Nižná: Už tretíkrát vyhrala žolíkový turnaj žena!

Kultúrny dom v obci Nižná sa v poslednú februárovú sobotu zaplnil milovníkmi kartovej hry žolík. Jedenásty ročník Žolíkového turnaja vyhrala už tretíkrát žena. Zvíťazila v konkurencii 115 hráčov.

Pohár pre víťaza získala Jarmila Bachňáková z Modry. Druhý bol Wiliam Rusnák z Veľkých Kostolian, tretí Miloš Blaško z Nižnej a štvrtý Alan Uváček z Kátloviec. (Autor: Martin Kubín/FB AkSen - Aktívny senior o.z.)

Najlepšie teda išla karta a pohár víťaza získala Jarmila Bachňáková z Modry. Na druhej priečke sa umiestnil Wiliam Rusnák z Veľkých Kostolian, tretie miesto obsadil domáci kartár Miloš Blaško a štvrté Alan Uváček z Kátloviec. Organizátor podujatia Martin Kubín nám prezradil aj mená najskúsenejších hráčok turnaja: „Najstaršími dámami boli 84-ročná Terézia Selčanová z Trnavy a o rok mladšia Anna Pavlišová z Nižnej. Súťaž o najlepšieho hráča do 18 rokov vyhral Dane Vukov z Viedne.“

Silnú zostavu tvorili v Nižnej aj piešťanskí seniori z AkSen-u. „Nakoniec sme získali pekné ocenenia – Aďka bola piata, Milan šiesty a Jarka obsadila desiate miesto. Všetci šestnásti ‚akseňáci‘ sa umiestnili do osemdesiateho miesta zo 116 hráčov. Krásny výsledok na náš prvý turnaj, super zážitok. A hlavne sme sa všetci dobre zabavili,“ zhodnotili svoje úspechy na sociálnej sieti Facebook členovia tejto piešťanskej seniorskej organizácie.

Najúspešnejší hráči piešťanského AkSenu: Aďka (uprostred) bola piata, Milan šiesty a Jarka obsadila desiate miesto.

Žolík patrí medzi najobľúbenejšie kartové hry. Vznikol v 19. storočí v Londýne a postupne sa rozšíril do celého sveta. Je určený pre dvoch až šiestich hráčov a hrá sa s dvomi balíčkami kariet, čo je dokopy 108 kariet, pričom štyri z nich sú žolíky. Karty sa delia na srdcové, kárové, krížové a listové.

Hru začína hráč, ktorý má na ruke 15 kariet. Na začiatku vyloží na stôl jednu, ktorú nepotrebuje, a položí ju viditeľnou stranou vedľa balíčka. Hráč po ňom si zoberie kartu z balíčka a taktiež vyhodí jednu, ktorá sa mu nehodí do „zostavy“. Takto to pokračuje až do tretieho kola. Po ňom sa môžu hráči vyložiť a uzavrieť hru. Na vyloženie potrebujete mať minimálne 51 bodov v čistých a špinavých postupkách. Karty môžete v ďalšom kole ľubovoľne dokladať do svojich alebo súperových postupiek. Pokiaľ vo vyložených kartách zbadáte jokera a vy máte na ruke kartu, ktorá pasuje do postupky, môžete ho vymeniť za príslušnú kartu a použiť ho do svojej postupky. Hra trvá dovtedy, dokým sa hráči nezbavia všetkých kariet na ruke. Ten, komu ostanú, prehráva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund