Dobrovoľní hasiči z Moravian otvorili dvere verejnosti

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. mája 2024, 00:01

Hasiči po celom svete si v sobotu 4. mája pripomenuli sviatok svojho patróna – svätého Floriána. Pri tejto príležitosti moravianski dobrovoľní hasiči po prvýkrát pripravili Deň otvorených dverí. Zo spontánneho nápadu sa stane tradícia.

(Autor: Viktor Vrábel)

Počas popoludnia sa v hasičskej zbrojnici neďaleko kaštieľa vystriedalo sto návštevníkov z Moravian nad Váhom, Piešťan a okolitých obcí. Pod májovým stromom, ktorý hasiči postavili pár dní predtým, boli zaparkované obe plne vybavené zásahové vozidlá CAS 15 Iveco Daily a CAS K 25 Liaz 101 spolu s protipovodňovým prívesným vozíkom. Na stanovisku prvej pomoci bolo pripravené záchranárske vybavenie vrátane chrbticovej dosky, krčných golierov a resuscitačného vybavenia. Na opačnom konci si rodiny s deťmi mohli vyskúšať striekanie na terč s ručnými prenosnými striekačkami, prácu s hadicami aj hasenie fiktívneho požiaru.

V garáži na obrazovke premietali polhodinový zostrih z (nielen) výjazdovej činnosti za uplynulý rok – nechýbali autentické zábery z hasenia požiaru v piešťanskom hoteli i vo výrobnej hale v Hubine. Výzvou bolo zatočiť si kľukou, ktorou sa štartuje päťdesiatročná prenosná striekačka v pôvodnom stave. V hasičskej zbrojnici bol vystavený aj špeciálny oblek proti sálavému teplu, odev proti bodavému hmyzu, zásahový oblek anglických hasičov, súčasné i historické zásahové oblečenie moravianskych hasičov i slávnostné uniformy. Predovšetkým deti lákala možnosť vyskúšať si termokameru, ktorá sa používa počas požiarov na hľadanie skrytých ohnísk.

V zasadacej miestnosti si mohli návštevníci chytiť do rúk historické predmety, napríklad hasičskú poľnicu (trúbku) z roku 1920, hasiaci prístroj do auta z 30. rokov, veliteľský tesák (pripomínajúci meč a súčasne nôž) či mosadzné príslušenstvo konskej hasičskej striekačky z roku 1926. Nechýbali staré smaltované tabuľky s hasičsko-záchranárskou tematikou, hasiace prístroje, lekárničky, plynové masky z 50. až 90. rokov, kožené opasky, sekery i príslušenstvo z bývalých zásahových vozidiel. Výstavu v zasadacej miestnosti dopĺňala hasičská zástava.

Členovia zboru za desaťročia nazbierali viacero pohárov, diplomov, vyznamenaní a ocenení, ktoré odprezentovali vo vitrínach. Návštevníci si mohli prečítať o histórii zboru aj o tom, kto bol svätý Florián. Na nástenke taktiež visela graficky spracovaná hasičská teória.

Pútavou atrakciou bola možnosť previezť sa zásahovým vozidlom ulicami obce. Kabína jedného z najpriestrannejších hasičských áut sa zaplnila do posledného miesta štyrikrát. Súčasťou Dňa otvorených dverí bol aj nábor detí a dospelých do tímov súťažiacich v hasičskom športe.

„Ďakujeme všetkým návštevníkom za účasť. Milo nás prekvapil záujem o našu dobrovoľnícku činnosť, ktorej sa venujeme popri práci, štúdiu, rodine. Radi by sme vytvorili tradíciu. Už teraz rozmýšľame, ako vylepšíme program o rok,“ uzavrel Viktor Vrábel z DHZO Moravany nad Váhom.

DHZO Moravany nad Váhom

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof