Lyžovanie koncom marca? Predstavíme najlepšie destinácie na Slovensku a v Rakúsku!

  • Inzercia
  • 19. marca 2024, 12:12

Lyžovanie je populárny šport, ktorý priťahuje nadšencov do horských stredísk po celom svete. Aj keď sa mnohí ľudia domnievajú, že koniec marca znamená koniec lyžiarskej sezóny, existujú stále destinácie na Slovensku aj v Rakúsku, kde je možné si ešte užiť posledné zjazdy na snehu. Pri plánovaní lyžovania v neskoršom období je stále dôležité venovať pozornosť aj správnej lyžiarskej výbave.

(Autor: dreamstime.com)

Správna lyžiarska výbava je kľúčová pre bezpečné a pohodlné lyžovanie.

– Lyže: Základom sú samozrejme kvalitné lyže s dobre nastaveným viazaním. Pri výbere lyží je dôležité zvážiť vašu úroveň skúseností, štýl lyžovania a terén, na ktorom budete lyžovať. Ak máte vlastné lyže, uistite sa, že sú v dobrom stave a prispôsobené vašim potrebám.

– Lyžiarske topánky a ponožky: Pohodlné pánske aj dámske lyžiarky a ponožky sú dôležité pre pohodlie a tepelnú reguláciu počas lyžovania. Správna veľkosť lyžiarok je tiež nevyhnutná pre dokonalý komfort, zároveň si treba vybrať lyžiarske topánky, ktoré poskytujú dostatočnú podporu pri jazde na lyžiach, a ponožky vyrobené z termoregulačných materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť ďalej od pokožky. Pre ľahké prenášanie lyžiarskych topánok pri cestovaní Vám urobí veľkú pomoc taška na lyžiarky, ktorá zároveň aj chráni lyžiarske topánky pred poškriabaním alebo úderom.

– Kvalitné lyžiarske oblečenie chráni pred vetrom, snehom a chladom. Vyberte si bundu a nohavice vyrobené z vodotesného a priedušného materiálu.

– Lyžiarske okuliare: Ochrana očí je kľúčová pri lyžovaní, a to najmä v neskoršom období, keď je slnečné žiarenie intenzívnejšie a sneh môže odrážať viac svetla. Investujte do kvalitných lyžiarskych okuliarov s UV ochranou a dobrým zatienením, aby ste si zachovali jasný výhľad a ochránili oči pred škodlivými slnečnými lúčmi.

– Lyžiarske rukavice: Ruky sú často najviac vystavené chladu počas lyžovania. Rukavice by mali byť preto maximálne odolné voči vlhkosti a vetru, aby udržali ruky suché a teplé počas celého dňa.

– Lyžiarska prilba: Bezpečnosť by mala byť vždy prioritou pri lyžovaní, a preto je dôležité nosiť lyžiarsku prilbu, ktorá chráni hlavu pred možnými zraneniami pri pádoch a kolíziach. Vyberte si prilbu  s certifikáciou a správnou veľkosťou, ktorá dobre sedí na hlave a poskytuje dostatočnú ochranu.

A teraz sa pozrime na blízke destinácie, kde si ešte môžete užiť posledný sneh na svahu:

1. Jasná, Slovensko: Jasná je jedným z najpopulárnejších lyžiarskych stredísk na Slovensku a často ponúka dobré snehové podmienky aj v marci. Svojou polohou v Nízkych Tatrách má stredisko vynikajúcu nadmorskú výšku, čo zabezpečuje dostatok snehu aj neskôr v sezóne. Okrem toho sú vo výstupe aj umelé snehové kanóny, ktoré zabezpečia dostatok snehu na zjazdovkách.

2. Tatranská Lomnica, Slovensko: Ďalšie významné lyžiarske stredisko na Slovensku je Tatranská Lomnica. Nachádza sa vo Vysokých Tatrách a ponúka nádherný výhľad na špičky hôr. Aj keď je sezóna na konci, stredisko má dostatok technických možností na udržanie kvalitného snehu, čo z neho robí atraktívnu voľbu pre lyžovanie aj v marci.

3. St. Anton, Rakúsko: St. Anton je jedným z najznámejších lyžiarskych stredísk na svete a jeho sezóna trvá obvykle až do začiatku mája. Leží v rakúskom Tyrolsku a ponúka rozsiahle možnosti lyžovania v úžasnom alpskom prostredí. S modernými zariadeniami na sneh, môžete si byť istí, že vám poskytnú skvelé podmienky aj v neskoršom období.

4. Ischgl, Rakúsko: Ischgl je ďalšie významné rakúske lyžiarske stredisko, ktoré je známe svojou dlhou lyžiarskou sezónou. S vysokou nadmorskou výškou a modernou infraštruktúrou je Ischgl atraktívnym cieľom pre lyžiarov hľadajúcich kvalitné snehové podmienky aj v marci.

5. Kaprun – Zell am See, Rakúsko: Toto stredisko kombinuje lyžovanie s nádherným výhľadom na jazero Zell am See. Aj keď sa blíži koniec sezóny, Kaprun – Zell am See je známe svojimi modernými zariadeniami na výrobu snehu, čo zabezpečuje dobré podmienky na lyžovanie aj v neskoršom období.

Je dôležité mať na pamäti, že pri lyžovaní koncom marca môžu byť podmienky rôzne v závislosti od počasia a nadmorskej výšky. Je tiež vhodné sledovať predpovede počasia a aktuálne podmienky v strediskách. Bez ohľadu na to, ktorú destináciu si vyberiete, lyžovanie koncom marca môže byť skvelým spôsobom, ako si užiť zvyšok zimy a posledné zjazdy na snehu.

(inz.)

0 Shares

Najnovšie správy

Plánovaná už raz odkladaná udalosť Natrime si svoje mesto sa v sobotu 4. mája uskutočnila v dopoludňajších hodinách. Iniciatíva vznikla…
  • 10.05.2024, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je piatok 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 11. mája 2024
Meniny má Blažena, zajtra Pankrác