Pétečko oslavuje svoje „narodeniny“ po požiari

Piešťany si dnes pripomínajú ojedinelé jubileum. Práve v tento deň – 19. apríla 2011 krátko pred obedom – znovu otvorili po zničujúcom požiari prvý piešťanský supermarket PT Univerzál. Jeho majiteľ Pavol Táborský na bývalom zhorenisku postavil nové obchodné priestory s rozlohou tisíc metrov štvorcových.

PT Univerzál vstal z prachu popola a otvorili ho 19. apríla 2011. Bolo to necelý rok od chvíle, keď supermarket kompletne vyhorel. Na snímke architekt Toman Kubík (vľavo) a majiteľ objektu Pavol Táborský. (Autor: vd)

Pavol Táborský počas slávnostnej recepcie vtedy poďakoval za podporu a priazeň primátorovi mesta Removi Cicuttovi a prednostke Mestského úradu v Piešťanoch, Denise Bartošovej, ale aj všetkým, ktorí mu podali pomocnú ruku pri znovu postavení prevádzky.

O tretej popoludní otvorili „pétéčko“ aj pre zákazníkov. Spievať im prišla Barbora Balúchová. Zákazníci sa tešili z množstva akcií, nakupovalo sa vo veľkom. Táborský v rozhovore pre Piešťanský týždeň uviedol: „Objekt sme dali do užívania za štyri mesiace, cítim sa v pohode. Je to zasa kúsok radosti v mojom živote.“

O novej stavbe sa vyjadril jej dvojnásobný architekt Toman Kubík, ktorý je autorom nielen súčasného „pétečka“, ale aj pôvodnej verzie stavby. „Architektonické návrhy som robil s kolegyňou Zuzanou Tyrolovou. Prvýkrát to bolo výhodné, pretože sme stavali na zelenej lúke, isté veci sme mohli vymyslieť, ako sme chceli.“ Teraz boli podmienky odlišné, projekt museli prispôsobiť časti stavby, ktorá nezhorela. „Na druhej strane investor pred desiatim rokmi budoval túto stavbu ako prvú, teraz ich už má viacero za sebou, takže si vedel supermarket predstaviť a zadefinovať lepšie,“ dodal Kubík.

Na otázku, čo všetko sa zmenilo v nových priestoroch, architekt stavby odpovedal: „Dodržali sme takmer na milimeter požiadavky stavebného úradu ohľadom veľkosti obvodových múrov. Predtým tu bol veľkopriestor, teraz tvoria stavbu dva samostatné priestory. Z nich jeden má rozlohu tisíc metrov štvorcových a slúži ako predajňa Pavla Táborského. Nachádzajú sa tu aj veľké sklady, pasáž a ešte ďalší predajný priestor s menšími obchodmi. V nich je však aj tristo metrov štvorcových predajnej plochy odevov.“

Súčasťou novej stavby sú zariadenia požiarnej ochrany, ktoré slúžia na prívod vzduchu a odvod dymu. Ide o veľké otvory na fasáde. Aj napriek tomu architekti dodali PT Univerzálu modernejší ráz, supermarket nemá šikmú strechu, ale rovnú s miernym zašikmením. Autori projektu sa z dôvodu požiarnej ochrany vyhli aj dreveným konštrukciám.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina