Ochrana dreva: Kedy siahnuť po laku alebo lazúre?

  • Inzercia
  • 29. apríla 2024, 15:10

Ochrana rôznych drevených prvkov nátermi je nevyhnutnou činnosťou, aby sme sa mohli tešiť z ich krásy a bezchybného stavu aj z dlhodobého hľadiska. V tomto prípade nezabúdajte na laky, prípadne na lazúru.

(Autor: M.Dörr & M.Frommherz / stock.adobe.com)

Rozhodli ste sa vylepšiť vzhľad dreva alebo ho ochrániť? Správny náterový prostriedok je ideálnou cestou, ako to zrealizovať v cenovo dostupných hladinách a hlavne efektívne. Kedy ich teda využiť? Pri výbere dbajte na lokalitu, vyžadovanú životnosť, ale aj estetickú stránku.

Aký je rozdiel medzi lakom a lazúrou

Rozdiel možno vidieť už na prvý pohľad. Aj farby laky Delap ponúkajú lazúry, ktoré zachovávajú plnú viditeľnosť dreva. Ostrosť tohto pohľadu je závislá na množstve lazúry, ktorú na drevo nanesiete, ale aj na druhu lazúry. Tú si môžete zvoliť podľa hrúbky vrstvy – tenká, stredná a hrubovrstvá. V interiéri siahnite po lazúre vtedy, ak chcete zachovať štruktúry dreva a prírodný vzhľad. Nezakryje však rôzne vady, o čo sa ale postará lak. Ten je ale nevyhnutný pri drevených podlahách. Ak ste sa rozhodli zmeniť pôvodný lakovaný náter lazúrou, lak určite odstráňte. Ak ale máte v pláne nahradiť lazúru lakom, stačí ho jednoducho naniesť.

Exteriér nesie so sebou rôzne špecifiká

Vo vonkajších priestoroch si ale musíte dávať pri výbere správneho druhu náteru naozaj veľký pozor. Do hry tu vstupujú viaceré faktory. Nejde len o vzhľad, ktorý chcete náterom dosiahnuť, teda či chcete alebo nechcete zanechať pôvodnú štruktúru dreva. Do úvahy musíte brať aj to, či od náteru vyžadujete dlhodobejšie trvanie. Pozor aj na náročnosť zhotovenia náteru. Natierať drevo lakom je časovo aj fyzicky náročnejšie, no takéto drevené prvky by mali vydržať v dobrom stave oveľa dlhšie. Určite odstráňte starý lak, inak sa ten nový bude olupovať a nebude dostatočne držať. Ak sa rozhodnete pre lazúru, čaká vás častejšie nanášanie. Každopádne sa ale určite vybavte správnymi pomocnými nástrojmi.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

sobota, 27. júla 2024
Meniny má Božena, zajtra Krištof