Vnímanie očami piešťanskej umelkyne Barbory Benkovej

V priestoroch komunitného centra ARTA v Piešťanoch sa v piatok 12. apríla konala vernisáž výstavy obrazov umelkyne Barbory Benkovej. Jej Antropológia vnímania vyniká v priestore, ktorý sa stráca v čase. Staré múry s poopadávanou omietkou a dvere, ktoré sa pamätajú aj na 50 rokov dozadu, dotvárajú jedinečnosť výstavy.

Umelkyňa Barbora Benková vkladá do obrazov svoje vnímanie života. (Autor: : archív Barbory Benkovej)

Mladá piešťanská umelkyňa Barbora Benková prostredníctvom výstavy Antropológia vnímania prezentuje najnovší súbor malieb kombinovanej techniky, ktoré vznikali za posledné dva roky (2023-2024). Oproti svojmu poslednému cyklu a výstave s názvom Bovidae, Bovinae, Bos (z lat. turovité, tury, tur) sa ešte viac prikláňa k abstraktnej maľbe a rozostrovaniu. V jej dielach úplne absentuje figurálna tvorba – ľudská či zvieracia. Umelkyňa využíva pre ňu typické formy, ktorými sú presvitanie štruktúry plátna, drobenie, splývanie i delenie, drobné štruktúry, šrafovanie, rozplývanie alebo mlženie. V niektorých jej maľbách vznikajú akési odrazy snových krajín alebo podoby vzdialených vesmírnych úkazov a tvarov.

Barbora Benková zobrazuje skryté i videné. Maľby môžu pripomínať i rôzne atmosférické prejavy a zmeny svetla či fázy dňa. Ponára sa predovšetkým do pastelových tónov fialových, modrých, ružových, zelenkastých a béžových odtieňov. Niektoré diela prinášajú pri pohľade na ne vyslovený pokoj, iné sú obrazom nepokoja a pohybu.

Výstava v Kultúrnom-kreatívnom centre ARTA na Kollárovej ulici v Piešťanoch potrvá do 27. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína