Noc múzeí v Balneologickom múzeu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 17. mája 2024, 07:20

Balneologické múzeum Imricha Wintera (BMIW) v Piešťanoch pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí pozýva verejnosť v sobotu 18. mája na celoslovenskú Noc múzeí a galérií.

(Autor: am)

Stála expozícia v budove Kúpeľnej dvorany bude otvorená od 10.00 do 21.00 h. Od jednej hodiny popoludní sa tu uskutočnia tvorivé dielne, ukážky krojov (možnosť si kroj aj vyskúšať) a zorganizujú tu kvíz pre malých i veľkých na témy Život pri rieke Váh a Hádanie a hľadanie v múzeu.

Organizátori pripravili prezentáciu zreštaurovaných predmetov a tiež prednášku na tému Poklady z rieky Váh (archeologické nálezy z Váhu pri Piešťanoch) o 15.00 h, prednášať bude Vladimír Krupa. Ďalšou prednáškou je téma Jedy v prírode o 16.00 h s prednášajúcim Tomášom Mlynským. Nasledovať bude prednáška Papierové poklady – záchrana a reštaurovanie plagátov v zbierkach BMIW o 17.30 h, prednášať bude Andrej Bolerázsky. Poslednou prednáškou bude téma Stavby zvierat o 19.00 h s Tomášom Mlynským. Čakajú vás aj komentované prehliadky – sprístupnenie expozície Kútne plachty.

Pozývame vás tiež do expozícií a na výstavu do Vily dr. Lisku od 13.00 do 21.00 h. Komentovanú prehliadku výstavy o 14.00 h zabezpečí Martin Kostelník. Uskutočnia sa tiež komentované prehliadky expozície Dejiny kúpeľov a kúpeľníctva na Slovensku a expozície Sakrálneho umenia zo zbierky Kornela Duffeka.

Od 14.00 do 19.00 h vás pozývame aj do Pamätnej izby Ivana Kraska, kde budú komentované prehliadky expozície každú celú hodinu a tiež prednes Kraskovej poézie v podaní Alexandry Murínovej.

V cene vstupenky dve eurá máte možnosť navštíviť všetky expozície múzea. Financie budú použité na reštaurovanie zbierok múzea.

(BMIW)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof