Gymnazisti z Vrbového opäť v Holandsku

  • Kultúra a spoločnosť / Školy
  • 8. apríla 2024, 00:01

Žiaci prvých ročníkov Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom sa týždeň pred jarnými prázdninami zúčastnili medzinárodného jazykového kempu EuropeShire v meste Eindhoven v Holandsku.

Medzinárodného jazykového kempu EuropeShire v holandskom meste Eindhoven sa zúčastnili aj žiaci prvých ročníkov Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom. (Autor: GJBM Vrbové)

Cieľom týždenného pobytu bolo zdokonaliť sa v rozprávaní v anglickom jazyku, obohatiť si slovnú zásobu, pre niektorých aj prekonať rečovú bariéru a nabrať odvahu komunikovať v cudzom jazyku. Žiaci spolu so svojimi rovesníkmi zo Španielska, Talianska, Belgicka a Holandska tvorili medzinárodné tímy, ktoré pracovali na rôznych projektoch pod vedením lektorov z Anglicka, Walesu, Nového Zélandu, USA a Kanady.

Celodenný program bol rozdelený na niekoľko častí. Ráno prebiehali konverzačné hodiny, následne workshopy so zameraním na rozvoj kritického myslenia, prípadne ako sa stať úspešným. Popoludnia boli venované športovým a umeleckým aktivitám, v ktorých mohli žiaci preukázať svoje zručnosti v medzinárodných tímoch. Večer prebiehal spoločný program, ktorý bol tematicky zameraný, napr. Talent Show, Music Quiz, Drama Evening.

V strede týždňa mali žiaci „netradičné voľno“ – výlet do Amsterdamu, kde navštívili Rijksmuseum, v ktorom sa nachádza rozsiahla zbierka domácich i zahraničných umelcov a maliarov. Súčasťou múzea je aj vedecká knižnica, kde si na svoje prišli knihomoli. Žiaci zažili tiež plavbu amsterdamskými kanálmi, oboznámili sa s históriou mesta prostredníctvom audio sprievodcu a kapitána lode. Najväčšou atrakciou pre žiakov bolo hranie strategických hier, napr. na mačku a myši – orientácia v lese pomocou turistickej mapy. Všetci prežili, nik sa nestratil.

Aj takýmto spôsobom chce škola poskytnúť žiakom reálny styk s jazykom, sprostredkovať skúsenosti z medzinárodného prostredia a obohatiť ich štúdium. Veď toto sú zážitky, ktoré im zostanú po celý život!

O tom, že v Holandsku bolo naozaj super, svedčia vyjadrenia žiakov:

– Bolo super, veľa sme komunikovali v anglickom jazyku počas aktivít, ale i na izbách.

– Som veľmi rada, že som mala príležitosť ísť na jazykový kemp. Pomohlo mi to zdokonaliť sa v angličtine a naučiť sa nejaké frázy v španielčine a taliančine.

– Vzniklo veľa nových zahraničných priateľstiev a s mnohými budeme ešte dlho v kontakte.

– Páčilo sa mi, že sme boli zmiešaní v skupinách s ľuďmi z iných krajín.

– Tento výlet bol jedným z najlepších zážitkov v mojom živote. Som veľmi vďačná, že som spoznala takých úžasných ľudí.

– Ďakujem za najúžasnejší týždeň v živote!

zdroj: GJBM Vrbové

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián