Moravany: Rodiny s deťmi upratovali čierne skládky

  • Spravodajstvo
  • 20. apríla 2024, 00:01

Na konci obce Moravany nad Váhom sa v sobotu 13. apríla upratovalo. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa Zeme zorganizovalo tamojšie Rodinné centrum Farbičkovo v spolupráci s obecným úradom ďalšiu upratovaciu akciu. Prišli tri desiatky dobrovoľníkov vrátane rodín s deťmi, miestnych dobrovoľných hasičov a obyvateľov z priľahlého sídliska.

Po záslužnej práci čakala dobrovoľníkov opekačka a zábava. (Autor: vv)

Cieľom bolo odstrániť čierne skládky aj „náhodne“ vytratené pozostatky po labužníkoch na zelených plochách za Slnečnou ulicou, pri bývalej pekárni, v koryte potoka, na priľahlých valoch a popri štrkovej ceste vedúcej k družstvu. Triedil sa komunálny odpad, papier, sklo a plasty spolu s kovmi a tetrapakmi.

Už po hodine bolo zrejmé, že pripravený veľkokapacitný kontajner nebude ľudskej hlúposti postačovať. Dobrovoľníci totiž v kroví ponachádzali okrem tradičného stavebného odpadu aj päť kompletných palivových nádrží z áut, na inom odľahlom mieste vnútorné obloženie auta, tucet pneumatík, zhrdzavený bicykel či pre zmenu plechovice od motorového oleja v potoku. Klasikou sú matrace, koberce, záclony, časti nábytku a záhradkárske vybavenie. Pri troche predstavivosti by si človek z nazbieraného odpadu pokojne zariadil garsónku či poskladal auto.

Okrem nie príliš estetických a voňavých momentov zažili deti aj autentickú hodinu biológie priamo v prírode – počas odstraňovania starých dosák objavili užovky, slepúchy i pavúky, pozdĺž valov zas nekonečné množstvo bylín. Popri upratovaní sa rodiny zabavili pri hrách a opiekli si špekáčiky, slaninu a zeleninu. Nechýbali ani domáce koláče a chladené nealko.

„Ďakujeme zo srdca všetkým, ktorí prišli, najmä motivovaným ľuďom z okolia, našim milým dievčatám z Farbičkova, ale aj šikovným gazdinkám za pohostenie, ako i poslancom a Obci Moravany nad Váhom za podporu a pomoc,“ uzavrel Jakub Hamšík z Farbičkova. 

(vv)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina