Zimný štadión po dvoch rokoch slávnostne otvorili, no s nespokojným krikom Havranov

Piešťany sa po dvoch rokoch odstávky prevádzky zimného štadióna konečne dočkali jeho sfunkčnenia. V utorok 26. marca ho prestrihnutím pásky za prítomnosti ministra novozriadeného ministerstva športu, predstaviteľov Slovenského zväzu ľadového hokeja a Fondu na podporu športu odovzdal do užívania verejnosti primátor mesta Peter Jančovič. Neobišlo sa to však bez hlučného vyjadrenia nespokojnosti zo strany mládežníkov z Hokejového klubu Havrani.

Mládežnícki Havrani sa k skandovaniu proti podmienkam prevádzkovania zimného štadióna hecovali už pred halou. (Autor: pror)

V priebehu uplynulých dvoch rokov, čo bol štadión uzavretý, mesto investovalo do rekonštrukcie strechy 200-tisíc eur. Po zabezpečení spolufinancovania opravy technológie chladenia zo strany Fondu na podporu športu prišla na rad aj doslova generálna oprava strojovne, chladiacich modulov a povrchu samotného klziska. Cena za opravu technológie chladiaceho systému ľadovej plochy sa vyšplhala na 955 645,94 eura. Štátny Fond na podporu športu poskytol financie vo výške 477 822,97 eura, druhá polovica bola hradená z mestskej pokladne.

Po novom sa už o chod štadióna nebude starať súkromník, ale prevádzkovanie zabezpečí mesto prostredníctvom svojej rozpočtovej organizácie Služby mesta Piešťany. Zastupiteľstvo na tento účel pre tento rok vyčlenilo zo svojho rozpočtu sumu viac ako 613-tisíc eur.

Nespokojní hokejisti

Posledným riadkom predchádzajúceho odseku by som za bežných okolností ukončil spravodajskú informáciu o udalostiach okolo zimného štadióna z minulého týždňa. Okolnosti, ktoré sa v utorok udiali, ma však nútia v texte pokračovať.

Zverejnená pozvánka na tento slávnostný akt hovorila, že udalosť sa uskutoční v utorok 26. marca o 17.00 h a primátor verejnosť pozýva bezplatne sa korčuľovať. Už pri príchode pred štadión som zbadal hlúčiky detí odetých v klubových farbách piešťanských mládežníckych hokejistov. Postupne sa zhromažďovali a zoskupovali v skupinkách s transparentmi, na ktorých sa dala čítať nespokojnosť s krokmi vedenia radnice pri otvorení štadióna.

Tesne pred jeho vchodom ma obehol menší hlúčik deťúreniec s transparentom a hlasnou vravou sa hecovali. „Kde je ten Jančovič!? Videl si ho? Hej, je vo vnútri. Tak mu to poďme ukázať!“ znelo z detských úst. Avšak tesne pred vstupom do objektu ich okríkol dospelý hlas z diaľky, že sa majú vrátiť, že dovnútra pôjdu spolu. Deti sa otočili a zaradili sa späť k väčšej skupine mládežníkov.

Vo vestibule štadióna už primátor postupne vítal pozvaných hostí zo slovenského hokejového zväzu, Fondu na podporu športu či ministerstva. V podstate hneď za nimi začala vchádzať aj skupinka nespokojných mládežníckych hokejistov v menšinovom sprievode dospelákov.

Museli však tesne prejsť okolo vedenia radnice a oficiálnych hostí, z čoho sa pre nich stalo defilé mladých Havranov a prehliadka textov na transparentoch. Všetci si tak zblízka prečítali heslá v znení: „Prečo ste nás nepozvali!“, „Má štadión slúžiť komercii?“, „Prečo sa zarába na deťoch?“, „Pochovali ste hokejovú mládež v Piešťanoch“, „My sme tu doma“ a podobne formulované texty.

Mládežníci sa následne usadili na tribúne a oficiálni hostia s vedením radnice zaujali priestor na protiľahlej strane klziska. Piskot, buchot, pokrikovanie s vyjadrovaním nespokojnosti začal zaznievať zo strany Havranov už pri prvých slovách moderátorky podujatia. Stupňujúco pokračoval pri vystúpení primátora, no neutíchal ani pri vystúpeniach hostí. V takejto atmosfére nakoniec došlo aj k prestrihnutiu symbolickej pásky.

Snažil som sa už v priebehu udalosti zisťovať, čo sa vlastne deje. Z radov mládežníckych hokejistov bol z dospelých na štadióne prítomný ich hlavný ekonóm a zároveň mestský poslanec Marián Seitler. Ten sa však odmietol vyjadriť, vraj tak urobí prezident mládežníckeho klubu Michal Peško, ale ten podľa tvrdení Seitlera na štadióne prítomný nie je, lebo má vraj nejaké domáce neodkladné povinnosti a dal mi odporúčanie mu zatelefonovať.

Stretol som však mestského poslanca a zároveň podpredsedu mestskej komisie pre šport a telovýchovu Jozefa Drahovského. Na moju otázku, či rozumie tomu, čo sa deje, reagoval, že netuší, o čo ide.

Na štadióne bol prítomný aj ďalší volený zástupca Piešťancov, poslanec a dvojnásobne neúspešný kandidát na primátora Tomáš Hudcovič. Ten však z hľadiska činnosti, ktorú tam realizoval, mal tentoraz prevádzkový spínač z polohy regionálny politik a poslanec prepnutý do polohy „nezávislý“ novinár.

Oslovil som preto prítomného primátora Petra Jančoviča. „S mládežníckymi Havranmi doposiaľ nemáme uzatvorenú novú nájomnú zmluvu. Nepozdáva sa im, že od 15. júla v slabších dopoludňajších hodinách by za hodinu prenájmu ľadovej plochy platili 25 eur a v popoludňajších hodinách 45 eur,“ informoval nás primátor.

Keďže už bolo po ceremoniáli a zároveň pokročilá podvečerná hodina, rešpektovali sme informáciu od poslanca Seitlera, že prezident klubu má doma neodkladné rodinné záležitosti, tak sme priestor na vyjadrenie poskytli Michalovi Peškovi až na druhý deň.

Hneď v úvode rozhovoru deklaroval, že vedenie klubu protest neorganizovalo a účasť na otvorení štadióna s vyjadrením nespokojnosti s vedením mesta je iniciatíva rodičov. Zároveň však pripustil, že nespokojnosť vychádza z informácií, ktoré majú rodičia od nich. „Ponúknutá cena prenájmu za ľadohodinu by znamenala pre klub 50-60-tisíc eur výdavky ročne naviac, to je pre klub likvidačná čiastka. Sumu 10 eur na hodinu prenájmu klziska by sme akceptovali,“ informoval nás prezident HK Havrani.

Michal Peško zároveň pripustil, že piešťanská samospráva sa v časoch dochádzania za klziskom do Nového Mesta nad Váhom macošsky nesprávala a náklady na dopravu mikrobusmi v objeme 35-tisíc eur od mesta získali. Potvrdil tiež vedomosť o tom, že do mestského zastupiteľstva mieri na schválenie materiál s názvom dotácie do športu a z celkovej vyčlenenej sumy zastupiteľstvom 100-tisíc eur pre všetky piešťanské športové kluby je navrhnutých 40-tisíc práve pre HK Havrani, čo je suverénne najvyššia suma dotácií zo všetkých klubov v meste.

Na porovnanie Skating Club Piešťany, ktorý bude využívať rovnaké športovisko ako hokejisti, figuruje v návrhu na dotácie len 2500 eur a tento krasokorčuliarsky klub s navrhovanou sumou za prenájom klziska od 15. júla súhlasil a nájomnú zmluvu podpísal.

Zhrnutie

Nik nespochybňuje, že investícia do športu pre deti je investícia s najväčšou návratnosťou pre ich kvalitu života v dospelosti. V dobe, keď obezita detí a ich nezdravý životný štýl trápi našu spoločnosť, je najlepším riešením pre rodičov zveriť svojich potomkov do rúk profesionálnych športových trénerov bez ohľadu na to, či sa športom dokážu v budúcnosti aj uživiť.

Hokej ako aj ostatné športy jednoznačne k zdravému životnému štýlu mládežníkov vedú. Je však doba, keď aj z medializovaných informácií a deklarácií od všetkých slovenských samospráv jednoznačne cítiť, že rozpočty miest a obcí sú z dôvodov nízkych príspevkov štátu doslova podvyživené.

Všetky samosprávy majú v súčasnosti problém finančne zabezpečiť svoj chod a napĺňať zákonom stanovené činnosti. A ak sa aj podarí na piešťanské pomery taká doslova obrovská investícia, ako je generálna oprava chladiacej technológie zimného štadióna, je to možné len za veľkého príspevku, ktorý príde zo zdroja mimo piešťanského mestského rozpočtu.

A o takýto zdroj financií sa nielen pri zimnom štadióne, ale aj v súvislosti s atletickým či futbalovým športoviskom Piešťany uchádzali a finančné prostriedky získali. Bez ohľadu na meno, ktoré v súčasnosti Piešťany politicky reprezentuje, nezamysleli sa predáci HK Havrani nad tým, že handrkovačky o pár desiatok tisíc prenesené pred oči kompetentných, ktorí peniaze Piešťanom priklepli, môžu mať za následok, že už žiadne iné nemusia prísť?

Štátny Fond na podporu športu poskytol na štadión financie vo výške 477 822,97 eura. Slovenský zväz ľadového hokeja priviedol do Piešťan reprezentáciu a zmluvne ju tu ukotvil. A keď mal byť tento akt potvrdený oficialitami aj pred verejnosťou, tak si prídu na štadión vybaviť účty s primátorom nahuckaní mladí hokejisti.

Vyjadrené v číslach

Havranom sa nepozdáva, že na poplatkoch na nájme za ľadovú plochu zaplatia mestu približne o 50-tisíc eur viac, ako by si predstavovali. Do zastupiteľstva mieri materiál, a ak ho poslanci schvália, hokejový klub od mesta získa 40-tisíc. Rozdiel je 10-tisíc eur, čo má vraj Havranom v rozpočte chýbať.

Do 15. mája budú platiť prenájom akceptovaných 10 eur. Potom sa ľad rozmrazí a nová sezóna sa začne 15. júla. Dovtedy sú tri mesiace, počas ktorých sa uskutočnia ešte minimálne dve mestské zastupiteľstvá. Ak sa vraj nevedia dohodnúť s primátorom, môžu prísť Havrani presvedčiť poslancov priamo na zasadnutie, aby im dotáciu navýšili aspoň o 10-tisícový rozdiel, prípadne ich presvedčili prijať nejakú formu uznesenia, ktoré mesto zaviaže účtovať im len požadovaných 10 eur za hodinu prenájmu ľadovej plochy.

Netreba hneď trucovito a hlučne robiť hanbu pred celým Slovenskom na štadióne, keď riešenia sú nakoniec možné len za domácim rokovacím stolom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund