Ľubomíra Baleková: Zvieratká sú môj život

Blízke aj široké okolie pozná milovníčku zvierat, teraz už bývalú riaditeľku Útulku Piešťany. Tá zachraňovaniu zvierat zasvätila život a po 20 rokoch na poste riaditeľky túto úlohu prenechala svojmu kolegovi Zdeňkovi Schindlerovi. Ona sama však útulok neopustila a zostáva tam pomáhať ako pracovníčka.

(Autor: red)

Už v roku 2018 Ľubomíru Balekovú ocenil primátor Piešťan ako Osobnosť v environmentálnej oblasti. V stredu 10. apríla sa stretla s terajším primátorom Petrom Jančovičom na pôde mestského úradu. Dôvodom stretnutia bolo poďakovanie za jej celoživotnú prácu a prínos.

Ľubomíra Baleková bola riaditeľkou od roku 2007, už od roku 2005 pôsobila v útulku ako dobrovoľníčka. „Práca ma neskôr pohltila naplno, tak už roky pokračujem v práci bývalých kolegov. Beriem to ako svoje životné poslanie, dalo mi do života neoceniteľné bohatstvo, pokoru, vďačnosť, úctu k životu a k prírode, veľa nových skvelých priateľov, je to moja srdcovka,“ hovorí už bývalá riaditeľka útulku, ktorú všetci poznajú ako srdečnú a milú osobu.

Vďaka jej úsiliu a snahe boli zachránené tisíce zvieratiek zo zlých podmienok, ďalšie tisíce umiestnila do doživotných domovov. „Zvieratá sú nám za našu starostlivosť nesmierne vďačné. Nie je to ľahká práca, ale na druhej strane je to lepšie ako práca s ľuďmi,“ dodáva Baleková.

Hoci odišla z postu štatutárky útulku a prenechala to mladšej krvi, na útulok nezanevrela. „Pracovať v ňom som neskončila, doma by som sa unudila a zvieratká sú môj život. Vo svojej práci som šťastná,“ dopĺňa pokorne skromná Baleková.

V rámci poďakovania treba pripomenúť, že útulok stále potrebuje našu pomoc, pasujú sa s nekonečným prísunom nechcených šteniatok a mačičiek. V tomto roku majú takisto v pláne obnovu kotercov, ktorá zhltne veľa financií.

Ak si nemôžete zvieratko adoptovať, staňte sa aspoň jeho patrónom a prispievajte na jeho stravu a zdravotnú starostlivosť. V útulku sa tiež potešia venčeniu a aj posteľnej bielizni alebo dekám. Matrace, paplóny a vankúše vhodné nie sú, pretože ich psy trhajú a útulok musí platiť drahé peniaze za takýto odpad.

Rovnako darovanie lacných granúl alebo konzerv z obchodných reťazcov nie je vhodné, psy z nich bolia bruchá, takáto strava je im zbytočná. Ak chcete darovať krmivo, radšej prispejte na jeho kúpu a útulok ho kúpi aj vzhľadom na diétne potreby jednotlivých psov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika