V Krakovanoch krížovú cestu postavili za štyridsať dní

  • Kultúra a spoločnosť
  • 14. apríla 2024, 09:06

Na Veľký piatok, 29. marca o 10.00 h, sa zišli veriaci z Krakovian a okolia, aby sa pri Kaplnke Najsvätejšej Krvi Ježiša Krista zúčastnili posviacky krížovej cesty, ktorú nadšenci postavili za 40 dní.

Na Veľký piatok sa pri Kaplnke Najsvätejšej Krvi Ježiša Krista zišli veriaci, aby sa zúčastnili posviacky krížovej cesty. (Autor: Stano Sedlák)

Kaplnka alebo „kaplónka“, ako jej ľudia hovoria, sa nachádza v chotári obce Krakovany len pár desiatok metrov od katastrálnej hranice s mestom Vrbové. Postavená bola v roku 1780, v jej interiéri je umiestnené súsošie predstavujúce Kristovu modlitbu a úzkosť v Getsemanskej záhrade. Počas rokov bola silne poškodená zubom času a nezáujmom ľudí. Až pred desiatimi rokmi sa začalo s jej rekonštrukciou a vlani na sviatok Božieho Tela bola dokončená a slávnostne posvätená. Stala sa dôstojným miestom ako spomienka na našich predkov, miestom, kde si môže človek oddýchnuť a priblížiť sa k Bohu.

Zanietení veriaci z Krakovian však mali v úmysle ďalej zveľaďovať areál, aby toto miesto bolo skutočnou oázou pokoja a útechy. Jozef Sedlák, obetavý organizátor, s úctou spomína na rehoľnú sestru Siardu z kláštora vo Vrbovom, ktorá mu poradila, aby na tomto mieste vybudovali krížovú cestu.  Inšpiráciu našiel pri návšteve Miléniového kríža na Záhorí a hneď s ostatnými nadšencami začali s prípravami. Mnoho materiálu a prác vykonali svojpomocne, na odborné práce dodávateľských firiem sa vykonávali zbierky, aby všetko bolo urobené dobre a z kvalitných materiálov.

Nastal 14. február – Popolcová streda, začiatok pôstu – a Krakovanci začali s výstavbou krížovej cesty. Za 40 dní na Zelený štvrtok dielo dokončili. V rozhodujúcich chvíľach, keď osádzali a betónovali kríže, pomáhali štyri generácie. Najmladší staviteľ mal sedem a najstarší 79 rokov. Na kríže upevnili nafotené a zdigitalizované obrázky z krížovej cesty vo farskom Kostole sv. Mikuláša v Krakovanoch, ktorý je tu takto sprítomnený. Vysadili živý plot, lipy a platany, inštalovali solárne osvetlenie priestoru a krížov. Pri osadení centrálneho kríža z lipového dreva a s korpusom Ježiša Krista museli bojovať so silným nárazovým vetrom, ktorý v tom čase sužoval všetkých účastníkov výstavby diela. Konečné upratanie a očistenie areálu si vzali na starosť dôchodcovia.

Aké veľké bolo dojatie a zadosťučinenie, keď sa na Veľký piatok zišli početné zástupy ľudí, aby tu vykonali pobožnosť krížovej cesty. Najprv farár Marek Jesenák posvätil kríž a vyjadril presvedčenie, že sa tu obnoví tradícia pútí a toto krásne prostredie sa stane aj obľúbeným duchovným cieľom. Krížovú cestu sa modlila aj mládež z Krakovian pod vedením kostolníčky Viery Kališovej. Vybrala zamyslenia vdp. Jána Buca, ktoré sú výstižné pre dnešného človeka. Farár udelil záverečné požehnanie, no mnohí ešte zostávali, aby sa potešili a poďakovali za vzácny dar ľudskej vzájomnosti a spolupráce.

Kamila Meyer

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund