Most zaľúbených na pešej zóne musí prejsť údržbou

„Most zaľúbených na pešej zóne musí prejsť údržbou a dôkazy lásky v tom bránia,“ informuje piešťanská radnica na sociálnej sieti. Ako v zverejnenom texte mesto ďalej píše, žiada tých, ktorí spečatili svoju lásku na moste zaľúbených formou zamknutého zámku, aby si ich prišli do konca marca 2024 vyzdvihnúť.

Zábradlie mosta si vyžaduje minimálne nový náter, zámky tomu bránia. (Autor: (vd)/FB Mesto Piešťany)

„Ak nemáte možnosť vyslobodiť svoj zámok do konca marca, všetky zámky budú uložené v priestoroch Služieb mesta Piešťany, kde si ich budete môcť vyzdvihnúť. Mesto Piešťany pripravuje nový spôsob uloženia zámkov. Budeme o ňom včas informovať,“ uvádza radnica. Nám sa podarilo zistiť, že radnica uvažuje aj o zakúpení veľkej konštrukcie v tvare srdca, v ktorom by nevyzdvihnuté zámky mohli po odobratí z mosta lásky skončiť.

Čo sa nám však nepodarilo zistiť je, o aký rozsah rekonštrukcie mosta pôjde, koľko to bude stáť a kedy sa začne s jeho opravou. Fakt je však ten, že zábradlie mosta zub času skutočne nahlodal a len obnoviť náter zábradlia bez odobratia zámkov naozaj nie je možné.

Za tie roky, čo most zaľúbených slúži verejnosti, sa ich na jeho zábradlí ocitli tisíce. My sme zámky „lásky“ prepočítavali naposledy v roku 2018 a už v tom čase ich tam bolo takmer dvetisícpäťsto. V súčasnosti je ich tam už na pohľad podstatne viac.

Pri slávnostnom otvorení si svoj zámok lásky zamkli i Zuzana Haasová a Martin Kostka (dvojica vpravo). Účinok zámku vydržal len do roku 2019.

Most lásky piešťanská radnica slávnostným spôsobom uviedla do prevádzky 14. februára 2012 symbolicky na sviatok sv. Valentína. V prvý deň pri odovzdaní mosta do užívania si tridsaťšesť zamilovaných dvojíc zamklo svoju lásku na moste ponad fontánu pred hotelom Eden.

Medzi prvými boli hviezdy šoubiznisu: majsterka vo fitness Nikol Weiterová s priateľom – finalistom súťaže Muž roka Tomášom Hradeckým, herečka Elena Podzámska a jej láska – profesionálny tanečník Matej Chren, a tiež speváčka Zuzana Haasová s priateľom Martinom Kostkom. Spolu s uvedenými známymi osobnosťami si lásku na dovtedy úplne prvom slovenskom moste zamilovaných uzamklo ešte ďalších tridsaťtri párov.

Zámok lásky Z. Haasovej a M. Kostku (Orech) môžete nájsť na moste doteraz.

To, že piešťanský most je symbolom lásky len v danom okamžiku zamykania zámku a nevie robiť zázraky, preukázal náš malý prieskum v roku 2018. Z malej vzorky štyroch párov, ktoré sme vtedy oslovili, sa po šiestich rokoch tri páry rozišli. Dokonca ani celebritný pár Zuzana Haasová a Martin Kostka, ktorý si na Valentína v roku 2012 zámok lásky zamykal, neskôr nepochodil lepšie. V roku 2016 svoj vzťah síce spečatil svadbou, no už o tri roky nato sa manželia rozviedli. Avšak zhrdzavený symbol ich vtedajšej lásky môžete na moste pred Edenom nájsť doteraz.

Je teda pravdepodobné, že o veľkú časť zámkov symbolizujúcich spečatenie lásky na moste záujem už ani ani nebude. Hrdzavé skončia bez záujmu v depozite rovnako ako z veľkej časti zhrdzavela ich pôvodne „navždy“ zamknutá láska. 

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 1. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund