Karvaš predstavuje život v predvojnovej a povstaleckej Banskej Bystrici

  • Knihy
  • 2. apríla 2024, 00:01

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

(Autor: Martinus)

Vo vydavateľstve Literárna bašta vyšla spomienková kniha Petra Karvaša – V hniezde s fotografiami z rodinného albumu v grafickej úprave Terezy Maco. Peter Karvaš bol významný slovenský dramatik, divadelný teoretik, dramaturg, pedagóg a prozaik, jeho starým otcom bol maliar Dominik Skutecký.

Karvaš do hĺbky skúma svet aj vlastné vnútro a nesmierne príťažlivým jazykom nám predstavuje život v predvojnovej a povstaleckej Banskej Bystrici, vyrovnáva sa so sociálnymi aj náboženskými problémami: „A práve v tomto svete znenazdajky začuješ: S ním sa nebav, on je Maďar. Alebo: On je žid. On je Čech. On je luterán. On je Cigáň… Túžil som i za tým, aby sa niektorí ľudia nerodili do mercedesiek a iní do autokarov a iní na dlažbu z mačacích hláv, aby človek sám za to mohol, aký je a čo má…“ Skvelá kniha napísaná nádherným jazykom.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina