Ceny bytov v roku 2024 stagnujú. Ako môžete predať výhodnejšie?

  • Inzercia
  • 19. apríla 2024, 09:50

V roku 2024 sme na trhu s nehnuteľnosťami svedkami stabilizácie cien. Pre predajcov to predstavuje výzvu, ako v takomto prostredí pútať pozornosť potenciálnych kupujúcich a dosiahnuť výhodnejší predaj. V našom článku preskúmame dôvody tejto stagnácie a vysvetlíme stratégie, ako naplno využiť potenciál predaja nehnuteľnosti a získať tak väčší profit.

(Autor: fotobanka Freepik)

Aktuálna situácia na trhu s nehnuteľnosťami v roku 2024

Podľa správy Národnej banky Slovenska (NBS) sa potvrdzuje vývoj cien nehnuteľností, aký vnímajú aj realitné kancelárie. V súčasnosti už zaznamenávame spomalenie poklesu cien a dokonca v niektorých regiónoch už úplnú stagnáciu – ceny nehnuteľností sa v medzikvartálnom porovnaní nepohli. Naopak, v iných regiónoch ale pokles cien pokračuje, hoci výrazne pomalším tempom než tomu bolo v minulom roku.

Nástup stagnácie cien je paradoxne v dôsledku mierne zvýšeného dopytu a aktívnejšieho nakupovania zo strany klientov než ako tomu bolo pred rokom. Záujem Slovákov o kúpu nehnuteľností pomaly stúpa, hoci ešte nie tak výrazne ako v minulých rokoch. Prirodzene, dôvodom tohto trendu je aj nadmerná inflácia hypoték, čo vedie k tomu, že mnoho Slovákov neprešlo prísnejším posudzovaním ich schopnosti splácať hypotéku.

Stratégie pre výhodnejší predaj nehnuteľnosti

Zabezpečenie výhodnejšieho predaja nehnuteľnosti je kritické najmä v situácii, v ktorej trh čelí stagnácii cien. Avšak implementácia správnych stratégií môže zvýšiť atraktivitu ponuky a tým maximalizovať zisk. Ktoré to sú?

Realitný právnik

Jednou z kľúčových stratégií pre dosiahnutie výhodnejšieho predaja nehnuteľnosti je spolupráca s odborníkmi, ako je napríklad právnik na nehnuteľnosti. Tento krok vám pomôže zabezpečiť hladký priebeh celého procesu predaja a zároveň minimalizovať riziká pre všetky zúčastnené strany.

Právnik vám tiež zabezpečí dôležitú právnu podporu, vrátane overenia vlastníckych práv, vypracovania zmlúv či riešenie prípadných sporov.

Optimalizácia prezentácie nehnuteľnosti

Optimalizácia prezentácie nehnuteľnosti je ďalším kľúčovým krokom pre úspešný predaj v dnešnej veľkej konkurencii na realitnom trhu. Jedným z účinných spôsobov, ako to dosiahnuť je napríklad využitie kvalitného dubového nábytku pri prezentácii.

Kvalitný nábytok totiž nie je len estetickým prvkom, ale môže vytvoriť aj dojem luxusu a kvality, čo kupujúci určite ocenia. Pri vybavovaní priestorov nehnuteľnosti sú prvky, ako sú dubové stoly, stoličky, či skrine, vnímané ako znak trvácnosti a hodnoty. Ich prítomnosť preto zvyšuje atraktivitu interiéru a vzbudzuje záujem u kupujúcich.

Okrem využitia kvalitného nábytku je tiež dôležité správne aranžovanie priestorov a zvýraznenie ich pozitívnych čŕt. To napríklad zahŕňa optimalizáciu osvetlenia či dekoráciu priestorov podľa sezóny a cieľového trhu.

Marketingové stratégie pre zvýšenie atraktivity ponuky

Pre zvýšenie atraktivity ponuky nehnuteľnosti je dôležitá aj marketingová stratégia. V dnešnom modernom svete je prítomnosť predávanej nehnuteľnosti v online priestore už nevyhnutná. Z toho dôvodu je na propagáciu nehnuteľnosti dôležité využiť sociálne siete, realitné portály či webové stránky.

V tomto smere sú alfa a omegou hlavne kvalitné fotografie a videá, virtuálne prehliadky a prípadne aj 3D modelovanie. To všetko poskytuje potenciálnym kupujúcim realistický pohľad na nehnuteľnosť.

Okrem online marketingu je však ešte stále dôležité využiť aj offline marketingové kanály, ako sú realitné agentúry, letáky, billboardy či inzercia v tlačených médiách. Oslovíte tým rôzne cieľové skupiny a zabezpečíte si širšiu expozíciu nehnuteľnosti.

Praktické tipy pre predajcov nehnuteľností

Predaj nehnuteľnosti je náročný proces, ale s niekoľkými praktickými tipmi si môžete zvýšiť šance na úspech. Tu sú niektoré osvedčené tipy, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť výhodnejší predaj:

•             Dôkladná príprava nehnuteľnosti – pred začiatkom predaja dôkladne zanalyzujte stav nehnuteľnosti a vykonajte potrebné opravy a úpravy.

•             Profesionálne fotografovanie – investujte do profesionálneho fotografa, ktorý dokáže zachytiť nehnuteľnosť v jej najlepšom svetle. Kvalitné fotografie prilákajú viac záujemcov.

•             Správne nastavenie ceny – vykonajte dôkladný prieskum trhu a stanovte správnu cenu za vašu nehnuteľnosť. Nadhodnotená cena odpudí potenciálnych kupujúcich, zatiaľ čo podhodnotená cena znamená stratu zo zisku.

•             Flexibilita pri jednaniach – buďte pripravení na jednanie s kupujúcimi. Na otázky ohľadom financovania či technických a stavebných špecifikácií nehnuteľnosti, treba pohotovo odpovedať.

•             Efektívna komunikácia – ak pôjdete cez realitnú kanceláriu, udržiavajte pravidelný kontakt s realitným agentom.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund