Laureátom ceny primátora je i hip-hopové trio Kontrafakt

Laureátom ceny primátora Piešťan za Kultúrny počin roka 2023 je aj hip-hopové trio Kontrafakt. I keď takáto nominácia sa zvykne udržiavať v tajnosti v rámci určitého prekvapenia až do slávnostného ceremoniálu udeľovania ocenenia, informáciu na sociálnej siete minulý týždeň zverejnil člen zoskupenia Kontrafakt, Patrik Vrbovský, známejší pod menom Rytmus. Ďalšími členmi tria pochádzajúceho z Piešťan sú Ego, vlastným menom Michal Straka, a Ondrej Beňačka fanúšikom hip-hopového zoskupenia známy pod prezývkou Anys.

Ocenenie za Kultúrny počin roka 2023 je podľa návrhu udelený triu Kontrafakt za propagáciu Piešťan v zahraničí. (Autor: Instagram rytmusking/EgoRytmusAnys/FB Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy )

Minulý týždeň v piatok popoludní zverejnil Rytmus (Patrik Vrbovský) na svojom účte na sociálnej sieti snímku pomerne stručných správ. V nich sa uvádza nasledovné: „Dostali ste ocenenie od primátora mesta Piešťany. Za kultúrny počin roka za vypredanú O2 arénu. 16. 5. je odovzdávanie cien v kine Fontána.“

Takouto formou zrejme došlo k pretlmočeniu uznesenia mestskej kultúrnej komisie, ktorá nomináciu odsúhlasila na svojom rokovaní 8. apríla. Ako sa v zápisnici z rokovania komisie uvádza, na mestský úrad boli doručené tri návrhy na ocenenie Kultúrny počin roka 2023, sedem návrhov na ocenenie Kultúrna osobnosť roka 2023, jeden návrh na mimoriadne ocenenie a dva návrhy na udelenie ocenenia in memoriam.

Rytmus na svojom účte na sociálnej sieti tak poodhalil konečné rozhodnutie radnice o udelení ceny za Kultúrny počin roka 2023, nakoľko zo siedmich prítomných členov komisie trio Kontrafakt získalo šesť hlasov.

Zrejme zaujímavým rozuzlením zápletky bude i to, že o jeden viac, teda sedem hlasov zo siedmich prítomných členov kultúrnej komisie, získala v rovnakej kategórii kapela Slniečko alebo Punto & Rybacé hlavy.

Slniečko je hudobná skupina so sídlom v Piešťanoch. Jej špecifikom je spev v piešťanskom, respektíve trnavskom dialekte a humorné texty Petra Remiša. Po hudobnej stránke má kapela najbližšie k folk rocku, ale hlási sa aj k vplyvom punku a v posledných dvoch albumoch najmä k vplyvu world-music a gipsy swingu. Podľa textu návrhu by ocenenie za kultúrny počin roka mala kapela získať z dôvodu, že vlani oslávila 40. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj slávnostný koncert a krst nového albumu Majte nás radi.

Pre tých, ktorí nie sú fanúšikmi hip-hopového hudobného štýlu z produkcie tria Kontrafakt a nesledujú jeho kariéru, doplníme, že dôvodom udelenia ceny primátora má byť koncert v pražskej O2 aréne, ktorý bol podľa organizátorov úplne vypredaný. „O2 aréna bola v sobotu 23. septembra naprataná do posledného miesta a bez hanby sa dá povedať, že išlo o najväčšiu a najbrutálnejšiu rapovú šou v Česku a na Slovensku,“ píše o koncerte piešťanských rodákov web europa2.sk.

Ocenenie za Kultúrny počin roka 2023 je podľa návrhu udelený triu Kontrafakt za propagáciu Piešťan v zahraničí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika