Schott a jej staršiu sestru Annu Máriu Schott.

Anna pri svojom debute v kategórii starších žiačok (ročníky 2009, 2010) zaknihovala na Zimnom akvatlone v Bratislave svoje prvé pódiové umiestnenie v tomto športe, keď obsadila druhú pozíciu, a to napriek skutočnosti, že patrí medzi mladšie pretekárky. Úspešný vstup do sezóny potvrdila aj víťazstvom v Turčianskych Tepliciach, kde 400 metrov plávania a 2 km behu zvládla v čase 13 minút a 40 sekúnd. Týmto triumfom si zlepšila celkovú bilanciu v pohári akvatlonu, kde pri štyroch štartoch obsadila po jednom prvom a druhom mieste a dve štvrté priečky.

Dúfame, že úspechy športovkýň ŠBR Piešťany budú motivovať aj vedenie mesta Piešťany k zvýšenému záujmu o navýšenie finančnej podpory mládežníckeho športu, a to najmä v oblasti nevyhnutných investícií do športovej infraštruktúry pre plavecké športy. Tá napriek opakovaným deklaráciám zo strany politických predstaviteľov mesta zostáva naďalej len v rovine plánov a prísľubov a kontrastuje s tradíciou a úspechmi plaveckých športov v Piešťanoch.

Bez spomenutej podpory samosprávy sa nedá vylúčiť, že dosiahnuté výsledky v plaveckých športoch zostanú časom len vyblednutou spomienkou úspechov, ktorých základom bola najmä aktivita športových nadšencov zo strany trénerov a rodičov. Spomenutý cieľ navýšenia zdrojov mesta do športovej infraštruktúry a systematického rozvoja mládežníckeho športu by pritom bol nielen v súlade s deklarovaným cieľom samosprávy, ktorý sa týka zvýšenia atraktivity bývania pre mladé rodiny, ale súčasne by bol najefektívnejšou investíciou do protidrogovej prevencie.

Marcel Martinkovič

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof