Súkromná „zuška“ oslávila 20. výročie veľkolepou šou

  • Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 14. mája 2024, 00:01

V závere veľkolepého programu pri príležitosti dvadsiateho výročia Súkromnej základnej umeleckej školy (SZUŠ) v Piešťanoch už všetci diváci stáli a silným potleskom ocenili tanečné, hudobné i spevácke výkony žiakov. Muzikálová šou, ktorú Piešťanci pripravili v Dome umenia v piatok 26. apríla, bola vyvrcholením osláv tejto školy. Program moderovali Lucia Danišová, Marek Rašman a Purchi show uviedla Sofia Purchartová.

(Autor: Viera Dusíková/archív Lucie Danišovej )

„Pripravili sme špeciálny program plný noviniek, ale aj nezabudnuteľných hudobno-tanečných zážitkov. A okrem toho diváci ocenili muzikálovú šou plnú prekvapení,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa Viera Paulovová zo SZUŠ v Piešťanoch.

V úvode slávnostného večera diváci mohli formou videoprodukcie nazrieť do „kuchyne“ tejto ustanovizne, ktorá spája generácie a vedie ich k láske k umeniu v jeho všetkých podobách. Pred očami sa mihali snímky z nácvikov, výletov, tvorby, radosti z úspechov i tvrdej driny. V niekoľkých minútach mohli spoznať formou videoprezentácie historický prierez dejín tejto školy od jej prvopočiatkov až po súčasnosť. V nadväznosti nasledoval dynamický tanec – choreografia s názvom Ďakujem.

Osvetlený reflektormi svoj príhovor predniesol riaditeľ školy Tibor Ukropec, ktorý si spomenul nielen na začiatky jestvovania školy, ale aj jej najmarkantnejšie úspechy v rámci prestížnych slovenských či európskych súťaží. „A v hip-hope sme svetoví,“ vyzdvihol úspechy tanečníkov, ktorí po minuloročnom majstrovskom titule na svetovom šampionáte idú znova zabojovať na majstrovstvá sveta do Chorvátska v súťaži DanceStar.

Tibor Ukropec v závere príhovoru pozval na pódium primátora mesta Petra Jančoviča, ktorý vyzdvihol nielen úroveň vzdelávania a citu pre umenie a krásu, ale ocenil aj osobnosti tejto školy. Primátor zároveň odovzdal riaditeľovi školy Pamätný list i plaketu mesta Piešťany.

Po oficialitách už zohratá dvojica moderátorov Lucia Danišová s Marekom Rašmanom rad zaradom predstavovali jednotlivé vystúpenia tanečníkov i hudobníkov – jednotlivcov, kapelu či spevácky zbor. Zaznela i bubnová šou.

Na tejto škole vedú v súčasnosti tanečný odbor pedagogičky Lucia Danišová, Laura Schellerová, Jana Kučerová a Sára Majerská. Husľovú sekciu vedie pedagogička Ivana Rohárová, bicie Marek Rašman a Jakub Stopjak, dychové nástroje patria do gescie učiteľa Martina Gavendu. Klavírny sprievod patrí Larise Krivoščekovej a Soni Piovarčiovej, spevácky zbor vedú učiteľky Iveta Danielová a Elena Sokur, strunové nástroje Ján Gajlík, violončelo Katarína Ukropcová a kapelu vedie riaditeľ Ukropec.

Diváci, z ktorých drvivú časť tvorili rodičia, starí rodičia, kamaráti a sympatizanti školy, už sedeli pohodlne vo svojich kreslách, keď na javisko ako víchor doleteli tanečníci odetí do kostýmov cirkusantov a šou s názvom Vítajte v šapitó spustila lavínu vystúpení. Takmer tri hodiny si návštevník neoddýchol – účinkujúci ho držali v zajatí svojho programu.

V ňom javisko zaplnené desiatkami tanečníkov rôznych vekových kategórií prezentovalo s obrovským nasadením a energiou choreografie s názvami Smile, Neberte nám princeznú, Slunce, seno, Píščany, Nymfy z podsvětí, Posledný ťah, Pikachu je späť, Lačho Džives, Nejaké přání, můj pane?. Program bol koncipovaný tak, aby sa tanečníci stihli prezliecť do nových kostýmov a hudobníci, ktorí ich striedali, naladiť nástroje. Zvukár šiel naplno celých azda aj 180 minút.

Chvíle stíšenia a povznesenia z hudby a spevu sa striedali s dynamikou hip-hopu a iných tanečných štýlov. Milovníci hudobnej produkcie či zborového spevu ocenili program, ktorý pre divákov pripravili žiaci a učitelia hudobného odboru. Zaznel Ennio Morricone – Gabrielov hoboj, Menuet, Panis Angelicus, One Piece – soundtrack, skladba Piráti z Karibiku, River Flows in You v podaní Nikitu Vavríka a diváci ocenili aj bubnovú šou.

Pomedzi jednotlivé bloky bolo zaradené jednak oceňovanie a blahoželania tanečníkom, a tiež takzvaná Purchi show, v ktorej formou rozhovorov moderátorka Sofia Purchartová vyspovedala Hanu Třískovú, Sáru Majerskú, Iveta Danielovú, Mareka Rašmana a Luciu Danišovú z ich zážitkov, pôsobenia, úspechov. Spolu si zaspomínali na rôzne súťaže i momenty, na ktoré sa nezabúda.

V záverečnom čísle programu – v Klaňačke – sa na pódiu poklonili všetci účinkujúci a tancom, spevom i hudbou sa rozlúčili s divákmi, ktorí si ich fotili, natáčali, tlieskali a zaradom vstávali z kresiel, aby ocenili ich výkony a celú slávnosť.

Keďže SZUŠ vedie žiakov aj k výtvarnému umeniu, bolo podnetné a zaujímavé sledovať nainštalované diela malých či väčších výtvarníkov v Dome umenia. Maľbe, kresbe či grafike a iným výtvarným technikám, ale hlavne vidieť krásno učí už celé roky na tejto škole jej legenda, učiteľka Miriam Mikušecová, a k nej pribudla mladá posila – Kristína Bartošeková.

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof