Rozkvitnutá jar: Pripravte vašu záhradnú oázu na novú sezónu

  • Inzercia
  • 26. apríla 2024, 10:30

S prichádzajúcimi slnečnými lúčmi prirodzene túžime tráviť viac času vonku. A tak je ideálne obdobie na to, aby ste si zveľadili vašu záhradu, balkón či terasu a pripravili exteriér na novú sezónu. Ako na to?

(Autor: action.com/sk-sk)

Rozkvitajúca jar je obdobie, keď všetko rastie a zveľaďuje sa. Platí to aj o vašej záhrade, ktorej môžete pomôcť k tomu, aby počas novej sezóny vyzerala lepšie ako kedykoľvek predtým. Či už na to využijete nové kvietky, trávnik alebo záhradný nábytok, je len na vás.

Spravte zo svojej záhrady dokonalú oázu pre oddych

Určite nám dáte za pravdu ak povieme, že čím krajšie prostredie máme okolo seba, tým sa nám lepšie oddychuje. Pokiaľ by ste sa uvelebili vo svojej záhradnej hojdačke a mali okolo seba neporiadok, nevedeli by ste sa zbaviť myšlienok na to, čo všetko ešte treba porobiť. A tak je lepšie na zveľadení exteriéru zapracovať teraz, pričom cez leto si ho môžete vychutnávať plnými dúškami.

Aj keď sa vám to možno bude zdať pomerne náročné, pokiaľ si jednotlivé úkony rozdelíte a naplánujete, bude to hračka. A to najlepšie si nechajte na koniec – výber záhradného nábytku a dekorácií.

Na čo by ste v záhrade nemali zabudnúť?

Zveľaďovanie záhrady začnite úpravou trávnika, ten si zaslúži zvýšenú pozornosť. Najskôr ho vyčistite a pozberajte z neho kamienky, lístie či popadané vetvičky a iné nečistoty. Následne ho pokoste a prevzdušnite. Ak sa vám zdá, že niektoré plochy trávnika sú riedke, dosejte ho. Po trávniku svoju pozornosť zamerajte na stromy a kríky, z ktorých odstráňte suché konáre a v okolí stromov vytrhajte burinu. Nezabudnite na prerezávanie.

Po stromoch, kríkoch a trávniku sa presuňte do skleníka či záhonov. V prvom rade si skontrolujte, či máte všetko náradie v dobrom stave. Potom sa pustite do čistenia skleníka, postačí vám voda, čistiaci prostriedok, handra a kefa. Ako ďalší krok si naplánujte úpravu pôdy a záhonov. Nakoniec si spravte plán výsadby, nakúpte si všetko potrebné a prejdite na samotný výsev či presádzanie.

Pripravte na novú sezónu aj záhradný nábytok

Máte v pláne tento rok kúpiť nový záhradný nábytok? Neunáhlite sa a najskôr si premyslite, do čoho chcete vlastne investovať. Túžite najmä po záhradnom sete, v ktorom sa budete pravidelne usádzať so svojimi hosťami či rodinou? Alebo skôr hľadáte hojdačku, v ktorej si budete vychutnávať vychladený drink a dobrú knihu? Spravte si plán a presné rozloženie. Inak sa vám ľahko môže stať, že kúpite príliš veľké záhradné sedenie, poprípade investujete do niečoho, čo napokon zapadne prachom.

Keď viete, aké kúsky záhradného nábytku chcete mať, vyberte si, či budete hľadať plastový, drevený, kovový alebo ratanový typ. Od toho závisí aj váš rozpočet. Záhradný nábytok by mal v prvom rade pasovať do daného prostredia. Či už ho vyberáte na záhradu, terasu alebo na balkón, dôležité je zvážiť jeho odolnosť voči poveternostným podmienkam a jeho schopnosť prispieť k celkovej estetike vášho exteriéru.

Dajte život starému záhradnému nábytku

Skvelou možnosťou, ako si zveľadiť záhradu, je zreparovať záhradný nábytok, ktorý ste si kúpili počas predchádzajúcich sezón. Najskôr ho skontrolujte, či je funkčný a nemá väčšie vady. Potom ho zbavte všetkých nečistôt a poriadne ho umyte. Pokojne sa môžete pustiť aj do nového náteru alebo použitia prípravkov, ktoré záhradnému nábytku dodajú lesk. Skvelým nápadom sú aj nové vankúše na záhradné sedenie, ktoré nábytku dodajú celkom iný vzhľad.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 9. mája 2024
Meniny má Roland, zajtra Viktória