V spojenej škole na Valovej ulici mali veľkú oslavu inakosti

V Spojenej škole na Valovej ulici v Piešťanoch sa vo štvrtok 21. marca tancovalo, spievalo, hralo, oslavovalo. Na každej nohe iná ponožka, na každom líci iný roztomilý úsmev. Deň inakosti, deň Downovho syndrómu, mal svoj štýl a neopakovateľnú energiu. Zabávali sa deti, dospelí ba aj hostia.

Počas Svetového dňa Downovho syndrómu si domáci aj hostia obuli pestré, ale odlišné ponožky. (Autor: vd)

Pedagogička Ingrid Galková v úvode slávnosti privítala predstaviteľov mestskej správy, samosprávy i partnerov, s ktorými škola spolupracuje počas celého roka, a poďakovala im za ich úsilie a láskavý prístup k dnes už prevažne skoro dospelým žiakom, ktorí sú výnimoční najmä v rozdávaní radosti a lásky svojim blízkym, priateľom a učiteľom. Hostia sa postupne prihovorili oslávencom a popriali im všetko dobré, ba si s nimi aj zahrali, zatancovali či zaspievali.

Ingrid Galková predstavila každého žiaka a žiačku zo spojenej školy a povedala niečo významné o ich kvalitách. Medzi sebou majú majsterku Slovenska v plávaní, recitátorku, spevákov, výtvarne nadané deti, kuchárov, zručných keramikárov, diskutérov i poriadkumilovných chlapcov, ktorí upracú bielizeň do komínikov lepšie ako vojaci. Sú tu deti, ktoré sú obdarené veľkou úprimnosťou, zmyslom pre poriadok a sú talentované. Vedia dokonca obsluhovať všetky domáce spotrebiče. Niektorí sú scestovaní, iní vám vysypú ako z rukáva recept na sviečkovú, ďalší filozofujú a zamýšľajú sa nad zmyslom života.

Ak niekedy pôjdete do centra mesta, možno práve v jednej z kaviarní vám prinesie obľúbený nápoj žiačka tejto školy Eliška. Tá sa aj takýmto spôsobom môže prihovoriť ľuďom, ktorí možno doteraz ani nemali možnosť stretnúť sa s človekom obdareným inakosťou. Vo štvrtok Eliška rozdávala predmety vyrobené počas keramického krúžku, objímala hostí a ďakovala im za priazeň.

V závere oficialít, keď nechýbalo ani spoločné fotenie rôznofarebných ponožiek na nohách domácich i hostí, hudobníci Peter Tříska a Gustáv Niepel udreli do strún a spustili „Puntovu“ pieseň – Rajčiny a decká sa roztancovali. A keďže išlo o oslavu, nechýbalo ani občerstvenie v podobe chutných slaných pagáčikov či sladkých koláčikov. Hostia mohli nazrieť aj do priestorov školy, kde vznikajú krásne výtvarné či keramické dielka.

My sme tam boli nedávno a pretože sme sa museli ponáhľať na ďalšiu reportáž, odchádzali sme zo školy aj s riadnou výslužkou ako zo svadobnej hostiny. Pagáče boli úžasné! Ďakujeme. Mimochodom, video, ktoré sme natočili a zverejnili na našej facebookovej stránke, malo stovky pozitívnych reakcií a patrí medzi najsledovanejšie.

Čo je Downov syndróm?

V zdravej bunke sa nachádza 46 chromozómov usporiadaných v pároch. Niekedy však príde k náhodnej chybe delenia a namiesto dvojice chromozómov je prítomná trojica. Vtedy hovoríme o trizómii. Trizómie nie sú genetické poruchy s rodinným výskytom zdedené po predkoch. Prakticky vždy ide o novú chybu, získanú prostredníctvom nesprávne vytvoreného vajíčka. Riziko vzniku trizómií stúpa s vekom matky. Najznámejšou je trizómia 21, tzv. Downov syndróm.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila