Zimný štadión mesto otvára po dvoch rokoch

Korčuliari sa takmer presne po dvoch rokoch dočkajú opätovného otvorenia zimného štadióna v Piešťanoch. V utorok 26. marca si totiž radnica po ukončení rekonštrukcie chladenia naplánovala slávnostné uvedenie štadióna do prevádzky. Tentoraz sa už o prevádzku nebude starať súkromník, ako to bolo dlhé roky pred jeho uzavretím, ale prevádzkovanie zabezpečí samotné mesto prostredníctvom svojej rozpočtovej organizácie Služby mesta Piešťany.

Ľadová plocha piešťanského zimného štadióna je už pripravená na odovzdanie do prevádzky. (Autor: FB Mesto Piešťany/pror)

Zimný štadión bol naposledy v prevádzke v závere zimy v roku 2022. Posledné súťažné zápolenia, ktoré sa na ňom odohrali, boli počas reprezentačného turnaja osemnásťročných hokejistov. V rámci tohto turnaja sa piešťanskému publiku predstavili dnes už hviezdy mužskej hokejovej kategórie, napríklad piešťanský odchovanec Adam Sýkora, ale aj súčasný obranca New Jersey Devils, Šimon Nemec.

Následne po majstrovstvách sveta osemnásťročných súkromný prevádzkovateľ štadión uzavrel. Dôvodom bol havarijný stav strechy, ale i technickej infraštruktúry pre výrobu ľadu.

V lete 2022 na základe vzájomných výpovedí (o to, ktorá výpoveď platí, mesto s nájomcom vedie spor) došlo k ukončeniu prenájmu štadióna a mesto si ho prevzalo do správy. Mesto sa následne pustilo do rekonštrukcie strechy v objeme investície 200-tisíc eur. Po zabezpečení spolufinancovania opravy technológie chladenia zo strany Fondu na podporu športu prišla na rad aj doslova generálna oprava strojovne, chladiacich modulov a povrchu samotného klziska.

Cena za opravu technológie chladiaceho systému ľadovej plochy na štadióne sa vyšplhala na sumu 955 645,94 eura. Štátny Fond na podporu športu poskytol financie vo výške 477 822,97 eura, druhá polovica je hradená z mestskej pokladne.

Rekonštrukcia je už ukončená, administratívne úkony kolaudácie prebehli a od 26. marca ľadová plocha plnohodnotne začína prevádzku. Na chod štadióna v tomto roku vyčlenilo mestské zastupiteľstvo 613-tisíc eur. Pre porovnanie v časoch, keď sa o prevádzkovanie objektu staral súkromník, príspevok mesta bol ročne okolo 100-tisíc eur a poslancom sa to zdalo byť veľa.

Služby mesta Piešťany (SMP) a Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) podpísali Zmluvu o spolupráci pri zabezpečení podmienok pôsobenia projektu SR 18 a reprezentačných družstiev SR. Zľava: Ľuboš Lazový (SMP), Roman Sýkora (SZĽH), Hana Dupkaničová (SMP) a Branislav Varga (SZĽH).

V utorok o 17. hodine je na programe slávnostné opätovné uvedenie do prevádzky zimného štadióna. Skúšobná prevádzka s reálnym využitím klziska je naplánovaná po veľkonočných sviatkoch od utorka 2. apríla. Služby mesta Piešťany štadión plánujú v tomto režime prevádzkovať približne do polovice mája. Potom sa ľad rozpustí a opätovne už pre novú sezónu ľad namrazia od 15. júla.

Z dôvodu nových kompetencií Služby mesta Piešťany organizačne zriadili svoje nové stredisko s názvom Mestské športoviská. Vedúcim strediska sa stal Ľuboš Lazový. Na využívanie štadióna do polovice mája je už určený aj cenník pre verejnosť i športové kluby. Kluby majú platiť 10 eur za hodinu, hokejové partičky 150 eur za hodinu a verejnosť bude mať počas vyčlenených hodín korčuľovanie zadarmo.

Akú budú ceny za užívanie štadióna pre verejnosť a domácich športovcov od 15. júna, ešte nie je definitívne uzavreté. Bude to závisieť najmä od návrhu súčasného prevádzkovateľa a politických rozhodnutí vedenia radnice a mestského zastupiteľstva.

Nateraz je jasný len opätovný návrat reprezentačnej hokejovej „osemnástky“, ktorá so Službami mesta Piešťany už podpísala zmluvu. Je uzavretá na tri roky a v rámci nej dostane Slovenský zväz ľadového hokeja k dispozícii 90 ľadohodín mesačne. K tomu získa „osemnástka“ i zázemie v podobe šatní, administratívnych priestorov či priestoru pre zariadenie posilňovne.

Za sumu 16 400 eur mesačne sa tak pre SR 18 stane piešťanský zimný štadión domovským stánkom pre tréningy i súťažné zápolenia. V rámci tejto zmluvy môže Slovenský zväz ľadového hokeja usporadúvať i medzinárodné turnaje či prípravné zápasy A-tímu. Hokeju chtivá piešťanská verejnosť tak bude môcť od novej sezóny chodiť povzbudzovať minimálne na domáce zápasy reprezentačných mladíkov, ktorí hrávajú druhú najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž, prípadne na domácich mládežníckych Havranov.

Či niekedy ešte uvidíme na piešťanskom štadióne hrať extraligu či inú slovenskú profesionálnu hokejovú súťaž domácich mužov, je v najbližšej sezóne takmer vylúčené. Zatiaľ na verejnosť neprenikla žiadna informácia, že by mal niekto zámer v Piešťanoch znovu zriadiť mužský profesionálny hokejový tím.

Ľuboš Lazový, vedúci strediska Mestské športoviská: Žije päťdesiatpäť rokov v Piešťanoch. Šport je jeho hobby celý život, v súčasnosti pravidelne hráva amatérsky hokej, tenis a lyžuje. Pracovne posledných dvadsať rokov pôsobil vo vrcholových manažérskych funkciách v oblasti služieb, financií a riadenia spoločnosti v odvetví energetiky. Pri správe zimného štadióna jeho vízie v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja sú podporovať mladé talenty, priniesť do Piešťan hokej na svetovej úrovni a spoluorganizovať medzinárodné turnaje, ktoré potešia nielen fanúšikov hokeja, ale aj oživia turistický ruch v meste.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund