V spojenej škole bzučia včely samotárky

Spojená škola v Piešťanoch sa hrdí nielen titulom Zelená škola, ale udomácnili sa tam i včely samotárky. Tento rok získala certifikát v téme Zeleň a ochrana prírody. Starší žiaci tejto školy na hodinách pracovného vyučovania vyrobili stojan z odpadových materiálov, na ktorý osadili úľ. V úli hniezdia vzácne včely – samotárky.

Záujem o včely a ich život je medzi žiakmi Spojenej školy Piešťany veľký. (Autor: archív Spojenej školy Piešťany)

Vďaka projektu s názvom Včielky pre školy v spojenej škole zakúpili úľ a trstinové trubičky. Tie sú ideálnym hniezdnym materiálom. Keďže každá je trochu iná, včely rýchlo nájdu tú svoju.

„Včielkam treba pripraviť vhodné prostredie na hniezdenie, preto sme so žiakmi vyrobili blato a zamurovali sme konce trubičiek, ktoré sme vložili do úľa. Keď sme úľ pripravili, vložili sme doň kokóny (zámotky) včielok, ktoré medzi ovocinármi patria medzi cenné včely samotárky, po latinsky sa nazývajú Osmia Cornuta. Pozorovali sme liahnutie včielok, ktoré obývajú nielen nový úľ, ale aj náš hmyzí hotel,“ uviedla riaditeľka Spojenej školy v Piešťanoch Alexandra Thomová.

V pondelok 25. marca na Valovej ulici privítali žiaci i učiteľky piešťanského včelára Jána Šmídu, ktorý žiakom pútavo porozprával o živote včiel v prírode. „Vysvetlil, aký prínos majú pre človeka a aké sú pre spoločnosť dôležité. Diskutovali sme o ochrane včiel a prírody. Priniesol nám pozorovací úľ, ukázal ochranný odev a ďalšie včelárske pomôcky,“ pustila sa do vysvetľovania riaditeľka.

Podľa nej najzaujímavejšie bolo pre žiakov pozorovanie úľa. „Mohli v ňom vidieť, ako včielky kladú vajíčka, uskladňujú peľ a med v plástoch. Po prednáške sme sa presunuli do našej školskej záhrady, kde sme mu ukázali náš úľ pre včely samotárky. Dostali sme veľkú pochvalu a veríme, že naša spolupráca bude pokračovať,“ tešila sa vyučujúca.

Včelár Ján Šmída vysvetlil princíp hniezdiska samotárskych včiel.

Včely samotárky vás nebodnú

Včely samotárky sú pomenované podľa spôsobu života. To znamená, že každá sa stará sama o seba. Zabezpečuje si hniezdo, potravu a kladie vajíčka. Nie sú agresívne, a aj keď majú žihadlo, použijú ho len v život ohrozujúcej situácii. Za bežných okolností vás táto včela nikdy nebodne. Samica môže za svoj život naklásť 20-30 vajíčok. Vajíčka kladie do malých prírodných dutín alebo pripraveného hniezdiska v podobe trubičiek z papiera, rákosia, bambusu alebo do drevených blokov. Do hniezda nanosí najskôr peľ a doň nakladie vajíčko. Peľ slúži ako potrava pre malú larvu, keď sa narodí. Dutinku potom zamuruje blatovou prepážkou a zopakuje celý proces. Pokračuje, až kým nevyplní celú trubičku. Takto nakladie do jednej trubičky päť až osem vajíčok. Každé vajíčko je v samostatnej izbe, v ktorej sa narodí včelie mláďa a postupne tam dorastie na dospelú včelu. Na konci uzatvorí trubičku hrubšou vrstvou blata.

Význam samotárskych včiel je predovšetkým v ich schopnosti opeľovať, patria k významnej skupine opeľovačov. Samotárska včela je verná svojmu okoliu. Od svojho hniezda lieta v okruhu maximálne do 200 metrov a v rámci tohto okruhu opelí všetko. Ide z kvetu na kvet. Máme teda istotu, že samotárske včely nám neodídu za lepšou pašou.

Osmia Cornuta na prvých kvetoch

Druh Osmia Cornuta patrí pravdepodobne medzi najviac cenené samotárky medzi ovocinármi, na prvých kvetoch ju môžeme stretnúť už začiatkom marca. V tom čase medonosné včely začínajú robiť prvé prelety. Najčastejšie sa vyskytuje v obytných zónach, kde využíva aj mikroklímu stavieb. Hniezdi v dutinách s priemerom 8-11 milimetrov vo všetkých druhoch materiálov. Nie je vyberavá a opeľuje všetky druhy kvetov. Vzhľadom na to, kedy sa prebúdza a začína opeľovať, je vhodná na opeľovanie kôstkovín a sadov. Vyskytuje sa od začiatku marca do konca mája (samce) až do polovice júna (samice). Samčekovia sa rodia skôr, aby sa dostali do kondície, a potom s odstupom pár dní sa začínajú liahnuť samičky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Hermína, zajtra Monika