Odišiel učiteľ, dirigent, spevák Ivan Klein

Na Kvetnú nedeľu, 24. marca, len dva dni po veľkom galaprograme pri príležitosti 80. výročia založenia Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, sa zastavilo dobré srdce jej výnimočného niekdajšieho pedagóga Ivana Kleina. Zomrel vo veku 86 rokov a jeho priatelia, speváci, žiaci či kolegovia majú možnosť rozlúčiť sa so zosnulým na zádušnej omši, ktorú odslúži kňaz v nedeľu 21. apríla o 14.30 h v Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie v Piešťanoch.

Pedagóg, dirigent a spevák Ivan Klein zomrel vo veku 86 rokov. (Autor: archív Ľudovíta Jánoša/FB Coro Laudamus)

Na zádušnej omši budú znieť piesne v podaní speváckeho zboru Coro Laudamus. Práve tento zbor Ivan Klein nielen dirigoval, ale v ňom aj spieval. Po skončení svätej omše sa bude konať zbierka pre sestry Boromejky, ktoré sa starajú o ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Prenesme sa v čase do roku 2018. Ivan Klein práve slávil v kruhu svojich blízkych osemdesiatiny. Nasledujúce riadky sme vtedy venovali jeho okrúhlinám. Zvláštne, magická osemdesiatka sa aj v tomto spomienkovom článku znova opakuje…

Hudobná ikona mesta slávila osemdesiatiny

Dajte mu do ruky dirigentskú taktovku, husle, violu a slák, posaďte ho ku klavíru či organu, postavte pred neho stojan s notami. Bude sa cítiť ako ryba vo vode. Učiteľ, dirigent, zborový spevák Ivan Klein oslávil posledný februárový deň svoje okrúhliny – 80 rokov.

Vitálny, sympatický, priateľský, empatický – takého ho možno stretnúť nielen v uliciach mesta či na sídlisku Adam Trajan, ale aj na stanici, keď do Bratislavy cestuje za svojimi príbuznými či naj kamošom z mladosti. So Speváckym zborom slovenských učiteľov precestoval 26 krajín sveta. No keď sa s ním rozprávate, nebude sa s tým na počkanie chvastať. Skromnosť je výsadou veľkých. Otec dvoch detí, Alexa a Andrey, ktorým spolu s manželkou Evou, rodenou Hudecovou, dali do vienka aj lásku k hudbe a umeniu.

Dirigoval Coro Laudamus, založil Máj

Vychoval celé generácie malých piešťanských huslistov v ľudovej škole umenia, neskôr premenovanej na základnú umeleckú školu. Asi dve desaťročia dirigoval chrámový zbor Coro Laudamus, stál pri zrode Folklórneho súboru Máj a iných telies. Za svoje pôsobenie v Speváckom zbore slovenských učiteľov získal v roku 2012 pamätnú medailu Trnavského samosprávneho kraja.

„Gymnaziálny dievčenský zbor Máj vznikol v máji v roku 1970. Zakladali sme ho spolu s manželom Ivanom Kleinom, hudobníkom a dirigentom, ktorý vytvoril aj sprievodnú hudobnú skupinu pozostávajúcu z chlapcov. Prvé kompletné vystúpenie sme mali o rok v družobnom Gymnáziu v Jeseníku už v štylizovaných krojoch. Účinkoval i študent sólista Stanislav Vojtko s krásnym, zvonivým tenorom. Bol to náš prvý úspech a opäť v máji, takže náš zbor sme pomenovali slávnostne a symbolicky – Máj,“ zaspomínala si Eva Kleinová.

Celý svoj profesionálny život prežil Ivan Klein v učebniach ľudovej školy. „Vyučoval tu hru na husliach. Ak si dobre spomínam, hneď po bratislavských štúdiách nastúpil ako učiteľ v Piešťanoch. Vážim si u neho viacero vlastností, je veselý, kamarátsky, empatický. K narodeninám som mu posielala esemesku,“ usmiala sa kolegyňa Zuzana Trnovcová.

„Som Ivanova sestra, bolo nás päť súrodencov, vyrastali sme v Starej Turej, tam sa aj môj brat narodil. Už v kočíku sa vraj najradšej hrával s paličkami. Keď mal desať, hrával v kostole na organe. V Starej Turej chodil aj do hudobnej školy k pánovi učiteľovi Fajtovi. Potom šiel na hudobné štúdiá do Bratislavy. Do hlavného mesta chodí aj teraz rád, máme tam brata a Ivan i dobrého kamaráta zo štúdií,“ prezradila Mária Butkeová, rodená Kleinová.

„Dňa 28. februára 2018 sa ikona hudobného sveta v Piešťanoch – maestro Ivan Klein, DiS. art. – dožil osemdesiat rokov. Ku gratulácii sa pripájajú všetci terajší a hlavne bývalí členovia piešťanského Laudamusu, ktorý maestro Klein riadil ako dirigent,“ uviedol spevácky kolega Ľudovít Jánoš.

S učiteľským zborom spieval v 26 krajinách

Spolu s už zosnulým Pavlom Zimančokom cestovával Ivan Klein veľmi často do Trenčianskych Teplíc. Obaja boli viac ako štyri desaťročia členmi Speváckeho zboru slovenských učiteľov, ktorý sídlil práve v susednom kúpeľnom meste. Tam pravidelne cestovali za nácvikmi, aby potom absolvovali stovky koncertov na Slovensku i vo svete. Nemalou zásluhou sa pričinili o úspechy spevokolu na súťažiach v Českej republike, Anglicku, Grécku, Švajčiarsku, Kanade, USA či Japonsku. Trnavský župan Tibor Mikuš im za kultúrnu reprezentáciu kraja udelil v roku 2012 pamätnú medailu. Za Pavla Zimančoka prevzala ocenenie in memoriam jeho manželka.

Ivan Klein bol nápomocný aj v začiatkoch formovania Folklórnej speváckej skupiny Povoja, keď ochotne, profesionálne a bez nároku na odmenu pomáhal na pôde umeleckej školy rozcvičovať hlasy jej budúcich speváčok.

Bolo toho toľko, čo za celý život urobil pre pozdvihnutie hudobnej vzdelanosti nielen v Piešťanoch. Roky pôsobil v spevokole Matice slovenskej, zakladal Piešťanské kvarteto, kde hral nielen na husliach, ale aj na viole. Pomáhal folkloristom v Piešťanoch i vo Vrbovom. V meste pod šikmou vežou dirigoval Spevokol učňovskej mládeže a pôsobil tiež v Učiteľskom spevokole v Trnave. Jeho všetky aktivity sa nedajú zrátať, uvádzame len tie najdôležitejšie.

V roku 2018 sme mu i my prostredníctvom Piešťanského týždňa vinšovali: „Vážený pán učiteľ, dirigent, zborový spevák, milý maestro, nech vám to stále krásne ladí, hrá a spieva a nech sa v zdraví a spokojnosti ešte stále stretávate s ľuďmi, ktorí vás majú radi a tešíte sa spolu s nimi zo života!“

Dnes nám prichodí rozlúčiť sa s ním. Na smútočnom oznámení sú myšlienky, ktoré charakterizujú život Ivana Kleina: „S láskou si žil, s radosťou cestoval, hudbu si prežíval a Bohu ďakoval. Mnoho si nás naučil, mnoho si nám dal, v našich srdciach navždy zostávaš… Milujúca rodina, priatelia, žiaci a známi.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund