Plánujete investovať do akcií? Vyhnite sa najčastejším chybám pri vytváraní investičného portfólia

  • Inzercia
  • 18. apríla 2024, 15:16

Investovanie do akcií môže byť skvelý spôsob, ako zhodnotiť svoje peniaze a budovať si finančnú rezervu. Na začiatku však môže byť náročné zorientovať sa na akciovom trhu a vyhnúť sa chybám, ktoré by konkrétneho investora mohli stáť nemalé peniaze. Aké sú najčastejšie chyby a ako sa im pri vytváraní investičného portfólia vyhnúť?

(Autor: REDPIXEL - stock.adobe.com)

Čo sú akcie a akciový trh?

Akcie sú vlastnícky podiel v určitej spoločnosti. Keď ich niekto vlastní, v podstate akoby mal k dispozícii určitú časť danej firmy.

Akcie môžu byť verejné alebo súkromné:

1.            Obchodovateľné na verejných burzách sú iba verejné akcie a môžu ich kupovať a predávať rôzni investori. Medzi známe burzy patrí napríklad newyorská NYSE alebo americká NASDAQ.

2.            Súkromné akcie sú vlastnené spoločnosťou alebo obmedzenou skupinou investorov, takže nie sú obchodovateľné na burze ako tie verejné.

Akciový trh je miesto, kde sa stretáva ponuka a dopyt. Jeho fungovanie spočíva v tom, že investori kupujú a predávajú akcie s cieľom dosiahnuť zisk. Ceny akcií sa ale menia v závislosti od mnohých faktorov, ako sú hospodárska situácia, výkonnosť spoločnosti, politické udalosti a globálne trhové trendy.

Najčastejšie chyby pri investovaní do akcií

Investovanie do akcií je do určitej miery rizikové a logicky je toto riziko vyššie pri začiatočníkoch.

K najčastejším chybám v tomto smere patrí nedostatočná diverzifikácia, pretože investovanie do akcií jednej spoločnosti alebo z jedného odvetvia je vysoko rizikové. Ak sa jednej spoločnosti, resp. odvetviu, nedarí, môže to mať výrazne negatívny vplyv na portfólio. Odporúča sa teda investovať do akcií rôznych spoločností z rôznych sektorov, aby sa znížilo riziko straty.

Pred investovaním do akejkoľvek akcie je dôležité, aby ste si o nej urobili vlastný prieskum a rozumeli jej fungovaniu. Riadiť sa väčšinou neodbornými radami môže byť pri investovaní veľmi nebezpečné. Nenechajte sa preto strhnúť davom a nekupujte akcie len preto, že ich kupujú ostatní. Sledujte analýzy, vzdelávajte sa a spravte si vlastný názor.

Princíp obchodovania s akciami je jednoduchý – lacno kúpiť a draho predať. V praxi je však takmer nemožné načasovať nákup na najnižšej a predaj na najvyššej cene. Je vhodnejšie zamerať sa na dlhodobé investovanie a nenechať sa ovplyvniť krátkodobými výkyvmi trhu.

Je normálne, že ceny akcií sa čas od času menia, a to aj výraznejším spôsobom. Nenechajte sa však zneistiť krátkodobými poklesmi a nepredávajte akcie v panike a bez rozmyslu. Držte sa svojho investičného plánu a investujte s rozvahou. Je bežné, že sa niekedy obchod nepodarí, preto je dôležitá spomínaná diverzifikácia.

Pred akýmkoľvek investovaním sa odporúča konzultácia so skúseným finančným poradcom. Samotný článok poskytuje len všeobecné informácie o investovaní do akcií a nie je určený ako investičná poradenská služba.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund