Park v Sokolovciach sa mení na nepoznanie

Sokolovčania si v sobotu 13. apríla opäť vyhrnuli rukávy a už po tretíkrát sa pustili do úpravy a kultivovania parku, ktorý spolu s ruinami kaštieľa kúpili na konci decembra 2022. Ponuré miesto s nádherným, ale desiatky rokov neudržiavaným parkom s platanmi a červenými bukmi sa vďaka iniciatíve obce i občanov zmenilo na nepoznanie. Sú tu vybudované nové chodníky, vysadené trávniky aj plochy s lúčnymi kvetmi, ihriská i mobiliár.

Obyvatelia Sokoloviec si v sobotu opäť zamakali - skrášlili park okolo kaštieľa. (Autor: vd)

Ako sme už uviedli, Obec Sokolovce sa stala definitívne vlastníkom schátraného kaštieľa i parku v decembri 2022. Naposledy slúžil psychiatrickým pacientom. Kúpou barokovo-klasicistickej pamiatkovo chránenej stavby z 18. storočia s priľahlým parkom Sokolovce získali nádherný priestor. Obec zaň zaplatila dvestotisíc eur. Okamžite začala s čistiacimi prácami, pričom už 7. januára 2023 prizvala na pomoc aj dobrovoľníkov z radov obyvateľov.

Starosta obce Marián Dóczy na margo prevodu vlastníctva kaštieľa do majetku obce uviedol: „Dňa 28. decembra 2022 sme uhradili poslednú splátku za kaštieľ aj s priľahlým parkom s výmerou 3,5 hektára. V ten deň sme spolu s mojím zástupcom Ľubošom Guzoňom oficiálne protokolárne prevzali uvedené nehnuteľnosti. Kaštieľ i s parkom sme kúpili za 200-tisíc eur, na túto sumu sme si zobrali úver v Prima banke.“

My sme do Sokoloviec zavítali minulú sobotu. „Od kúpy parku je to už naša tretia brigáda. Odstraňovali sme betóny, kamene, plasty, korene, dočistili sme priestor a chystáme sa v tejto časti vysadiť trávnik,“ uviedol starosta. Od chvíle, čo park patrí Sokolovčanom, získala obec zdroje na mobiliár, ktorý tvoria lavičky, smetné koše, ba vybudovali tu aj dve detské workoutové ihriská.

„Založili sme trávniky, vysadili lúčne kvety, vysadené je aj jazierko. Tiež sme zrealizovali výsadbu stromov a rôznych drevín. Teší nás, že park využívajú na prechádzky aj zmysluplné trávenie voľného času prakticky všetky vekové kategórie našich občanov. Pravidelne sem chodia deti z materskej i základnej školy. Park je maximálne využívaný,“ dodal Dóczy.

Nebyť spolupráce a dobrých vzťahov obce, poslancov, miestnych podnikateľov a obyvateľov, zrejme by takéto dielo nemohlo tak dynamicky napredovať. A ako sa hovorí, aj láska k obci ide cez žalúdok, o chutný guláš pre brigádnikov sa postaral kuchár Ján Szekely so svojím pomocníkom. I keď sme nestihli okoštovať, voňal a vyzeral fantasticky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 6. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína