Spojená škola Rakovice oslávila Deň Zeme s dôrazom na ekológiu

  • Školy
  • 5. mája 2024, 00:01

Spojená škola Rakovice ako Zelená škola sa venuje témam ekológie nielen na vyučovaní, ale učitelia a študenti chceli oboznámiť s problematikou ochrany rastlín aj tých najmenších. Preto pripravili pútavý program k oslave Dňa Zeme pre deti z okolitých materských a základných škôl.

(Autor: Klaudia Vaculová )

Formou zážitkovej pedagogiky pripravili interaktívne stanovištia, na ktorých študenti učili návštevníkov napríklad spoznávať liečivé rastliny. Bylinky spoznávali čuchom, hmatom a zrakom, čiže zapájali všetky svoje zmysly. Na ďalšom stanovišti sa naučili spoznávať ovocné dreviny a dozvedeli sa aj niečo o vrúbľovaní a rezaní jabloní a marhúľ. Veľmi zaujímavé bolo stanovište s okrasnými drevinami. Tu získali informácie, ktorý strom má najmenšiu šišku a tiež návštevníkov veľmi zaujali zvukové nahrávky vtákov v prírode.

Jedným z najväčších lákadiel bolo stanovisko o živote včiel s ochutnávkou medu a nakoniec sa deti naučili podávať prvú pomoc v záhradníctve. Napríklad práve vedieť si poradiť pri poštípaní včelou, otrave jedmi či vedieť si uviazať reznú ranu môže veľmi pomôcť každému záhradníkovi. Veľmi zaujímavé bolo stanovište Zelenej školy, kde sa dozvedeli o triedení odpadu i o novozakladajúcej dažďovej záhrade v areáli školy. Táto bude neskôr slúžiť aj ako ukážková záhrada pre iné školy.

Aktivity nechýbali ani pre tých, ktorí preferujú športové aktivity. V telocvični organizátori pripravili prekážkovú dráhu z kužeľov a švihadiel a deti si zahrali aj florbal.

Žiakov sprevádzali študenti školy a členovia kolégia Zelenej školy, ktorí si vyskúšali formou rovesníckeho vzdelávania úlohu učiteľa. A veru niektorí boli prekvapení, aké náročné je udržať pozornosť žiakov.

Spojená škola Rakovice potvrdzuje svoj záväzok voči ekologickému vzdelávaniu a poskytuje príležitosť pre deti objaviť krásy a dôležitosť života v harmónii s prírodou. Iveta Jakubcová

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof