V chtelnickom kaštieli vystavujú diela Rudolfa Rypáka a Juraja Ďuriša

Dva pohľady na svet – jeden zobrazuje malebné krajinky, druhý portréty a sochy. Ten prvý do svojich poetických obrazov pretavil piešťanský výtvarník Rudolf Rypák. Druhý vo forme dramatických portrétov známych i neznámych osobností spolu s drevorezbami vystavuje v Malokarpatskej galérii v chtelnickom kaštieli Juraj Ďuriš z Dubovian. Obaja výtvarníci zaplnili svojimi dielami prízemie, prvé aj druhé poschodie historického objektu, ktorý kedysi dávno navštívila aj Mária Terézia.

Juraj Ďuriš z Dubovian a jeho diela. (Autor: autor/archív Juraja Ďuriša)

„Po zimnej prestávke v marci otvárame priestory našej Malokarpatskej galérie v kaštieli. Malokarpatská galéria, občianske združenie Kruh a Umelecká beseda slovenská vás pozývajú do Chtelnice na výstavu obrazov Juraja Ďuriša a Rudolfa Rypáka s názvom Dva pohľady na svet. Výstavu si môžete pozrieť až do 7. apríla, všetci ste srdečne vítaní,“ znie pozvanie hlavných protagonistov podujatia, ktoré sa začalo vernisážou v sobotu 2. marca za prítomnosti desiatok návštevníkov.

Na vernisáži hostí privítala šéfka galérie i združenia Kruh, Ružena Lukačovičová, a oboch umelcov predstavila kurátorka Mária Pleváková. Hovorené slovo sprevádzala hudobná produkcia dua Ivan Sersen a Marta Vaňková Bašnáková. Umelcom poprial veľa úspechov v tvorbe starosta Chtelnice, Ján Horváth.

Profily a tvorbu oboch umelcov, ktorí síce prioritne výtvarnú tvorbu neštudovali, ale ňou rovno žijú – a to každodenne – sme už viackrát predstavili na stránkach Piešťanského týždňa. Čo však verejnosť nevie a čo prezradil počas vernisáže za oboch Rudolf Rypák: „Spája nás workoholizmus.“ Podľa neho človek ani nemusí mať talent, len musí mať cieľ, musí veľmi chcieť. Maľovať a maľovať. Vtedy, v tom tvorivom napätí, zabudne jesť aj piť, zabudne na telesné potreby, je opantaný múzou, nevníma čas – len tvorí. Celé dni, často i v noci.

A potom vzniknú skvosty, z ktorých sme zopár vybrali aj pre čitateľov Piešťanského týždňa. Neváhajte, urobte si výlet do Chtelnice, neobanujete! 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Žigmund, zajtra Galina