Súkromná „zuška“ si vytancovala postup na majstrovstvá sveta

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 15. apríla 2024, 00:01

Súkromná základná umelecká škola (SZUŠ) v Piešťanoch žne jeden úspech za druhým. Po titule na svetovom šampionáte v roku 2022 ide znova zabojovať na majstrovstvá sveta do Chorvátska v súťaži Dancestar. Postup na ne si vytancovali jednotlivci aj formácie dievčat v rôznom veku na kvalifikácii Dancestar v Brne. Prekvapením boli dve malé blonďavé steperky, ktoré si vydupkali prvé miesto v najvyššej kategórii.

Spoločné čakanie na výsledky po súťaži bolo napínavé. (Autor: Lucia Danišová)

Škola sa výborne umiestnila

Na kvalifikácii súťaže Dancestar v Brne, ktorá sa konala 30. marca, súťažilo 69 vybraných žiakov zo SZUŠ v 14 choreografiách, z ktorých desať postúpilo. Získali spolu osemkrát prvé miesto, štyrikrát druhé miesto a po jednom treťom a piatom mieste. Kvalifikácie sa konajú aj v okolitých krajinách, vybraní súťažiaci potom postupujú do záverečného súboja o trofeje do Chorvátska.

Dievčatá z formácie Flowin forces si tiež zo svojej kategórie odniesli prvé miesto.

Žiaci to nevzdávajú

Napriek hektickému školskému roku, akým tento rok pre SZUŠ je, to žiaci nevzdali a trénovali aj počas víkendov či sviatkov. Učiteľka Lucia Danišová je veľmi vďačná žiakom, ktorí výborne fungujú pod stresom aj pod tlakom: „Nácviky na súťaž i samotný súťažný deň boli veľmi stresujúce. Deti majú veľkú vášeň a zápal pre súťaženie a som veľmi hrdá, že to tak parádne zvládli.“ Danišová je takisto plodnou autorkou choreografií, z jej pera ich vyšlo jedenásť, ktoré prišli bojovať na kvalifikáciu.

Blonďavé duo rozbilo konkurenciu

Najväčším prekvapením boli malé steperky Nina Schwarczová a Laura Masárová, ktoré získali najviac bodov zo všetkých a boli preradené do profesionálnej ligy triedy A. „Bolo to veľmi príjemné prekvapenie, pretože až takého bodové ohodnotenie sme nečakali. Veľmi sa z toho tešíme,“ hovorí Danišová, autorka i tejto choreografie. Za spomenutie stojí tiež víťazné trio, ktorého členkami sú šampiónky zo stepu Nina Schwarczová a Laura Masárová, ktoré dopĺňa šikovná Ema Janžová. Ich choreografia vzišla z pera učiteľky Laury Schellerovej.

Za punk špeciálne ocenenie

Špeciálne ocenenie získalo aj vystúpenie Punk’s not dead od Lucie Danišovej najmä za nápaditú choreografiu a kostýmy. Niektorí žiaci boli na súťaži Dancestar prvýkrát, iní po tretí raz, stále však platí, že je jednou z najťažších na Slovensku a pre niektorých je snom dostať sa na majstrovstvá sveta. Konkurencia je tam skutočne obrovská, ich súpermi sú fenomenálne čísla od trénerov so zvučnými menami. V Chorvátsku SZUŠ znova zabojuje o umiestnenie, vďaka učiteliek patrí najmä neúnavným žiakom a tešia sa aj veľkej podpore rodičov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund