Piešťanom sa do mestskej kasy vráti vyše 1,5 milióna eur

Mesto Piešťany sa niekoľkokrát opätovne uchádzalo o získanie finančných prostriedkov pre sociálnu oblasť. Keďže realizácia projektu s názvom „Podpora opatrovateľskej služby II v meste Piešťany“ sa v minulosti stretla s priaznivou odozvou a naplnila stanovený cieľ, mesto sa usilovalo o ďalšie finančné prostriedky, ktoré nakoniec získalo. Za oba projekty dostalo schválenú refundáciu vo výške viac ako 1,5 milióna eur. Na časť týchto financií sa nám zložila Európska únia v Európskom sociálnom fonde a zvyšok vykryl štátny rozpočet.

(Autor: pixabay.com)

Aby sa mohlo v poskytovaní opatrovateľských služieb pokračovať, mesto zareagovalo hneď na dve výzvy. Obe boli vyhlásené pod záštitou Operačného programu Slovensko, ktorého cieľom je efektívne a spravodlivo investovať vyčlenené prostriedky z rozpočtu Európskej únie a zo štátneho rozpočtu SR.

Prvá výzva sa začala v apríli 2024. Jej predmetom bola dohoda medzi mestom a Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch, pričom výsledkom bola refundácia oprávnených výdavkov za opatrovateľské služby za obdobie december 2023.

Druhá výzva, do ktorej sa mesto zapojilo, zabezpečila plynulé financovanie opatrovateľských služieb v ďalších rokoch. „Elektronicky sme zaslali žiadosť o zapojenie sa do národného projektu Podpora opatrovateľskej služby (Podaktivita 2) na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. V rámci tohto projektu sme museli predložiť rôzne informácie, napríklad počet zmlúv s klientmi o poskytovaní opatrovateľskej služby platných od 1. januára 2024,“ povedala Jana Hlaváčová, vedúca Odboru stratégie a rozvoja mesta.

Oba tieto projekty boli nakoniec úspešné a mestu sa vrátia z prvého projektu financie vo výške 23 250 eur za december 2023. Ani v rokoch 2024 a 2025 neobíde naprázdno, keďže už má pridelené zdroje na prevádzku opatrovateľskej služby. Za tie sa refundáciou vráti do mestskej kasy 1 522 750 eur. Dohromady tak na účet mesta príde 1,546 milióna eur. Z takejto sumy sa dá pokojne realizovať rekonštrukcia niektorej z piešťanských zdevastovaných ulíc. Uvidíme, ako mesto s financiami naloží.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof