Mestská liga v kolkoch vznikla v Piešťanoch pred 40 rokmi

  • Šport / Kolky
  • 26. apríla 2024, 11:59

Aktuálne najstaršou súťažou družstiev pre amatérskych športovcov v Piešťanoch je mestská liga v kolkoch. Vznikla v roku 1984, teda pred štyrmi desaťročiami, a je vďaka tomu aj najstaršou amatérskou kolkárskou súťažou družstiev na Slovensku. Momentálne sa hrá už jej 41. ročník.

Majstrom Slovenska v roku 2010 bolo Povodie Váhu, ktoré vyhralo aj nadnárodnú súťaž. Zľava: Valovič, Raška, Kubrický, Krajčík a Matuška. Chýba Koščál.

„Už ako školák som chodil na vtedajšiu dvojdráhovú kolkáreň s asfaltovým povrchom stavať kolky. Zarobil som si na zmrzlinu, no hrať kolky som vtedy ešte neuvažoval. Koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia si však piešťanskí kolkári svojpomocne vybudovali štvordráhu so saduritovým povrchom a automatmi na stavanie kolkov. Hrať kolky som si skúsil aj ja. Keď som bol členom športovej komisie pri Mestskom národnom výbore v Piešťanoch, šéfovi komisie, doktorovi Vojtechovi Daňovi, som navrhol, že by som chcel založiť mestskú ligu v kolkoch. On súhlasil a v roku 1984 sa stala súťaž skutočnosťou,“ zalovil v pamäti jej zakladateľ Štefan Gregorička.

Vtedy mu vôbec nenapadlo, že súťaž prežije štyri desaťročia. V prvom ročníku hralo turnajovým systémom osem štvorčlenných družstiev a z prvenstva sa radovali hráči Tesly „A“ v zostave: Pavol Mišura, Dušan Slamka, Oto Duchaj a Štefan Gregorička. O rok neskôr sa hralo systémom každý s každým a víťaz bol ten istý ako v úvodnom ročníku. V roku 1986 hralo v lige desať družstiev, preto sa začalo hrať systémom jeseň – jar. Záujem o súťaž bol čoraz väčší a v roku 1999 v nej hralo už 17 družstiev.

Prvým víťazom MKL bola v roku 1984 Tesla. Stoja zľava: P. Mišura, Duchaj, Gregorička a Slamka.

„Je pochopiteľné, že ligu sme museli z časových dôvodov rozdeliť na prvú a druhú. So spracovaním výsledkov mi od začiatku pomáhal dnes už nebohý Štefan Morgenstein. Vtedy bola súťaž čisto amatérska a jednotlivé kolektívy boli sponzorované firemnými odbormi. Práve po tejto linke sa pod patronátom Slovenskej odborovej rady hrali aj majstrovstvá okresov, kraja i Slovenska. My sme v roku 1998 vyhrali nielen mestskú ligu, ale aj majstrovstvá okresu, kraja a Slovenska. Bolo to logické, pretože v Piešťanoch sa hrala mestská liga oveľa skôr než v iných mestách. V Rimavskej Sobote, kde bolo finále majstrovstiev Slovenska, hrali štyria víťazi vtedajších krajov. V dvojdňovom súboji šesťčlenných družstiev na 60 hodov združených sme zaslúžene dominovali pred kolkármi z Košíc, Bratislavy a Lučenca. Boli to vtedy prvé a zároveň i posledné majstrovstvá pod kuratelou ROH. Prišla nežná revolúcia a z finále majstrovstiev ČSSR nebolo nič,“ dodal zakladateľ súťaže.

Dodajme, že vtedy sa prvými majstrami Slovenska v drese Tesly stali: Alojz Raška, Silvester Klčo, Štefan Gregorička, Milan Spišský, Dušan Slamka a Ľuboš Poláčik. V okresnom a krajskom kole si však zahrali aj Dušan Štuchal a Ján Štefka. V ére samostatného Slovenska sa hrali majstrovstvá SR mestských líg až od roku 2003. Účastníkmi boli aj družstvá z piešťanskej ligy, jedným z nich bol Dompek. Jeho hráči sa prvý raz presadili v jubilejnom piatom ročníku, ktorý sa hral v roku 2007 v Piešťanoch. Hralo sa na sto hodov a z titulu sa spomedzi 17 družstiev tešili hráči Dompeku v zostave: Katarína Vráblová, Alojz Raška a traja Jozefovia – Mihálik, Mišura a Šturdík. Dompek zvalil 3329 kolkov, druhé Sučany 3316 a tretí Antes Hlohovec 3314. Majstrovské Povodie Váhu sa do finále nedostalo. V Piešťanoch zostalo aj prvenstvo medzi jednotlivcami, ktoré získal s 877 zvalenými kolkami Raška.

Mužstvo Tesly, majster Slovenska z roku 1989: Stoja zľava: Spišský, Švec, Raška, Klčo, vedúci V. Marušic a Gregorička, v podrepe zľava: Slamka a Poláčik.

Druhý a zatiaľ posledný titul majstra Slovenska získali v roku 2010 na kolkárni v Novom Meste nad Váhom hráči Povodia Váhu. Piešťanci vyhrali v konkurencii 20 družstiev pred Sachsom Trnava a BTC Hlohovec. Povodie zvalilo 3607 kolkov. Víťazné družstvo tvorili: Milan Kubrický, Alojz Raška, Anton Valovič, Robo Krajčík, Vlado Matuška a Milan Koščál. Kolkári Povodia potom vyhrali v Blansku aj medzinárodné majstrovstvá Česka a Slovenska, na ktoré sa kvalifikovali po dve najlepšie mužstvá z oboch republík. Hralo sa na 120 hodov. Povodie zvalilo 2080 kolkov, druhé Blansko 2044, tretí Sachs Trnava 2010 a štvrté Karlove Vary 1962 kolkov.

Vráťme sa však k mestskej lige. V tej sa menili nielen hráči, ale aj družstvá. „Dnes, po štyroch desaťročiach, je už ťažké povedať, koľko tímov a hráčov sa za to obdobie v mestskej lige vystriedalo. Piešťanská súťaž bola veľmi populárna, preto v nej okrem domácich kolektívov určitý čas hrali aj kolkári z iných okresov a krajov. Trenčiansky kraj zastupovali najskôr hráči Pobedima, neskôr samotní Trenčania. Nitriansky kraj zasa reprezentovali kolkári z Nitrianskej Blatnice. Ešte pred ‚koronou‘ tu hrali i kolkári z Banky a v posledných rokoch sú stálymi účastníkmi hráči z Ratnoviec,“ povedal nám súčasný hrajúci šéf ligy Milan Koščál.

Ten súťaž riadi už takmer dve desaťročia, navyše je jediným kolkárom, ktorý odohral všetky doterajšie ročníky. „Robil som na Povodí Váhu, keď prišiel za mnou vtedajší kolega a tréner žien Družby, dnes už nebohý Jaroslav Kučera. Povedal mi, že sa zakladá mestská liga v kolkoch, aby som zložil mužstvo. Tak sme začali hrať. Hoci sme mali dobrý tím, z prvého titulu majstra Piešťan sme sa tešili až v jeho 24. ročníku. Odvtedy sme vyhrali súťaž 11-krát ako Povodie Váhu a trikrát pod názvom Mark. V roku 2010 sme boli nielen majstrami Piešťan, ale aj Slovenska, a v Blansku sme si vybojovali i titul medzinárodného majstra Českej a Slovenskej republiky.“

Koščál oceňuje aj stále stúpajúcu výkonnosť jednotlivých družstiev i to, že viacerí hráči z mestskej ligy vypomáhajú piešťanským kolkárom v súťažiach registrovaných, či už v družstvách mužov alebo žien.

Majstrom Slovenska v roku 2007 sa stal Dompek. Stoja zľava: Vráblová, vedúci družstva P. Jánoš a Raška, v podrepe zľava: J. Mišura, Mihálik a Šturdík.

Zaujímavosti z MKL

• Za 40 rokov existencie mestskej ligy sa z prvenstva v nej tešilo len 13 družstiev. Najviac titulov získalo Povodie Váhu, ktoré vyhralo 11-krát. Nasledujú Dompek (9), Tesla „A“ (6), Mark (3), Stavex Slovakia a Mix Tatiana (po 2). Po jednom prvenstve majú na svojom konte VÚSST, JRD, Chirana OTS, Nemocnica, FKM, ženy Družby a Domoss.

• Na majstrovstvách Slovenska mestských líg sa piešťanské družstvá zúčastňujú pravidelne. Z titulu sa však tešili iba tri – v roku 1989 i hráči Tesly, v roku 2007 Dompek a v roku 2010 Povodie Váhu. To vyhralo v tom istom roku aj medzinárodné majstrovstvá Česka a Slovenska.

• Z jednotlivcov bol najlepší Alojz Raška, ktorý okrem titulov majstra Piešťan s Teslou, Dompekom, Povodím Váhu a Mark-om má na konte aj tri majstrovské tituly Slovenska s Teslou, Dompekom a Povodím Váhu.

• Jediným mužstvom, ktoré hralo vo všetkých ročníkoch, bolo Povodie Váhu a jeho hráč Milan Koščál ako jediný odohral všetky doterajšie ročníky MKL.

• Milan Koščál je aj najdlhšie fungujúci predsedom ligy. Vedie ju už 18 rokov. Druhým najdlhším šéfom ligy bol jej zakladateľ Štefan Gregorička. Okrem nich ligu kratší čas viedli František Kostolanský a Ivan Hrdina, ktorým so štatistikami pomáhal Michal Rakovický.

Milan Koščál ako jediný hral vo všetkých doterajších ročníkoch MKL.

• Najviac družstiev v súťaži mala Tesla – tri a Povodie Váhu – dve. Obe mali v niektorom z ročníkov dve družstvá na prvých dvoch miestach konečnej tabuľky.

• Pred štyrmi desaťročiami neboli také víťazné poháre, aké sa dajú kúpiť dnes. V prvom ročníku bolo víťaznou trofejou na podstavci umiestnených deväť kolkov, ktoré vysústružil Oto Duchaj, hráč Tesly. Dnes sú aj vďaka sponzorom poháre krajšie. Hlavným sponzorom je od roku 2012 Domoss, no jednu sezónu sponzoroval ligu aj Piešťanský týždeň. 

(šg), foto: archív autora

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland