Galaprogram k 80. výročiu založenia Základnej umeleckej školy v Piešťanoch bol veľkolepý

  • Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť
  • 7. apríla 2024, 00:01

Pri príležitosti 80. výročia založenia Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Piešťanoch sa po sérii menších, no pôsobivých prvých koncertoch malých žiakov, ale aj väčších klaviristov a vernisáže nádherných diel žiakov výtvarného odboru konal v piatok 22. marca slávnostný galaprogram, na ktorom primátor mesta Peter Jančovič v Dome umenia ocenil dve výrazné osobnosti školy – riaditeľa ZUŠ Kamila Vavrinca a nebohého pedagóga dychových nástrojov Romana Krajča, ktorý sa 35 rokov venoval pedagogickej činnosti. Program moderovala Katarína Petrovičová. A celý galaprogram sa dá označiť jediným slovíčkom – veľkolepý!

(Autor: vd)

Aby v hľadisku boli všetci tí, ktorí túžili uvidieť majstrovstvo svojho syna či dcéry, alebo vnuka, vnučky, usporiadatelia popridávali aj zopár stoličiek, taký obrovský bol záujem o toto podujatie. Malo prísľub kvality a sprevádzala ho profesionalita. Hneď v úvode sa divákom predstavil Spevácky zbor pod vedením Michaely Duračkovej, Marie Greplovej a Kataríny Petrovičovej. Do krásnych ľudových krojov oblečení žiaci „zušky“ zaspievali dve piesne – Zaleť sokol, biely vták a Ozieram sa, ozieram. To už na javisku hrala Ľudová hudba Petra Obucha a k spievanému slovu sa tancom pridali žiaci tanečného odboru pod vedením Dagmar Kuběnovej. Na klavíri celý večer sprevádzal mnohé z vystúpení Milan Hradil. Aj na začiatku tak bolo.

Folkloristi odbehli a na javisku ostali len muzikanti. Na chvíľu nechali odpočívať hudobné nástroje a spustili spev. Peter Obuch si pospomínal na časy, keď navštevoval „zušku“ a ďakoval učiteľke Zuzane Trnovcovej za hudobné majstrovstvo, ktoré mu odovzdala.

Hudobníkov vystriedali gitaristi Šimon Mokoš, Maxim Mrázik a Martina Žlnayová. Tí zahrali skladbu Milonga, na ktorú ich pripravila učiteľka Miriam Gregorová. Aby bola skladba nástrojov ešte pestrejšia, na stoličky si posadalo trio akordeonistov – Jakub Kubala, Martina Košútová a Matej Marián Mikloška, aby rezko spustili skladby zo zbierky Pesničky pre malých akordeonistov. Ich učiteľka Andrea Kubová z nich mala podobne ako ich rodičia či súrodenci veľkú radosť.

Koncert F dur, druhú časť od Johanna Sebastiana Bacha, obecenstvu zahralo husľové duo Lucia Mitošinková a Lukáš Vlášek. Na klavíri ich sprevádzala Larisa Krivoščeková. Huslistov pripravil Oldřich Fiala. Monika Hermanová a Tamara Adamovičová viedli hudobný rozhovor. Skladba s názvom Dialóg, ktorú prezentovali, bola príťažlivá rytmicky, melodicky s príchuťou romantiky. Dielo zložil český hudobný skladateľ, klavirista, autor filmovej hudby Milan Dvořák. Žiačky na tento koncert pripravila pedagogička Renáta Polonská.

Skladbu Feelings napísal v roku 1974 brazílsky spevák a skladateľ Morris Albert. Táto jemná pieseň o pocitoch nenaplnenej lásky si získala srdcia mnohých poslucháčov a hráva sa v rôznych úpravách a hudobných zoskupeniach. V Dome umenia sólo na saxofóne zahrala Veronika Hubináková. Veroniku učí hrať na tento nástroj učiteľ Marián Valo. Na klavíri ju sprevádzal Milan Hradil.

Skladbu Biele oblaky talianskeho skladateľa a klaviristu Ludovica Einaudiho v jej skrátenej verzii zahral na keyboarde David Birčák z triedy Jany Obadalovej. Keyboard vystriedal klavír. Brazílsky karneval od Mandreda Schmitza zahrali štvorručne Eliška Rusnáková a Alexandra Grmanová z triedy Márie Marcinkovej.

Astor Piazzolla je argentínsky skladateľ, ktorý zmiešaním prvkov džezu a klasickej hudby premenil tradičné tango na štýl známy ako nuevo tango. V podaní žiaka Olgy Brázdovičovej, Michala Buchmana, si publikum vypočulo gitarovú skladbu z cyklu Štyri ročné obdobia – Verano Porteňo, čiže Leto v Buenos Aires.

Carlos Gardel vyrastal v Argentíne a je najvýznamnejšou postavou v histórii tanga. Jeho skladba s názvom Por una zaujala v podaní Tadeáša Hnilku. Tadeáša pripravila Mária Ondrejková, na klavíri hrala Krivoščeková a Tadeášovi spoluúčinkujúci boli žiaci tanečného odboru Dagmar Kuběnovej.

Petra Krajčová je absolventkou hudobného odboru na nástroji priečna flauta. V piatok zahrala skladbu Introdukcia a rondo capriccioso z dielne Camille Saint-Saensa. Pôvodná skladba je skomponovaná pre husle a orchester. Prípravu a klavírnu spoluprácu mal Milan Hradil, podmanivý zvuk flauty dotvárali tanečným umením žiaci Moniky Ondrášikovej. Pietro Frosini je taliansky skladateľ a hudobník. Jeho skladbu Jolly Kaballero zahrali štvorručne na klavíri Anna Marinovová a Filip Paľaga. Nielen na toto vystúpenie ich pripravila Krivoščeková.

Na záver hudobného bloku zaznela pieseň Milión snov z muzikálu Najväčší showman, ktorej aranžmán vytvorila Vladimíra Žitňanská. K mikrofónom sa postavili speváčka Liliana Konečná a bronzový Slávik 2022 a laureát 2023 Martin Verčimák. Spevákov sprevádzal komorný hudobný súbor. Toto vystúpenie pripravili Oldřich Fiala, Marián Mišík a Vladimíra Žitňanská.

V druhej časti slávnostného programu sa predstavili žiaci tanečného odboru ZUŠ Piešťany. Program pripravili učiteľky Miriam Šupenová, Monika Ondrášiková a Dagmar Kuběnová. V programe sa predstavili žiaci rôznych vekových kategórií – od najmladších detí až po absolventov druhého stupňa, ktorí účinkujú v tanečných súboroch Austedis, Bella, Plejády a Striebornička.

Choreografie, ktoré ich učiteľky vybrali, boli ocenené na medzinárodných európskych súťažiach a festivaloch. Žiaci sa tiež pripravujú na súťažné prezentácie na medzinárodné semifinále tanečnej súťaže vo výrazových tancoch v Brne a Budapešti i na prestížne prezentačné vystúpenie vo Videopolise v parížskom Disneylande.

V úvode tanečného programu sa predstavil tanečný súbor Austedis s choreografiou Carmina Burana Ó Fortuna. Tanečníčky vedie Miriam Šupenová. Po nežných „austediskách“ zatancovala žiačka Sofia Sýkorová vlastné pôsobivé sólo. Sofia tancuje v Plejádach pod vedením Moniky Ondrášikovej.

Rezké tance z Myjavy zatancovali malí aj veľkí tanečníci a tanečníčky zo Strieborničky. Tanec Kosí Jano dievčatá a chlapci nacvičujú zatiaľ iba štyri mesiace a choreografia Vysoko lieta sláviček je výsledok mnohoročného tanečného drilu. Na toto vystúpenie folkloristov pripravila Dagmar Kuběnová.

Najmladšie deti zo súboru Plejády pracovali na choreografii Polka mnoho mesiacov a pre gala vystúpenie sa musel uskutočniť prísny výber tých najlepších tanečníkov. Tým potom diváci tlieskali ako aj všetkým ich kamarátom od začiatku galakoncertu. Polku detičky naučila Ondrášiková.

Choreografiu Červené jabĺčko zatancovali divákom v Dome umenia staršie dievčatá zo Strieborničky, ktoré pripravila Kuběnová. Po jabĺčku malo predstaviť svoje tanečné umenie duo v zložení Nina Dobrovolná a Denisa Galbavá, no jedna z dievčat sa galakoncertu nemohla zúčastniť, a tak to celé potiahla jej kamarátka. Treba povedať, že veľmi úspešne. Obe dievčatá tancujú v súbore Austedis pod vedením Šupenovej.

Mladšie deti z Austedisu sa predstavili s choreografiou Bábiky. Bol medzi nimi aj jeden chlapec a Šupenová bola na svoje „hračky“ určite veľmi pyšná. Choreografia Čas, ktorá nasledovala po Bábikách, je náročná a veľká formácia. Tvoria ju Plejády – staršie aj mladšie žiačky – pod vedením Ondrášikovej.

Po „hodinách“ publikum na javisku privítalo hostí galaprogramu. Boli nimi bývalí absolventi „zušky“ Natália Kupková a Samuel Bojnanský. Obidvaja tanečníci boli žiakmi tanečného odboru ZUŠ Piešťany dlhých 15 rokov. Ich talent a chuť pracovať naplno na každom tréningu neunikli pozornosti učiteliek. Natália bola sólistkou v súboroch Plejády, Bella a Striebornička, Samuel bol sólistom v súboroch Austedis, Bella a Striebornička. Obaja účinkovali na mnohých vystúpeniach, na súťažiach získavali najvyššie ocenenia.

Od roku 2019 sú študentmi tanečnej katedry Vysokej školy múzických umení v Bratislave. V súčasnosti sú v piatom ročníku a čakajú ich náročné štátnice. Popri štúdiu pôsobí Natália ako pedagogička v tanečnej škole La Portella, Samuel je členom Slovenského divadla tanca Jána Ďurovčíka. Tiež sú členovia Vysokoškolského umeleckého súboru Technik v Bratislave. Práve z repertoáru tohto súboru bol tanec, ktorý obaja tanečníci predviedli. Zvolili si pre tento večer čardáš z obce Lastomír a divákom pripravili hodnotný umelecký zážitok.

Posledný blok tancov sa začal Romantickým valčíkom, ktorý zatancovali mladšie dievčatá zo súboru Bella. Ich tanečnými partnermi boli mladší chlapci zo Strieborničky. Folkloristov vystriedali najstaršie tanečníčky zo súboru Austedis. Krv mrzla v žilách, keď tancovali choreografiu s názvom Wampír waltz. Po vampíroch na pódium prišli nežné krásne ruže. Klasický tanec Ruže predviedli najstaršie žiačky zo skupiny Plejády.

V závere sa javisko zaplnilo dievčatami i chlapcami z tanečných súborov Bella a Striebornička. Choreografiu Z hudby majstrov pripravila Kuběnová a to už diváci tušili, že veľkolepý záverečný tanec bude skvostnou bodkou za galaprogramom.

Tí, ktorí nestihli vernisáž, si po predstavení prezreli mega (veľkú i krásnu) výstavu žiakov výtvarného odboru ZUŠ v Piešťanoch. Moderátorka Katarína Petrovičová im k výstave povedala toto: „K 80-ročnému jubileu pripravili naše učiteľky výstavu prác výtvarného odboru pod názvom Všetko najlepšie… Nájdete ju v malej sále Domu umenia. Môžete na nej obdivovať diela žiakov všetkých vekových kategórií, ktoré vznikli pod dohľadom pedagogičiek Aleny Černíkovej, Svetlany Kromholcovej, Kláty Sádeckej, Jany Rojíkovej a Julie Džambazovič.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína