Viete, ako si vybrať prídavný pohon alebo elektrický invalidný vozík?

  • Inzercia
  • 26. apríla 2024, 12:03

S teplejším počasím nás to von ťahá čoraz viac a viac. Ak ste imobilný, po operácii či zdravotne znevýhodnený, veľmi nápomocné vám môžu byť pohony na invalidný vozík či elektrický invalidný vozík.

(Autor: eshop.velcon.sk)

Ako si však správne vybrať? Kedy zvoliť pohon na invalidný vozík a kedy je lepší elektrický vozík? Prinášame vám prehľad plusov a mínusov, ktoré by ste mali zvážiť v tom-ktorom prípade.

Akokoľvek, ak ste imobilný v prípade rôznych diagnóz, vyššieho veku alebo zdravotného znevýhodnenia, použitie tejto zdravotnej pomôcky vám prinesie možnosť jednoducho sa presúvať, chodiť na prechádzky a byť absolútne nezávislý.

Aké máte možnosti pri výbere elektrických pohonov pre invalidné vozíky?

V prípade, ak máte doma klasický mechanický invalidný vozík, ktorý by ste chceli prerobiť na elektrický, viete ho prepracovať práve vďaka prídavnému pohonu na invalidný vozík. Je to celkom jednoduché – stačí pred invalidný vozík namontovať koliesko s elektromotorom, batériami a riadidlami a stanete sa slobodným vďaka možnosti nezávislej mobility.

Druhou alternatívou nezávislosti a absolútnej slobody je elektrický invalidný vozík, ktorý má vďaka špecifickým funkciám rôzne prídavné vlastnosti. Závisí už od konkrétneho druhu vozíka, so všetkým vám radi poradia už naši vyškolení pracovníci. Pri elektrických vozíkoch je v mnohých prípadoch vopred nevyhnutná konzultácia a presné zameranie, keďže vozíky sú na mieru.

Ako si správne vybrať? Plusy vs. mínusy

CENA:

•             Pohon na invalidný vozík je väčšinou finančne menej náročnejší, čo môže pridávať na benefite, avšak, neznamená to, že to hneď musí byť lepšia varianta, keďže práve elektrický invalidný vozík má viaceré funkcie a možnosti, ktoré pridaný pohon na mechanický vozík mať nemusí. Treba preto zvážiť, čo od vášho invalidného vozíka očakávate, aké funkcie by mal spĺňať.

•             Napriek tomu, že je elektrický vozík drahší, slúžiť vám bude roky. Je totiž vyrobený na mieru, podľa vašich potrieb a predstáv, ide o investíciu na dlhšie obdobie.

SKLADNOSŤ/PRESUN:

•             Ak sa rozhodnete pre elektrický vozík, rátajte s tým, že ho zložiť nedokážete, čo značí, že nebude natoľko spratný, ako napríklad taký pohon s mechanickým invalidným vozíkom.

•             Mechanický invalidný vozík viete prakticky a jednoducho zložiť, čím bude prevážanie a celkový presun o čosi jednoduchší. Rovnako tak z neho viete odmontovať prídavný pohon, čím bude rozlohou menší a spratnejší.

Elektrický vozík bude určite náročnejšie presúvať – jeho majitelia majú väčšinou väčšie autá prispôsobené so špeciálnymi rampami, zdvíhacími plošinami a pod.

MOBILITA:

•             Elektrický invalidný vozík je ideálnym riešením pre ľudí, ktorí majú výrazne zhoršenú pohybovú schopnosť a sú plne odkázaní na invalidný vozík.

•             V prípade elektrického vozíka stačí ovládanie rukou pomocou tzv. joysticku, vďaka ktorému ho viete plne ovládať, ako aj nastaviť polohovanie tela a rôzne ďalšie funkcie, ktoré už daný ten-ktorý vozík obsahuje.

Prídavný pohon k invalidnému vozíku je rovnako zárukou samostatnosti, no v istých veciach je určite limitovaný, keďže manévrovanie s ním bude o čosi náročnejšie, ako to je v prípade elektrického vozíka. Zvážte preto obe hľadiská, koľko času trávite na vozíku a na aké účely a v akom prostredí ho budete využívať.

KOMFORT:

Ak ste celkovo imobilný a máte závažnejšie zdravotné znevýhodnenie, určite vám odporúčame siahnuť po elektrickom vozíku, ktorý predstavuje vyšší komfort a pohodlie. Na elektrickom vozíku si viete napolohovať telo, vďaka špeciálnym funkciám sa viete dať do vami zvolenej výšky, čo viete využiť na úradoch, bankách a pod. Rovnako tak si viete nastaviť rôzne časti tela, čím si uľavíte od bolesti či vyhnete sa nepríjemnostiam.

V prípade oboch alternatív si viete zvoliť kvalitné podložky na sedenie pod zadok a chrbát, opierky rúk a nôh, čo určite pridáva na kvalite.

Radi vás prevedieme rozhodovacím procesom pri výbere najvhodnejšieho pohonu či elektrického invalidného vozíka.

Využite našu bezplatnú infolinku: 0800 199 060, ako aj eshop.velcon.sk, kde nájdete všetky potrebné informácie pri hľadaní a vybavovaní invalidného vozíka. Radi sa s vami stretneme aj osobne na vopred dohodnutej bezplatnej konzultácii, kde vám všetko radi vysvetlíme, navigujeme vás a pod. Sme pripravení pomôcť vám so všetkým, ponúkame vám plne bezplatné poradenstvo.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória