Najčastejšie chyby pri hydroizolácii základov

  • Inzercia
  • 22. mája 2024, 13:13

Betón už vytvrdol a základy sú pripravené. Je čas sa venovať ďalšej mimoriadne dôležitej záležitosti, ktorá dokáže ochrániť váš domov a dokonca aj zdravie z dlhodobého hľadiska.

(Autor: nskyr2 / stock.adobe.com)

Na kvalite prevedenia hydroizolácie tejto časti stavby sa podieľajú mnohé faktory. Preto si treba dávať pozor aj na tie najmenšie chyby.

Hydroizolácia základov má zabrániť prenikaniu vody a tvorbe vlhkosti

Základy sa izolujú hlavne proti tlakovej vode a zemnej vlhkosti. Hydroizolácia základov má ale aj ďalšiu funkciu, a tou je tepelná izolácia. Tá je veľmi dôležitá najmä v prípadoch, ak plánujete spodné priestory stavby využívať ako pivnicu, prípadne aj na iné účely. Všetko to začína projektom stavby, ktorý musí byť spracovaný naozaj precízne. Určite pri ňom nezabudnite na parametre podložia, na ktorom bude postavená stavba. Nechajte si radšej pôdu na pozemku preskúmať odborníkmi. Pôda totiž nemusí byť dostatočne priepustná a v blízkosti povrchu môže byť lokalizovaná napríklad aj nebezpečná podzemná voda. Svojou dôležitosťou disponuje aj správne založenie základov a materiály, z ktorých sa skladajú.

Každá chyba môže priniesť majetkové či zdravotné nebezpečenstvá

Medzi najčastejšie chyby pri hydroizolácii základov považujeme napríklad nedostatočné rozpoznanie situácie na stavbe. V niektorých prípadoch nebude stačiť využiť len dve asfaltové lepenky a náter stien asfaltovou hmotou, ale pomôcť si treba aj špeciálnymi hydroizolačnými fóliami. Najhoršie je však nemať hydroizoláciu základov vôbec, čo môže mať za následok preniknutie spodnej vody do konštrukcie či dokonca k stenám prízemia. A to prináša nepríjemnú vlhkosť prinášajúcu odpadávanie omietky, praskanie stien či výskyt plesní. Takáto oprava sa môže stať potom veľmi finančne zaťažujúca. Kvalitné hydroizolácie základov nájdete na e-shope Modernestavebniny.sk, ktoré vám pomôžu eliminovať vznik vlhkostí v týchto priestoroch, vďaka čomu môžete predísť poškodeniu majetku a ochrániť môžete aj vaše zdravie, pretože plesne ktoré by vznikali, pôsobia negatívne na ľudský organizmus. Pozor hlavne na staršie stavby, kde izolácie základov často chýbajú a prichádza k zbytočným komplikáciám.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof