Voľby nechce 36 percent Slovákov

Podpora pre členstvo v Európskej únii a v NATO výrazne stúpla, po prudkom prepade v roku 2023 dosahuje približne 70 percent pri oboch inštitúciách. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Globsecu, ktorý zachytáva postoje a nálady obyvateľov naprieč deviatimi krajinami strednej a východnej Európy.

(Autor: koktejl.azet.sk)

Vyplýva z neho, že región si uvedomuje dôležitosť členstva v EÚ a NATO, podporuje vojenskú pomoc Ukrajine a vníma hrozby prichádzajúce zo strany Ruska. Prudký pokles podpory pre EÚ a NATO na Slovensku v roku 2023 bol spôsobený politickou kampaňou pred parlamentnými voľbami a mnohí politickí predstavitelia v nej zneužívali tému EÚ aj NATO na šírenie dezinformácií. Tento rok už dezinformácií bolo menej a ľudia sa vrátili k istotám zahraničnej spolupráce so západnými partnermi.

Naopak, v otázke podpory Ukrajiny sa Slovensko vymyká z trendu v regióne. Podpora členstva Ukrajiny v EÚ a/alebo NATO za posledné dva roky klesla. Kým v roku 2022 si ju v západných inštitúciách želalo 40 percent respondentov, tento rok je to len 30 percent, čo je najmenej z regiónu.

V otázke, kto je primárne zodpovedný za vojnu na Ukrajine, si už druhý rok za sebou len 40 percent respondentov na Slovensku myslí, že je to Rusko. 51 percent viní západ alebo Ukrajinu samotnú. Aj napriek tomu, že Slováci neustále dokazujú svoju solidaritu s Ukrajinou činmi, ako napríklad vyzbieraním vyše štyroch miliónov eur na muníciu, väčšina populácie je ovplyvnená prokremeľskými tvrdeniami, ktoré sa snažia podporu pre Ukrajinu podkopať šírením neprávd a manipulatívnych vyjadrení.

V otázke podpory demokracie, kľúčových inštitúcií a hodnôt sa Slováci nezhodujú. Kým 80 percent opýtaných v prieskume si myslí, že demokratický systém založený na rovnosti, ľudských právach a slobodách je pre Slovensko dobrý, 36 percent si myslí to isté o totalitnom systéme bez volieb.

Na Slovensku rezonujú aj dezinformačné a nenávistné kampane proti neziskovým organizáciám, migrantom či LGBTI+ ľuďom. Spolu 38 percent Slovákov, teda najviac v regióne, si myslí, že neziskové organizácie sú tzv. „zahraniční agenti“ a len 51 percent vníma ich dôležitosť pre spoločnosť.

Dnes na Slovensku môžeme vidieť dopad politických kampaní, ktoré vytvorili z jednotlivcov a skupín ľudí umelé hrozby na šírenie strachu a manipulovanie spoločnosti. Slováci si neuvedomujú dôležitosť neziskových organizácií pre spoločnosť, boja sa migrantov a LGBTI+ ľudí, ktorí sú systematicky démonizovaní veľkou časťou politického spektra.

zdroj: SITA

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof