Sto jarných kilometrov aj s kohútmi a Vesnou

V sobotu 23. marca bolo okolo pamätníka Jána Moravčíka, ktorý sa nachádza v hornom sedle na Ahoji, kde býva každoročne ukončenie akcie Sto jarných kilometrov, veselo. Okolo pietneho miesta boli porozhadzované detské ruksaky, malí i väčší chlapci aj dievčatá behali po svahoch, gúľali sudy ako za starých čias ich rodičia dolu kopcami. Turisti im ako vždy zabezpečili súťaže i opekačku.

Všetci, ktorí sa dali tento rok zlákať turistami z TJ Bezovec Piešťany na úvodnú jarnú turistiku, obdivovali nielen prvé nežné kvety, ale zvolili si aj kráľovnú jari - Vesnu. (Autor: vd)

Všetci, ktorí sa dali zlákať turistami z TJ Bezovec Piešťany na úvodnú jarnú turistiku, obdivovali nádherné kvety chránenej liečivky pripomínajúcej slniečko – hlaváčika jarného a zapájali sa do hier a súťaží, ktoré im organizátori pripravili. Deti bojovali v kohútích zápasoch, preťahovali sa lanom a robili ešte všelijaké iné huncútstva. Turisti tiež vyhlásili kráľovnú jari – Vesnu, ňou sa tento rok stala malá Nelka. Súťaž o najmladšieho účastníka vyhrala Radka a v kohútích zápasoch zvíťazil Martin. Okrem toho turisti rozdali diplomy aj tímom chlapcov a dievčat, ktorí súťažili v preťahovaní lanom.

Pri ohnisku sa striedali pri opekaní špekáčikov či slaniny desiatky hladošov. Každý účastník totiž za symbolické štartovné v hodnote pár centov dostal bacuľatý čerstvý špekáčik, chlieb a horčicu či kečup. Organizátori vítali každého, kto v ten deň nesedel doma a vybral sa do hory. Na svoje si prišli aj mnohí psí miláčikovia.

Medzi turistami boli takí, ktorí jarnú púť začali pozvoľna – prvými ôsmimi kilometrami z Piešťan na Ahoj a naspäť. Iní si zvolili pätnásťkilometrovú trasu Piešťany – Bacchus vila – Havran – Ahoj – Piešťany a ďalší si zašliapali dvadsať kilákov, keď pridali aj Čertovu pec a Plešiny. Počasie bolo ukážkové, vonku okolo trinásť stupňov, slnečno a bezvetrie, takže prvé kilometre zo sto jarných si každý užil, ako sa patrí.

Pri ceste z Havrana na Ahoj rástli nielen snežienky či fialky, ale v plnej sile tu kvitol pľúcnik lekársky a zavoňal cesnak medvedí. „Ja som tento rok pľúcnik ešte nezbierala, zato cesnaku som neodolala,“ povedala Piešťanskému týždňu členka TJ Bezovec Piešťany. Ako sme už v úvode spomínali, táto organizácia akciu usporiadala a jej predstavitelia vyčkávali všetkých turistov v hornom sedle na Ahoji nad obcou Banka, kde založili vatru na opekanie a kde sa konala prezentácia, pri ktorej každý mohol dostať účastnícky diplom. Aj my sme si doniesli ďalší do našej zbierky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana